7. juli 2020
Politiet ransagede Bandidos rockerborg 10. oktober 2018 efter, at 13 mænd natten forinden blev anholdt i klubhuset i Østerstræde i Holbæk. Dagen før fandt politiet våben i en bil foran rockerborgen. Foto: Morten D. Christensen
Politiet ransagede Bandidos rockerborg 10. oktober 2018 efter, at 13 mænd natten forinden blev anholdt i klubhuset i Østerstræde i Holbæk. Dagen før fandt politiet våben i en bil foran rockerborgen. Foto: Morten D. Christensen
Foto: Morten D. Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mand taget med våben under bandekonflikt: Fængsel i stedet for bøde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mand taget med våben under bandekonflikt: Fængsel i stedet for bøde
Holbæk - 16. januar 2019 kl. 11:17
Af Morten D. Christensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det koster en 32-årig mand fra Ballerup syv dages fængsel, at han tirsdag den 9. oktober sidste år blev taget af politiet med en ulovlig kniv og en toten- schlæger - et populært slagvåben i kriminelle kredse - i en bil foran Bandidos' nu lukkede rockerborg i Østerstræde i Holbæk.

arrow Læs også: Konflikt i Holbæk: Varetægtsfængslinger forlænget

Hans kammerat, en 31-årig mand fra Ølstykke, blev frifundet for samme anklage.

Det skriver dagbladet Nordvestnyt onsdag.

Dommen faldt ved Retten i Holbæk tirsdag og udspringer af efterårets voldelige rocker-/bandekonflikt i Hol- bæk mellem på den ene side Bandidos og på den anden side en gruppering med udspring i byens Vangkvarter.

Sagen er en af de første fra konflikten, der nu er afgjort i retten, men det har ikke været muligt at få oplyst hos Midt- og Vestsjællands Politi, om sagen er den allerførste.

Politikommissær Richard Olsen, leder af Lokal Efterforskning i Holbæk, sidder med nogle af sagerne om fund af blandt andet ulovlige våben under konflikten, der for alvor brød ud fredag den 5. oktober. Andre sager efterforskes i Midt- og Vestsjællands centrale efterforskningsenhed.

- Der vil komme flere af den her type sager, da vi har sigtet en del personer for besiddelse af blandt andet ulovlige våben under konflikten, siger Richard Olsen.

Tirsdagens retssag om de ulovlige våben i bilen er i den milde ende sammenlignet med nogle af de andre episoder under konflikten i oktober, hvor der blev kastet med både brandbomber og en håndgranat mod rockerborgen i Østerstræde, ligesom der blev brugt både økser og skudt med skarpt.

Flere personer er sigtet for drabsforsøg og varetægtsfængslet.

Men fordi den ulovlige kniv med en klinge på over 12 centimeter og toten- schlægeren blev fundet i umiddelbar nærhed af Bandidos' klubhus på et tidspunkt, hvor konflikten ifølge Midt- og Vestsjællands Politi var eskalerende, havde anklagemyndigheden rejst tiltale for, at den ulovlige våbenbesiddelse er sket under skærpende omstændigheder.

Det erklærede domsmandsretten sig enig i, og dermed blev den 32-årige idømt syv dages ubetinget fængsel, hvor han ellers ville have fået en bøde på 5000 kroner for samme lovovertrædelse under andre omstændigheder.

- Der har været en alvorlig konflikt på det tidspunkt, og de her våben bliver fundet i en bil lige uden for Bandidos' tilholdssted. Det ser vi som en skærpende omstændighed, lød det fra retsformanden i hans korte begrundelse for dommen.

Både den dømte 32-årige og den frikendte 31-årige nægtede sig skyldige og afviste ethvert kendskab til de to våben i bilen.

Den 32-årige forklarede i retten, at han havde lånt sin brors bil og ikke vidste, at der lå en kniv under passagersædet og en totenschlæger bag samme sæde. Han havde kørt bilen til Holbæk dagen før, fordi en af hans venner i Holbæk havde behov for at låne den.

Anklagerfuldmægtig Mick Villadsen-Tjell ville gerne vide, om denne ven var tilknyttet Bandidos.

- Jeg har en bred vennegruppe, men jeg ved ikke, om han er med i Bandidos, sagde den 32-årige.

Han havde efter eget udsagn ikke selv været inde i rockerborgen, men blot stået i gården udenfor og talt med nogle bekendte.

Den 9. oktober omkring klokken 12.30 gik han så hen til bilen igen for sammen med den 31-årige at køre til en tankstation for at købe cigaretter. De var dårligt nået ind i bilen, før en politipatrulje kom til stedet og lavede en ransagning af bilen, der var påført nummerplader stjålet fra en bil i Kirke Hyllinge nogle dage forinden.

I bilen fandt betjentene kniven og totenschlægeren, men da begge mænd på stedet benægtede kendskab til våbnene, tog betjentene dna-prøver fra både våben og de to sigtede.

Retsgenetikerne er efterfølgende nået frem til, at dna-spor på kniven med stor sandsynlig er den 32-åriges. Det kunne ikke siges med samme sikkerhed om totenschlægeren, og for den 31-åriges vedkommende blev der ikke fundet dna-spor.

Forsvarsadvokat for den 32-årige, Uffe Grønfeldt, sagde i sin procedure, at dna-beviset ikke kunne tillægges den store vægt, da bilen tilhørte den 32-åriges bror. Dermed kunne dna'et i realiteten komme fra broren.

Men domsmandsretten mente godt, at man kunne dømme den 32-årige på baggrund af blandt andet dna'et på våbnene, fordi den tiltalte selv havde forklaret, at hans bror ikke brugte bilen særligt meget og blot havde den stående for at kunne bruge reservedele fra den.

Omvendt mente retten så, at den 31-årige skulle frifindes, da det ikke var tilstrækkeligt bevist, at han vidste, at der lå våben i bilen.

Begge mænd afviste at være tilknyttet Bandidos, og det fremgik af retsmødet tirsdag, at ingen af dem på det tidspunkt i oktober var opført i politiets rocker- og banderegister.

Den 31-årige var den dag i oktober iført en skudsikker vest, og det var ifølge hans egen forklaring af gammel vane. Han vidste godt fra medierne, at der var en konflikt i Holbæk, men han afviste, at det var derfor, han var iført den skudsikre vest.

Den 32-årige udbad sig betænkningstid i forhold til, om han vil anke dommen.

Det skriver dagbladet Nordvestnyt onsdag.

arrow Mand sigtet for økseoverfald var allerede bag tremmer
08. januar 2019 kl. 11:52 Opdateret: kl. 11:52
arrow Konflikt i Holbæk: Mand fængslet for økseoverfald
21. november 2018 kl. 11:35 Opdateret: kl. 14:04
arrow Sigtede for afpresning var tæt på skyderi
09. november 2018 kl. 16:37 Opdateret: kl. 16:37
Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk