29. juli 2021
Hvad er NV-Pro?s bygning i Svinninge værd? Kuratorernes skøn er det halve af skolens egen vurdering i seneste årsrapport. Foto: Peter Andersen
Hvad er NV-Pro?s bygning i Svinninge værd? Kuratorernes skøn er det halve af skolens egen vurdering i seneste årsrapport. Foto: Peter Andersen
Foto: Peter Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Konkurs-ejendom går til halv pris

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Konkurs-ejendom går til halv pris
Holbæk - 14. september 2019 kl. 07:30
Af Agner Ahm

Hvor meget er den tidligere produktionsskole-bygning på Hovedgaden i Svinninge værd? I den seneste årsrapport fra konkursramte NV-Pro Campus var værdien af ejendommen sat til lidt over 7,5 millioner kroner. Og det hjalp godt med til, at regnskabet så solidt ud.

arrow Læs også: Konkursramt skolebygning solgt: Ny ejer har store planer

Men nu har konkursboets kuratorer sat ejendommen til salg for fire millioner kroner.

Forskellen på de to beløb fremhæves i en foreløbig redegørelse fra kuratorerne, som Nordvestnyt er i besiddelse af. Redegørelsen er i sidste uge sendt til kreditorerne og Skifteretten.

NV-Pro Campus blev taget under konkursbehandling i starten af maj, og opgaven med at udrede trådene ligger hos advokat Karsten Holt, Advodan i Holbæk, og statens advokat, Kammeradvokaten.

Udredningen er langt fra afsluttet. Men konkursloven kræver, at kuratorerne skal levere en mellemregning fire måneder efter konkursen, så kreditorerne får en fornemmelse af, hvor de står.

I redegørelsen har kuratorerne opgjort aktiverne til 4,67 millioner kroner. Det er altså, hvad der foreløbig ser ud til at være til deling mellem kreditorerne.

De står umiddelbart til at miste mange penge, for den foreløbige opgørelse af kravene mod konkursboet lyder på næsten 18 millioner kroner.

Der er dog stadig en betydelig usikkerhed om tallene. Ejendommen i Svinninge er foreløbig sat til salg for fire millioner kroner.

I en tidligere version af denne artikel angav vi prisen til tre millioner. Men den korrekte salgspris er fire millioner.

Hvis ejendommen kan sælges til denne pris, bliver der cirka tre millioner netto til boet, når man fratrækker omkostninger og pantegæld.

Også på gældssiden skal tallene tages med forbehold. Otte af de 18 millioner er lønkrav fra de medarbejdere, som mistede jobbet i starten af maj. Men nogle af kravene vil formentlig falde bort, fordi en række medarbejdere har fået nyt arbejde i opsigelsesperioden, skriver kuratorerne.

-o0o-

Tynget af skattegæld og for få elever

Af Agner Ahm
Produktionsskolen NV-Pro Campus havde massive økonomiske problemer op til konkursen i maj. En stor skattegæld var det, som umiddelbart væltede læsset. Men hvor længe havde det stået på? Og er regnskaberne lavet, så de viser det, de skal?

De spørgsmål er kuratorerne i konkursboet, primært statens advokat, Kammeradvokaten, stadig i gang med at udrede.

Den redegørelse, som i sidste uge blev sendt til kreditorerne og Skifteretten i Holbæk, kortlægger en række faktiske forhold.

Men der er også en række åbne spørgsmål, som Kammeradvokaten stadig arbejder med at besvare.

Kuratorerne peger direkte på en skattegæld på fire millioner kroner som det, der udløste konkursen.

Gælden handler i vidt omfang om, at skolen på helt normal vis har opkrævet A-skat i de ansattes løn.

Men fra en gang i starten af 2018 er man tilsyneladende holdt op med at sende pengene videre til Skat - skolen beholdt simpelt hen pengene.

Kuratorerne nævner også en mulig forklaring på, at NV-Pro havde brug for at skaffe penge:

I redegørelsen noteres det, at skolen i 2018 havde færre elever, end der var budgetteret med.

Da skolens indtægter i høj grad afhænger af elevtallet, var der altså brug for besparelser - færre lærere - men driften blev ikke »tilpasset det lavere elevtal«, skriver kuratorerne.

Skolen fik ikke indsendt et officielt regnskab for 2018, selv om årsrapporten faktisk var lavet.

I hvert fald har kuratorerne fundet frem til regnskabet, da de rykkede ind og sikrede sig alt, hvad der kunne findes af bogføring, regnskaber og korrespondance.

I skolens eget regnskab for 2018 så tingene solide ud. Der var ganske vist gældsforpligtelser på cirka 7,5 millioner kroner. Men skolen havde ifølge årsrapporten også værdier og tilgodehavender på samlet cirka 14 millioner - med ejendommen i Svinninge som det største aktiv. Den udgjorde cirka halvdelen af aktiverne.

Kigger man i stedet på kuratorernes friske opgørelse af plusser og minusser, ser tingene noget anderledes ud. Aktiverne er her skrumpet fra 14 millioner i skolens årsrapport til under 5 millioner i kuratorernes opgørelse.

Den helt store forskel ligger ifølge kuratorerne på ejendommen i Svinninge, som kuratorerne sætter til salg for fire millioner, hvor NV-Pro selv havde sat værdien til over 7,5 millioner.

På gældssiden giver det ikke mening at sammenligne lige over.

Skolens årsrapport handler om 2018, mens en meget stor del af den gæld, kuratorerne har talt op siden maj i år, handler om krav, som er direkte udløst af konkursen.

Det handler blandt andet om de ansatte, som mistede deres arbejde ved konkursen, og som har ret til løn i opsigelsesperioden. Den post var selvsagt ikke relevant i sidste års regnskab.

Nordvestnyt har tilbudt NV-Pro's tidligere forstander Henrik Bendixen, som fratrådte i foråret, at kommentere kuratorernes redegørelse.

Men Bendixen forklarer, at han er blevet rådet til at ikke at sige noget, før kuratorerne er færdige med deres undersøgelser.

-o0o-

Konsekvenser og sanktioner

Redegørelsen fra kuratorerne i NV-Pro-konkursen følger et fast mønster, som er fastlagt i lovgivningen.

Der er således også tre afsnit, der handler om, hvorvidt der er foregået noget, som skal have en konsekvens eller udløse en sanktion.

Men der er ingen konklusion. I alle tre afsnit noteres det, at undersøgelserne ikke er afsluttet.

Det første af de tre afsnit handler om »omstødelige forhold«.

Det kan for eksempel være et usædvanligt lån eller en handel, som har kostet virksomheden penge. Dispositionen kan så annulleres - omstødes - af skifteretten. Om der er foregået sådan noget hos NV-Pro, er ikke afklaret - det undersøges stadig.

Det andet afsnit handler om »strafbare forhold«. Men heller ikke her rummer redegørelsen et facit - undersøgelserne ikke er afsluttet.

Og endelig er der et afsnit om »konkurskarantæne«, som betyder, at personer, som har optrådt groft uforsvarligt i en konkurssag, kan få karantæne. De kan efterfølgende kun drive en virksomhed, som de ejer personligt. De skal altså hæfte personligt for al gæld.

Men også dette afsnit i kurator-redegørelsen slutter med en bemærkning om, at tingene stadig undersøges.

I NV-Pro-sagen noterer kuratorerne i øvrigt under »omstødelige forhold«, at NV-Pro - måske - har hjulpet en anden skole på en måde, som ikke er i orden.

Den sag handler om Anneberg Efterskole og har været beskrevet på avisens Odsherredsider i denne uge. Om der reelt er noget at komme efter, skal også her afklares i yderligere undersøgelser.

arrow Skoleejendom gøres klar til salg
29. juni 2019 kl. 16:59 Opdateret: kl. 18:03
arrow Statens advokat ser på NV-Pro
08. juni 2019 kl. 08:36 Opdateret: kl. 16:39
arrow NV-Pro sank på fire uger
01. juni 2019 kl. 09:11 Opdateret: kl. 13:35
De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk