27. november 2020
En 27-årig mand fik i slutningen af oktober beslaglagt sin skudsikre vest under en visitation i Vangkvarteret i Holbæk.
En 27-årig mand fik i slutningen af oktober beslaglagt sin skudsikre vest under en visitation i Vangkvarteret i Holbæk.
Foto: Peter Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Konflikt: Politiet beholder skudsikker vest - indtil videre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Konflikt: Politiet beholder skudsikker vest - indtil videre
Holbæk - 12. november 2018 kl. 12:14
Af Morten D. Christensen

Skal man lovligt kunne iføre sig skudsikker vest, hvis man bevæger sig rundt i et område, hvor der er konflikt mellem rivaliserende rockere og bander?

arrow Læs også: Mand taget med våben under bandekonflikt: Fængsel i stedet for bøde

Det spørgsmål er blevet aktuelt i Holbæk i forbindelse med den verserende konflikt mellem på den ene side en gruppering med udspring i Vangkvarteret og den lokale afdeling af rockergruppen Bandidos MC på den anden side.

Fredag besluttede Retten i Holbæk at opretholde beslaglæggelsen af en skudsikker vest, som politiet den 26. oktober fandt på en 27-årig mand fra Holbæk under en visitation af i alt fem yngre mænd i Havevang. Der blev ikke fundet våben ved visitationen.

Politiet besluttede dengang at beslaglægge vesten, fordi den 27-årige havde den på indenfor visitationszonen, og fordi ordensmagtens vurdering er, at den 27-årige er en del af konflikten i Holbæk.

Derfor mente politiet, at den 27-årige bar den skudsikre vest som led i konflikten og beslaglagde vesten.

Den beslutning var den 27-årige mand dog ikke enig i, og han bad byretten tage stilling til politiets beslaglæggelse.

Det førte i fredags til, at en dommer ved Retten i Holbæk sagde god for beslaglæggelsen af den skudsikre vest, oplyser Midt- og Vestsjællands Politi til dagbladet Nordvestnyt.

Men dommeren ville på retsmødet ikke gå skridtet videre og foretage en egentlig konfiskation, der vil betyde, at den 27-årige ikke på noget tidspunkt senere vil kunne få sin skudsikre vest igen.

Det havde anklagemyndigheden bedt om.

Byrettens tøven skyldes, at Højesteret står foran at skulle tage stilling i en sag, der minder om den aktuelle sag fra Holbæk, fordi det er relativt ny lovgivning, der nu skal testes ved landets højeste retsinstans.

Højesteret skal tage stilling til, om det var i orden, at fire personer med tilknytning til rockermiljøet i november sidste år fik beslaglagt hver deres skudsikre vest, som de var iført, da de blev visiteret af politiet i en visitationszone.

Rockerne var på det tidspunkt i konflikt med en rivaliserende bande. I modsætning til sagen fra Holbæk havde én af de fire mænd en kniv på sig.

Politiet beslaglagde de skudsikre veste, og to af personerne bad retten tage stilling i sagen.

En af personerne talte i byretten for, at vesten udelukkende var til beskyttelse af egen krop, og at politiet ikke kunne beslaglægge den med henvisning til generel efterforskning af strafbare handlinger begået som led i en konflikt.

Byretten nåede frem til, at politiet ikke havde ret til at beslaglægge den skudsikre vest. Men Østre Landsret nåede efterfølgende til det modsatte resultat og opretholdt beslaglæggelsen af den skudsikre vest, fordi landsretten vurderede, at man godt kunne antage, at en skudsikker vest fundet i et konflikt- område ville blive brugt i forbindelse med strafbare handlinger.

Med to modsatrettede afgørelser i byretten og landsretten gav Procesbevillingsnævnet i sommer den pågældende person tilladelse til at indbringe beslaglæggelsen for Højesteret.

Først når Højesteret har afsagt kendelse, vil Retten i Holbæk tage stilling til spørgsmålet om konfiska- tion. Det er endnu uvist, hvornår det vil ske.

Hos Midt- og Vestsjællands Politi afventer man selvsagt også kendelsen fra Højesteret.

Men politiet har hidtil ment, at det var på sin plads at tage den skudsikre vest fra den 27-årige mand i Holbæk.

- Nogen vil måske mene, at det er i orden at iføre sig en skudsikker vest, hvis man befinder sig i et konfliktområde. Men der må man bare sige, at hvis man tager del i en voldelig konflikt med brug af våben, så skal man ikke kunne bevæge sig rundt i konfliktområdet med beskyttelse med risiko for, at det i stedet går ud over andre personer, sagde politiinspektør Michael Flemming Rasmussen til Nordvestnyt i begyndelsen af november.

arrow Kommune på vagt over for nye rockerborge
01. december 2018 kl. 11:37 Opdateret: kl. 14:59
arrow Opholdsforbud udløber i dag
29. november 2018 kl. 10:57 Opdateret: kl. 10:57
arrow Fortsat rockerforbud, men visitationszone droppes
22. november 2018 kl. 10:56 Opdateret: kl. 10:58
Køber du de fleste julegaver i forbindelse med Black Friday?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk