22. september 2019
Stort politiopbud ved Retten i Holbæk under et af de mange retsmøder i terrorsagen fra Kundby. Her i forbindelse med forlængelse af de dengang sigtedes varetægtsfængslinger i december 2016.
Stort politiopbud ved Retten i Holbæk under et af de mange retsmøder i terrorsagen fra Kundby. Her i forbindelse med forlængelse af de dengang sigtedes varetægtsfængslinger i december 2016.
Foto: Peter Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kundby-sagen: Derfor får 27-årig delvis erstatning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kundby-sagen: Derfor får 27-årig delvis erstatning
Opdateret 22. marts 2019 kl. 12:59
Holbæk - 22. marts 2019 kl. 12:04
Af Morten D. Christensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Den 27-årige mand fra Aarhus, der i 13 måneder var varetægtsfængslet i Kundby-sagen sigtet for medvirken til en dengang 15-årig piges forsøg på terror, skal have 331.600 kroner i erstatning for uberettiget vatægtsfængsling

arrow Læs også: Erstatning til tidligere syrienkriger og terrorsigtet står ved magt

Det har Retten i Holbæk afgjort fredag.

Den 27-årige havde krævet lige knapt en million kroner i erstatning for uberettiget varetægtsfængsling i 393 døgn, herunder næsten to måneder i isolation. Han var fængslet fra midten af januar 2016 til midten af februar 2017.

Retten i Holbæk nåede frem til, at den 27-årige selv havde haft en betydelig del af skylden for, at han blev anholdt og sigtet i sagen, fordi han havde haft en omfattende kommunikation med den senere terrordømte pige helt op til deres anholdelser i januar 2016.

Men domsmandsretten nåede alligevel frem til, at den 27-årige skulle have delvis erstatning, fordi der gik 10 måneder fra politiets sidste afhøring af ham i april 2016 til han blev løsladt i februar 2017.

Retten mente ikke, at den 27-årige kunne lastes, at der gik så lang tid, før politiet valgte at løslade ham uden at rejse tiltale.

Erstatningen på 331.600 kroner svarer til en tredjedel af det fremsatte erstatningskrav for varetægtsfængsling og islolationsfængsling i en terrorsag. Den type sager kan udløse dobbelterstatning, og det har Retten i Holbæk da også gjort i denne sag, men altså samtidig slået to tredjedele af kravet.

Retten har ikke givet erstatning for ransagning, rumaflytning og telefonaflytning.

Rigsadvokaten gav sidste år afslag på erstatning, og derfor havde den 27-åriges advokat, Michael Juul Eriksen, indbragt sagen for retten.

Han er umiddelbart tilfreds med, at der nu er tildelt delvis erstatning.

- Det er et skridt op i forhold til Rigsadvokatens totale afvisning, og det kan vi selvfølgelig være tilfredse med. Nu skal jeg have tid til at tale med min klient, før vi beslutter om vi vil anke til landsretten eller ej, siger Michael Juul Eriksen til sn.dk.

Anklagemyndigheden havde også i retten fuldstændigt afvist at betale erstatning, men dommen blev altså en anden.

- Anklagemyndigheden havde påstået sig frifundet i det hele, men jeg noterer mig alligevel med tilfredshed, at retten har fundet grundlag for at afskære to tredjedele af erstatningen med henvisning til egen skyld. Jeg vil nu drøfte afgørelsen med Rigsadvokaten med henblik på at tage stilling til, om sagen skal for landsretten, skriver senioranklager Kristian Kirk Petersen, Statsadvokaten i København, i en sms til sn.dk.

Under et retsmøde i Holbæk i sidste uge afviste han at betale erstatning.

Han begrundede blandt andet afvisningen med, at aarhusianeren i sin kommunikation med pigen på sociale medier i månederne forud for deres anholdelse havde haft en »uforsigtig adfærd« og burde have haft en formodning om, at han kunne påkalde sig politiets interesse.

Det var godt nok pigen, der i første omgang tog kontakt til ham, fordi han i 2013 havde været i Syrien. Her havde han kæmpet for Den Frie Syriske Hær mod Islamisk Stat (IS), men senere havde han på nettet udtrykt støtte til netop IS.

Pigen skrev til ham, fordi hun gerne selv ville til Syrien for at gå i hellig krig for IS. Hun havde også ytret sig om sit had til jøder.

Kristian Kirk Petersen påpegede, at den 27-årige var blevet ved med at skrive med hende og endda havde tilbudt at købe mobildata til hende, selv om han, som han efterfølgende har forklaret politiet, var træt af hende og opfattede hende som meget radikaliseret.

De to havde også udvekslet 98 beskeder via Snapchat, som politiet ikke har kunnet få adgang til.

Advokat Michael Juul Eriksen mente ikke, at man kunne bebrejde hans klient noget og dermed ikke nægte ham erstatning for fængslingen. Han argumenterede for, at politiet og anklagemyndigheden allerede tidligt i sagen havde en tese om, at nogen måtte have styret pigen, men det har der ikke kunnet føres bevis for.

Michael Juul Eriksen mente heller ikke, at det er rimeligt at mistænkeliggøre den 27-årige for at kommunikere i Snapchat og særligt ikke for at modtage beskeder fra pigen.

Endelig pointerede han, at det ikke er ulovligt at skrive med personer, man ikke deler holdninger med.

Begge parter har nu 14 dage til at beslutte om man vil anke dommen til Østre Landsret.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk