14. april 2021
Og der blev lys. De mange kalkmalerier af Højby- og Isefjordsværkstedet har fået ekstra wow-effekt og kommer til deres ret efter en kalkning, som også gav en meget lysere kirke. Foto: Margit Pedersen
gallery icon

Se billedserie

Og der blev lys. De mange kalkmalerier af Højby- og Isefjordsværkstedet har fået ekstra wow-effekt og kommer til deres ret efter en kalkning, som også gav en meget lysere kirke. Foto: Margit Pedersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lad der blive lys - og det blev der med en kalkning af kirken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lad der blive lys - og det blev der med en kalkning af kirken
Holbæk - 06. april 2021 kl. 14:01
Af Margit Pedersen

Ingen kan huske, hvornår der sidst blev kalket indvendig. Men det er længe siden. Det afslørede en nedvaskning. Tiden og mange år med tændte stearinlys havde farvet væggene i Mørkøv Kirke smudsiggrå. Nu har kalkning fjernet den dunkle stemning og givet ny lyseffekt.

Hvis ikke øjet automatisk søger mod lofternes mange og gamle kalkmalerier, så gør kontrasten mellem kridhvide vægge og de farverige billedfortællinger. Her kan man også se, hvordan det hvide med tiden er blevet gråligt.
Men rensning og restaurering af kalkmalerierne må vente. Det er dyrt og skal foretages af en konservator.

Det skal kalkning ikke, Mørkøv Murerforretning ApS har udført arbejdet og skal også stå for den udvendige kalkning senere i år. Og graverne har været tovholdere på arbejdet.
- Det tog i alt syv uger, og i den tid var kirken lukket, men heldigvis var der ingen begravelser. Vi åbnede kirken 14. marts med overholdelse af alle corona-retningslinjer, forklarer sognepræst Karsten Bjerreskov Farup.

Det har kostet et par hundrede tusinde kroner at få kalket og få lysekronerne pudset op hos en gørtler.
- Samtidig fik vi et hejsesystem fra loftet, så graveren ikke skal stå på en høj stige for at gøre dem rene og skifte pærer. Og der er nu led-belysning overalt, bemærker kirkeværge Henrik Larsen.
Alt blev dækket af under arbejdet, men noget har alligevel fundet vej ind i orglet, og det skal nu renses.

Pengene til kalkning kommer fra provstiet. Kirken havde selv penge på vedligeholdelseskontoen til hejs og oppudsning, fordi 2020 med coronavirus har været et stille år, konstaterer Karsten Bjerreskov Farup.

Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk