20. januar 2018
Senioranklager Kristian Kirk får ikke lov til at fremlægge mentalerklæringer for retten før skyldsspørgsmålet er afgjort. Foto: Mie Neel
Senioranklager Kristian Kirk får ikke lov til at fremlægge mentalerklæringer for retten før skyldsspørgsmålet er afgjort. Foto: Mie Neel
Foto: Mie Neel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kundby-sagen: Mentalerklæringer må ikke bruges før skyldkendelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kundby-sagen: Mentalerklæringer må ikke bruges før skyldkendelse
Opdateret 24. april 2017 kl. 14:56
Holbæk - 24. april 2017 kl. 14:40
Af Morten D. Christensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Mentalerklæringerne af den 17-årige pige, der er tiltalt for forsøg på terrorisme i Kundby-sagen, kommer ikke til at indgå i nævningetingets vurdering af, om pigen er skyldig i de alvorlige anklager.

arrow Læs også: Kundby-sagen skal i landsretten

Senioranklager Kristian Kirk, Statsadvokaten i København, bad i sidste uge om lov til at læse uddrag af mentalerklæringerne op i retten, før nævninge og dommere trækker sig tilbage for at afgøre, om pigen skal kendes skyldig eller frifindes. Det sker ellers normalt først, hvis den tiltalte er fundet skyldig i anklagerne.

Men mandag har Østre Landsret afvist overhovedet at at behandle senioranklagerens kæremål. Det oplyser Kristian Kirk til sn.dk og dagbladet Nordvestnyt.

- Anklagemyndigheden tager landsrettens afvisning til efterretning. Det var ikke for sjov, vi bad landsretten tage stilling til spørgsmålet, men fordi vi mener, at oplysningerne i mentalerklæringerne kan være af betydning, når skyldsspørgsmålet skal vurderes, siger Kristian Kirk.

I nævningesager - som det er tilfældet med terrorsagen fra Kundby - er det praksis, at mentalerklæringer først bliver relevante, hvis den tiltalte findes skyldig og skal have udmålt en straf.

De tre juridiske dommere ved Kundby-sagen i Holbæk afviste torsdag anklagemyndighedens begæring. Men senioranklager Kristian Kirk kærede kendelsen til Østre Landsret, som altså nu har afvist at behandle kæremålet.

Ifølge retsplejeloven kan landsretten afvise at behandle kendelser, der er afsagt under hovedforhandlingen i en retssag, medmindre spørgsmålet kan have afgørende betydning. Og det er altså ikke vurderingen, at det er tilfældet her.

Med Østre Landsrets afvisning kører Kundby-sagen videre som planlagt. Det betyder, at næste retsmøde er fredag, hvor anklager og forsvarer skal procedere.

Forsvarsadvokat, Mette Grith Stage, oplyser til sn.dk og dagbladet Nordvestnyt, at hun ikke vil indkalde yderligere vidner, som hun ellers tog forbehold for i sidste uge.

Den 17-årige pige fra Kundby nægter sig skyldig i tiltalen om at planlægge terrorhandlinger i form af angreb med hjemmelavede bomber på Sydskolen i Fårevejle samt den jødiske privatskole, Carolineskolen, i København i begyndelsen af 2016.

Sagen begyndte ved Retten i Holbæk i sidste uge, og efter planen afgøres skyldsspørgsmålet 5. maj. Frifindes pigen er sagen slut, men kendes hun skyldig udmåles straffen 10. maj.

Forinden vil mentalerklæringerne blive lagt frem i retten.

arrow Anklager i Kundbysagen: Lige lovlig meget rabat
18. maj 2017 kl. 21:39 Opdateret: kl. 21:39
arrow Forsvarer i Kundbysagen efter dom: Vores system fungerer
18. maj 2017 kl. 17:11 Opdateret: kl. 17:12
arrow Kundby-pigen kan komme til at afsone i fængsel med voksne
18. maj 2017 kl. 17:08 Opdateret: kl. 17:10
LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk