5. juni 2020
Magleholm i Skarresø. Udateret postkort.
Magleholm i Skarresø. Udateret postkort.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lokalarkiv: Magleholm i Skarresø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lokalarkiv: Magleholm i Skarresø
Holbæk - 21. maj 2020 kl. 20:30
Af Lokalarkivar Inge-Lis madsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hvis man kigger ud over Skarresø i Jyderup, fanger øjet en tætbevokset ø i den vestlige del af søen ved navn Magleholm. Faktisk ligger der tre mindre øer i søen, men Magleholm er den største.

Skarresø (tidligere med navnet Skarridsø) er én af de største søer i Vestsjælland. Den er på 192 ha, er lavvandet og med en dybde på mellem 2,6 meter og 4,1 meter. Bunden i søen er ifølge Holbæk Kommunes hjemmeside ret blød, men omkring Magleholm er der en del grunde og stenrev.

Skarresø har betydet meget for såvel turister som fastboende i Jyderup gennem tiden. Det var stedet, hvor man slappede af, gik ture, badede, sejlede og fiskede.

I en del af søen må der stadig fiskes - det er især skalle, hork, aborre, brasen, gedde, sandart og rudskalle, der findes i søen. Denne del har status af »kommunal fiskesø«, hvor der må fiskes med såvel stang som snøre.

Men i en radius af 650 meter fra midten af Magleholm må der ikke sejles. Det skyldes, at havørnen holder til og yngler dér.

I 2003 kunne man se et havørnepar i skoven syd for Skarresø, men i 2005 flyttede parret til Magleholm, hvor den første havørneunge blev udruget samme år. På det tidspunkt var havørne sjældne på Sjælland, og man ville gøre meget for at få øget bestanden. Så fra 2005 blev sejlforbudszonen, hvoraf størstedelen ligger i Kalundborg kommune, indført.

Det ser ud til, at strategien er lykkedes. Siden 2005 er der udruget mere end 20 havørneunger, som er nået at blive flyvefærdige, på Magleholm. I hele landet er der i samme periode udruget knap 1000 af slagsen. Så heldigvis kan man i dag stadig se havørnen - Nordeuropas største rovfugl med et vingefang på mere end to meter - svæve over Skarresø. Et kig over til havørnereden kan man også få fra et udsigtspunkt på den sydvestlige side af Skarresøstien, den 11 km lange cykel- og vandresti, som blev etableret i 2017 og går hele vejen rundt om søen.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk