22. august 2019
Der skete omfattende skader på Søndersted Mølle i Holbæk ved branden 20. maj 2016. Foto: Johnny D. Pedersen - Skadestedsfotograf.dk
gallery icon

Se billedserie

Der skete omfattende skader på Søndersted Mølle i Holbæk ved branden 20. maj 2016. Foto: Johnny D. Pedersen - Skadestedsfotograf.dk
Foto: Skadestedsfotograf.dk Johnny D. Pedersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Møllebrand: Drenge erkender delvist

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Møllebrand: Drenge erkender delvist
Opdateret 25. januar 2018 kl. 12:08
Holbæk - 25. januar 2018 kl. 11:36
Af Morten D. Christensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Retten i Holbæk indledte torsdag retssagen, hvor to drenge på 17 og 18 år fra Jyderup og Holbæk er tiltalt for at have sat ild på den historiske Søndersted Mølle i Strandparken i Holbæk i maj sidste år.

arrow Læs også: Efter brand: Nu er mølle i tip top stand

Mange familiemedlemmer til de tiltalte var mødt frem i retten torsdag formiddag. Her stod det klart, at de to nægter sig skyldige i at have overtrådt straffelovens bestemmelse om brandstiftelse, men de erkender at have tændt ild inden i den fredede mølle fra omkring 1700-tallet.

Forud for møllebranden havde der været flere mindre brande i skraldespande i Strandparken, og de var angiveligt antændt af andre unge i den gruppe, de to tiltalte var en del af. Her havde der bredt sig en mere eller mindre løs idé om, at det kunne være sjovt at »tænde møllen«.

- Jeg ved ikke, hvad der skete. Der blev talt om, at det kunne være sjovt at sætte ild i møllen. Jeg kan ikke huske, hvem der fik ideen, men jeg hoppede bare med på den, forklarede den i dag 18-årige holbækker.

Han erkendte, at han sammen med den nu medtiltalte gik ind i møllen. Men han hævdede også, at det kun var den dengang 16-årige jyderupper, der antændte ild tre-fire steder inde i møllen.

Det skete med en lighter, noget papir og en større bunke grene, der lå inde i møllen.

Den version var den nu 17-årige jyderupper ikke fuldstændig enig i.

- Jeg kan ikke i dag huske om vi havde to lightere, men jeg er ikke 100 procent sikker på, at den anden tiltalte (navn udeladt, red.) også tænde ild. Men jeg tror det. Men jeg ved med sikkerhed, at jeg selv tændte ild, lød forklaringen fra den 17-årige.

Han afviste, at han havde til hensigt at sætte ild til hele møllen.

- Det var min opfattelse, at der bare skulle tændes ild inde i møllen. Det var ikke meningen, at der skulle gå ild i hele møllen, sagde han.

Anklagerfuldmægtig Catharina Feldthaus spurgte, om han ikke kunne forudse, at ilden ville få fat i træmøllen,

- Det var kun et lille stykke papir. Jeg troede ikke, at det ville være nok, og at det ville dø ud igen, sagde han.

De to drenge forlod hurtigt møllen, og allerede efter et par minutter kom der røg fra møllen, ligesom man kunne se lys fra ilden, forklarede den 18-årige.

Han var bange for at få ind i møllen igen og blev derfor stående udenfor. Da brandvæsnet kom frem forsvandt han kort efter.

- Jeg tænkte, at det ikke var særlig smart gjort, lød det fra den 18-årige.

Lidt senere havde han overfor nogle andre fortalt, at det var ham og den anden tiltalte, der havde antændt branden.

Branden opstod lørdag den 20. maj sidste år omkring klokken 22.30 under en fest for unge mennesker i Strandparken.

Vestsjællands Brandvæsen måtte kæmpe med flammerne i timevis, og blandt andet bruge vand fra den nærliggende Holbæk Fjord til slukningen.

Efterfølgende blev de to drenge fra Jyderup og Holbæk, der dengang var 16 og 17 år, anholdt og varetægtsfængslet, sigtet for brandstiftelse. De blev løsladt nogle uger senere.

Der skete omfattende skader på Søndersted Mølle, og de to drenge risikerer et erstatningskrav på op mod 4,6 millioner kroner, hvis de findes skyldige.

Ved retsmødet torsdag lod retsformand Peder Johs. Christensen dog forstå, at domsmandsretten ikke vil tage stilling til erstatningskravet. Det skal i stedet behandles ved et civilt søgsmål, hvis de to kendes skyldige,

arrow Billedserie: Stubmølle bliver ikke klar til sankthans
21. juni 2018 kl. 08:31 Opdateret: kl. 08:31
arrow Møllesagen: Drenge kendt skyldige
11. april 2018 kl. 14:53 Opdateret: kl. 08:20
arrow Nu afgøres sagen om brændt mølle
10. april 2018 kl. 15:31 Opdateret: kl. 11:07

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk