30. oktober 2020
Lokallisten for hele Holbæk Kommune vil ikke lægge stemmer til biogasanlæg ved Snævre og solcelleanlæg i Maglebjerg, men opfordrer i stedet til udarbejdelse af en overordnet energiplan. Foto: Per Christensen
Lokallisten for hele Holbæk Kommune vil ikke lægge stemmer til biogasanlæg ved Snævre og solcelleanlæg i Maglebjerg, men opfordrer i stedet til udarbejdelse af en overordnet energiplan. Foto: Per Christensen
Foto: Per Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lokallisten støtter ikke biogas i Snævre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lokallisten støtter ikke biogas i Snævre
Opdateret 18. februar 2019 kl. 16:03
Holbæk - 18. februar 2019 kl. 14:58
Af Lisbeth A. Rasmussen

Lokallisten for hele Holbæk Kommune vil hverken lægge stemmer til de aktuelle planer om et biogasanlæg i Snævre eller et solcelleanlæg i Maglebjerg ved Svinninge.

arrow Læs også: Nul enighed om lugt eller ej fra biogas

Det melder Lokallisten ud i en pressemeddelelse mandag.

Årsagen er, at Lokallisten hellere ser, at de kommunale ressourcer på nuværende tidspunkt lægges i at udarbejde en samlet plan for, hvor det er eller skal være muligt at at udlægge arealer til CO2-reducerende energi-anlæg som vindmøller, biogasanlæg og solcelleparker - måske som én samlet energipark.

For, som Lokallisten konkluderer, har kommunalbestyrelsen vedtaget et arbejdsprogram, der lægger op til grøn omstilling, så der er politisk vilje og flertal til at indføre mere miljøvenlige energiformer.

Det er placeringen af anlæggene, der skaber modstand og bekymring.

»Hvis det er hensigtsmæssigt, kan energiplanen kobles på arbejdet med den kommuneplan, som skal være klar i 2021. Desuden kan et kommende renseanlæg eventuelt tænkes ind i en samlet plan for de klimamål, kommunen er underlagt«, lyder det i pressemeddelelsen.

Lokallisten opfordrer derfor kommunalbestyrelsen til at stoppe lokalplanarbejdet for både biogasanlægget ved Snævre og solcelleanlægget i Maglebjerg.

I tilfældet med biogasanlægget en proces, som Lokallisten ellers så sent som i januar stemte for at sætte i gang.

- Jeg sagde dengang, at det her er et tøvende ja. Vi var ikke begejstrede. Nu kan vi se, at der kommer den her sag med en solcellepark ved Svinninge, og vi kan forudse, at der fremover kommer en lang række ønsker fra landmænd og udviklere om at lave solcelleparker, og det vil give en gang debat for hver gang, siger Lars Qvist fra Lokallisten.

Han har også en formodning om, at kommunerne inden for en overskuelig fremtid bliver bedt om at udlægge nye områder til vindmøller.

Derfor ønsker han og partifællerne den overordnede plan, så Holbæk Kommune i højere grad selv styrer processen med fremtidens energiproduktion og -forsyning.

- Ellers bliver det meget knopskydning, hvor vi nærmest skal hoppe fra tue til tue. Hellere finde en overordnet løsning - og meget gerne sammen med Odsherred Kommune, siger Lars Qvist.

Han afviser, at udmeldingen kommer, fordi solcelleanlægget er placeret ved Svininge, hvor både han selv og Lokallistens Susanne Utoft bor.

- Du kan tillægge os alle mulige motiver. Hvis det var i Gislinge, ville jeg også synes, at det var vanvittigt, men det er jo bare hypotetisk. Vi kan se, at det her bliver bare ved, lyder det fra Lars Qvist.

Idet Lokallisten ikke kan bakke anlægget ved Snævre op, ser det på nuværende tidspunkt kun ud til at kunne samle et ganske snævert flertal på 16 ud af de 31 kommunalbestyrelsesmedlemmer.

Indtil videre har poltikerne dog ikke stemt om en endelig placering ved Snævre - men blot for at sætte planarbejdet i gang, og flere har understreget, at det ikke var den endelige beslutning.

Dermed er der mulighed for, at billedet kan ændre sig.

arrow Kommer lugt fra mink eller biogas?
16. februar 2019 kl. 15:13 Opdateret: kl. 17:18
arrow Biogas-modstandere går til ombudsmanden
15. februar 2019 kl. 17:11 Opdateret: kl. 10:04
arrow Biogas-plan fortsætter trods støttestop
12. februar 2019 kl. 11:00 Opdateret: kl. 11:00
Bliver du påvirket af overgangen til vintertid?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk