27. maj 2020
Ekstra otte millioner kroner til at styrke hjemmeplejen skal gå til at køretid mellem hjemme­plejens opgaver i Holbæk, mener FOA, Ældrerådet, Ældre Sagen. Formanden for ældre- og sundhedsudvalget er enig i, der er brug for mere luft til at komme fra a til b. Foto: Helene Nielsen
Ekstra otte millioner kroner til at styrke hjemmeplejen skal gå til at køretid mellem hjemme­plejens opgaver i Holbæk, mener FOA, Ældrerådet, Ældre Sagen. Formanden for ældre- og sundhedsudvalget er enig i, der er brug for mere luft til at komme fra a til b. Foto: Helene Nielsen
Foto: Foto: Helene MacCormac
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Krav: Stop for at stjæle tid fra ældre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Krav: Stop for at stjæle tid fra ældre
Holbæk - 19. oktober 2019 kl. 20:21
Af Margit Pedersen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Når en ældre borger får tildelt 20 minutters hjælp, er hjemmeplejens køretid medregnet. Man stjæler på den måde af den tildelte tid. Men det skal stoppes, slut med at køre tildelt tid op på landeveje, lyder det fra FOA, Ældre Sagen og Ældrerådet i Holbæk.

I et budgetforlig er der afsat ekstra otte millioner kroner til bedre arbejdsvilkår for ansatte i hjemmeplejen i 2020. De skal bruges til at lægge køretid ind mellem opgaverne, mener de de tre parter.

- Det giver god mening. For ud over at stjæle borgeres tid stresser den manglende køretid medarbejderne, fastslår Gitte Damm, næstformand FOA Sjælland.

Der er ikke tid til at holde spise- og tissepauser. De kommer farende ind, smider overtøjet, når lige at hilse, giver hjælp, overtøjet på igen, farvel, videre til den næste borger, der heller ikke får den fulde tildelte tid, tilføjer hun.

Resultatet er sygemeldinger, opsigelser og problemer med at få nye medarbejdere. Borgerne møder mange vikarer, mister daglige rutiner, og hjælp springes over eller udskydes.

- Det er urimeligt at »lege« med borgernes tid, og den manglende luft mellem opgaver giver urimelige arbejdsforhold. Dedikerede medarbejdere bliver frustrerede, de kan ikke nå at yde den service, en borger har krav på. De går hjem med en følelse af ikke at have gjort det godt nok, siger Gitte Damm.

Køretid er en mærkesag for hende. Men de otte millioner kroner rækker ikke. Hun peger på, at der bliver endnu flere penge til køretid, hvis man sætter timeprisen på hjemmeplejen op.

Der er skåret i timeprisen, og det har givet færre medarbejdere, der presses yderligere.

Overordnet er hun positiv over for budgetforliget, når det sammenlignes med budgetforslagets mange besparelser på ældre- og sundhedsområdet.

- Men jeg ser stadig problematikker, og jeg vil se udmøntningen af de ekstra otte millioner kroner, understreger Gitte Damm.

Samme holdning har Bjørn Andersen, Ældre Sagen, og Steen-Kristian Eriksen, formand for Holbæk Ældreråd.

Håbet er, der gives transporttid og luft i hverdagen, og ældre- og sundhedsudvalgets formand Jeppe Jakobsen (DF) er på linje med de tre.

- Der er brug for luft, så der er tid til at komme fra a til b og en medarbejder fri til at tage nødkald. Det skal de fleste af de otte millioner kroner gå til. Men jeg vil også gerne bruge en lille del til en sygeplejerske, så det udgående geriatriske team kan fortsætte, forklarer han.

Om de øvrige udvalgsmedlemmer deler hans holdning, afsløres på et møde sidst i november.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk