17. august 2019
Markant politiopbud ved Retten i Holbæk i forbindelse med et retsmøde i Kundby-sagen, hvor de dengang to sigtede fik forlænget deres langvarige varetægtsfængslinger.
Markant politiopbud ved Retten i Holbæk i forbindelse med et retsmøde i Kundby-sagen, hvor de dengang to sigtede fik forlænget deres langvarige varetægtsfængslinger.
Foto: Peter Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kundby-sagen: Tidligere terrorsigtet afventer dom om million-erstatning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kundby-sagen: Tidligere terrorsigtet afventer dom om million-erstatning
Holbæk - 14. marts 2019 kl. 10:31
Af Morten D. Christensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Kontrasten kunne næsten ikke være større, da en 27-årig mand fra Aarhus onsdag trådte ind ad døren til retsbygningen i Domhusstræde i Holbæk. Kun ledsaget af en ven hilste han venligt på de tre personer, der allerede havde taget plads i det lille retslokale på første sal.

arrow Læs også: Erstatning til tidligere syrienkriger og terrorsigtet står ved magt

Sidst den unge mand befandt sig i denne bygning var mandag den 6. februar 2017. Dengang var han omgivet af adskillige civile og uniformerede politifolk inde i retten, mens andre bevæbnede betjente og hunde kontrollerede indgangen til domhuset og ikke mindst dem, der ville ind i retssal c.

Her blev aarhusianeren endnu engang stillet for en dommer og sendt tilbage til arresten i yderligere fire uger på begrundet mistanke om, at han havde medvirket til en teenagepige fra Kundbys terrorplaner mod to skoler.

Allerede fire dage senere blev han pludselig løsladt på vej ind i sit 393. døgn som varetægtsfængslet i Kundby-sagen. Og det med besked om, at politiet frafaldt alle sigtelser på grund af manglende beviser. Han var nu igen en fri mand efter 13 måneder bag tremmer.

Og det var netop som en fri mand, at den 27-årige onsdag mere eller mindre frivilligt igen satte sine fødder i Retten i Holbæk. Det skriver dagbladet Nordvestnyt torsdag.

Frivilligt, fordi han selv har søgt om lige under en million kroner i erstatning for uberettiget varetægtsfængsling, ransagning og aflytning.

Og mindre frivilligt, fordi erstatningskravet er endt i retten efter, at Rigsadvokaten sidste sommer over 16 sider afviste at betale nogen form for erstatning til den tidligere terrorsigtede østjyde.

Anklagemyndigheden mener, at han selv bærer en stor del af skylden for den langvarige fængsling.

Selv sagde den 27-årige ikke noget under onsdagens retsmøde. Men hans advokat, Michael Juul Eriksen, der også var forsvarer for ham under varetægsfængslingen, argumenterede for fuld erstatning.

Der er faste takster for den slags, og da der samtidig er en vis kutyme for, at uberettiget fængsling i terrorsager udløser dobbelt erstatning, præsenterede Michael Juul Eriksen domsmandsretten for et krav på 994.800 kroner.

Nordvestnyt har tidligere på baggrund af aktindsigt hos Statsadvokaten i København skrevet, at kravet var på næsten 1,2 millioner kroner, men Michael Juul Eriksen fremlagde en korrigeret beregning i retten onsdag.

Her begrundede senioranklager Kristian Kirk Petersen, Statadvokaten i København, afvisningen af erstatningskravet med, at aarhusianeren i sin kommunikation med pigen på sociale medier i månederne forud for deres anholdelse havde haft en »uforsigtig adfærd« og burde have haft en formodning om, at han kunne påkalde sig politiets interesse.

Det var godt nok pigen, der i første omgang tog kontakt til ham, fordi han i 2013 havde været i Syrien. Her havde han kæmpet for Den Frie Syriske Hær mod Islamisk Stat (IS), men senere havde han på nettet udtrykt støtte til netop IS.

Pigen skrev til ham, fordi hun gerne selv ville til Syrien for at gå i hellig krig for IS. Hun havde også ytret sig om sit had til jøder.

Senioranklageren påpegede, at den 27-årige var blevet ved med at skrive med hende og endda havde tilbudt at købe mobildata til hende, selv om han, som han efterfølgende har forklaret politiet, var træt af hende og opfattede hende som meget radikaliseret.

I den sidste måned op til anholdelsen af den dengang 15-årige pige og 24-årige aarhusianer i midten af januar 2016 udvekslede de to i alt 98 beskeder via det sociale medie Snapchat. To tredjedele af beskederne blev sendt fra pigen til aarhusianeren, mens resten gik den anden vej.

Netop snapchat-beskederne mellem den nu 27-årige mand og den senere terrordømte pige, der i dag er 19 år og afsoner otte års fængsel for bombeplanerne mod blandt andet Sydskolen i Fårevejle, er ifølge anklagemyndigheden væsentlige i forhold til afvisningen af erstatningskravet.

Det skyldes, at »snaps« har den egenskab, at de kun er synlige hos modtageren i cirka 10 sekunder, hvorefter de slettes for evigt.

Under efterforskningen af Kundby-sagen lykkedes det aldrig politiet at få adgang til det konkrete indhold af disse beskeder - heller ikke via Snapchat og de amerikanske myndigheder, og det var en af grundene til, at fængslingen af den 27-årige blev så langvarig.

Men Kristian Kirk Petersen mener, at aarhusianeren selv var med til rette politiets søgelys mod sig, fordi han og teenagepigen i begyndelsen havde kommunikeret i det åbne via Facebook.

Senere var deres kommunikation, efter at de begge i beskeder havde udtrykt nervøsitet for, at Politiets Efterretningstjeneste (PET) overvågede dem, rykket over på Snapchat, som altså er langt sværere at spore.

Deres kontakt på Snapchat var særligt intens i begyndelsen af januar og lige op til pigens anholdelse efter fund af materialer til fremstilling af sprængstoffet TATP i hendes hjem i Kundby.

Hun havde tidligere sendt et billede af disse kemikalier til den 27-årige i Aarhus via Snapchat ledsaget af en besked om, at »jeg er klar«.

Advokat Michael Juul Eriksen mente ikke, at man kunne bebrejde hans klient noget og dermed ikke nægte ham erstatsning for fængslingen.

Han argumenterede for, at politiet og anklagemyndigheden allerede tidligt i sagen havde en tese om, at nogen måtte have styret pigen, men det har der ikke kunnet føres bevis for.

Michael Juul Eriksen mente heller ikke, at det er rimeligt at mistænkeliggøre den 27-årige for at kommunikere i Snapchat, og særligt ikke for at modtage beskeder fra pigen. Endelig pointerede han, at det ikke er ulovligt at skrive med personer man ikke deler holdninger med.

Anklagemyndigheden begrunder også afvisningen af erstatning med, at den 27-årige mand efter sin anholdelse og under fængslingen på nogle punkter havde givet skiftende og utroværdige forklaringer på blandt andet nogle lister med våben samt håndtegnede skitser og kort over bygninger som politiet fandt, da man ransagede hans værelse i Aarhus.

Desuden ville han til at begynde med ikke oplyse politiet om navnene på nogle venner, som han få dage før sin anholdelse havde været sammen med i Malaga i Spanien

Ifølge Kristian Kirk Petersen kunne den dengang sigtede mand langt tidligere selv have fjernet mistanken fra sig.

Omvendt mente Michael Juul Eriksen, at hans klient havde været samarbejdsvillig under hele sagen.

Den 27-årige har ikke ønsket at udtale sig om sagen til Nordvestnyt.

Retten i Holbæk afsiger dom i erstatningssagen fredag den 22. marts.

arrow Kundby-sagen: Derfor får 27-årig delvis erstatning
22. marts 2019 kl. 12:04 Opdateret: kl. 12:59

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk