24. august 2019
En 39-årig mand er fundet skyldig i grov vold mod sin daværende 24-årige kæreste i deres lejlighed i Svinninge i begyndelsen af februar sidste år. Han risikerer nu forvaring på ubestemt tid.
En 39-årig mand er fundet skyldig i grov vold mod sin daværende 24-årige kæreste i deres lejlighed i Svinninge i begyndelsen af februar sidste år. Han risikerer nu forvaring på ubestemt tid.
Foto: Peter Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kvinde i livsfare efter kærestens overfald: Her er rettens afgørelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kvinde i livsfare efter kærestens overfald: Her er rettens afgørelse
Opdateret 14. marts 2019 kl. 15:37
Holbæk - 14. marts 2019 kl. 15:34
Af Morten D. Christensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Et nævningeting ved Retten i Holbæk har torsdag eftermiddag fundet en 39-årig mand fra Svinninge skyldig i grov vold med blandt andet en feltspade mod sin daværende kæreste i begyndelsen af februar sidste år. Han blev dog frifundet for, at volden skulle være sket under særdeles skærpende omstændighder.

arrow Læs også: 39-årig idømt forvaring: Har flere gange taget halsgreb på sine nærmeste

Straffen udmåles først senere på måneden, og her risikerer han forvaring på ubestemt tid.

Den dengang 24-årige kvinde var i livsfare, da hun efter flere dages vold, trusler og ydmygende behandling i parrets lejlighed i Svinninge kom på hospitalet.

Her måtte man fjerne hendes sønderrevne milt. Der var blodudtrædning på den ene nyre, og der var løbet en liter blod ud i hendes bughule.

Kvinden havde også to brud på rygsøjlen og et brækket ribben, og hun havde blå mærker på det meste af kroppen. Lægerne har i alt beskrevet 49 skader på hendes krop, der kan stamme fra overfaldet.

En retspatolog har under retssagen, der blev indledt i sidste uge, vurderet, at kvinden »næppe havde overlevet«, hvis hun ikke var kommet under behandling.

Nævningetinget fandt den 39-årige skyldig i tiltalen for vold af særlig rå, brutal eller farlig karakter mod den 24-årige kæreste i dagene 4. til 6. februar 2018.

De har begge forklaret, at det hele begyndte med, at den 39-årige var blevet sur over, at kvinden skulle besøge en veninde i Svinninge.

Han har indrømmet, at han slog og sparkede kvinden og ramte hende med et askebæger, men han har nægtet sig skyldig i grov vold.

Men de seks nævninge og tre juridiske dommere valgte at tro på den unge kvindes forklaring om, at hun blev slået tre-fire gange i hovedet med en feltspade, og at kæresten både slog, sparkede og trampede på hende, blandt andet i maveregionen.

Retten kendte ham desuden skyldig i at have taget halsgreb på den 24-årige, så hun fik problemer med at trække vejret og tissede i bukserne.

- Jeg var bange. Jeg troede, jeg skulle dø, sagde kvinden, da hun afgav forklaring i retten i sidste uge.

Anklagemyndigheden havde tiltalt den 39-årige for, at volden blev begået under særdeldes skærpende omstændigheder på grund af grovheden, og fordi den 24-årige kvinde var i livsfare på grund skaderne.

Men på dette punkt var nævninge og dommere uenige med anklagemyndigheden. De mente ikke, at der var grundlag for at dømme efter den skærpende bestemmelse.

Retten fandt det desuden bevist, at han undervejs havde truet kvinden med at slå hende ihjel, partere hende og lægge hendes kropsdele rundt omkring i lejligheden i Svinninge. Han truede også med at tage hendes plomber ud og lægge hende i saltsyre.

Den tiltalte har benægtet, at han skulle have truet kvinden.

Omvendt havde han tilstået hærværk mod indbo i lejligheden, som blandt andet blev smadret med spaden. Den 39-årige har også erkendt, at han skar halsen over på kærestens kanin og flåede skindet af den. Det er i juridsk forstand også hærværk, og nævningetinget kendte ham skyldig i det forhold.

Endelig blev han dømt for besiddelse af godt 23 gram hash, som politiet fandt i lejligheden. Det var til eget brug, har han erkendt.

Den 39-årige er tidligere dømt for vold, senest i 2013, og det kan få betydning, når nævningetinget skal tage stilling til, hvilken straf manden skal have. Først i midten af næste uge skal senioranklager Louise Hansen og forsvarer Bjørn Elmquist give deres bud på en passende straf.

Anklagemyndigheden har dog allerede ladet forstå, at man vil kræve den 39-årige idømt forvaring på ubestemt tid i stedet for en normal, tidsbegrænset fængselsstraf.

Det er endnu uklart, hvad der konkret ligger til grund for kravet om tidsubestemt forvaring til den 39-årige mand. Men det beror altid på en udtalelse som Retslægerådet har lavet på baggrund af mentalundersøgelse af den tiltalte. Begge dele vil blive lagt frem i retten i næste uge.

Tidsubestemt forvaring kan bruges over for personer, der ikke er vurderet sindssyge eller utilregnelige, men som alligevel vurderes til at være så farlige, at de skal holdes væk fra samfundet for at undgå ny kriminalitet.

Forvaring på ubestemt tid betegnes ofte som den næststrengeste straf i Danmark efter fængsel på livstid, fordi den dømte ikke ved, hvornår man bliver løsladt. Den beslutning træffes af en dommer på baggrund af en vurdering af den dømtes farlighed.

Bjørn Elmquist har tidligere under sagen sagt, at man vil kæmpe imod en forvaringsdom.

arrow Voldsoffer var i akut livsfare: Jeg troede, jeg skulle dø
09. marts 2019 kl. 09:03 Opdateret: kl. 17:20
arrow Kvinde i livsfare efter vold: Mand kræves idømt forvaring
25. februar 2019 kl. 13:28 Opdateret: kl. 11:06

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk