26. oktober 2021
Bandidos har forladt sit hidtidige klubhus i Østerstræde i Holbæk, og nu vil Holbæk Kommune i tæt samarbejde med politiet forsøge at forhindre den og andre rocker- eller bandegrupperinger i at slå sig ned nye steder i kommunen.
Bandidos har forladt sit hidtidige klubhus i Østerstræde i Holbæk, og nu vil Holbæk Kommune i tæt samarbejde med politiet forsøge at forhindre den og andre rocker- eller bandegrupperinger i at slå sig ned nye steder i kommunen.
Foto: Morten D. Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kommune på vagt over for nye rockerborge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kommune på vagt over for nye rockerborge
Holbæk - 01. december 2018 kl. 11:37
Af Morten D. Christensen

Det var en sejr for Holbæk Kommune og ikke mindst for beboerne i Østerstræde i Holbæk, da rockergruppen Bandidos for en uge siden rømmede sit klubhus i den lille gade.

arrow Læs også: Eks-rockerborg er »solgt«

Dermed har Bandidos, så vidt vides, ikke længere et fast tilholdssted i Holbæk Kommune. Og sådan skal det gerne blive ved med at være, hvis det står til både politi og kommune.

- Vi arbejder fortsat tæt sammen med politiet, og vi gør alt hvad vi kan for at forhindre, at rockerne på ny slår sig ned i Holbæk Kommune, skriver borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S) i en skriftlig kommentar til dagbladet Nordvestnyt lørdag.

Holbæk Kommune forsøgte for nogle år siden at bruge planloven i kampen mod rockerne i Østerstræde, og selv om det ikke virkede dengang, er det stadig et redskab i kommunens værktøjskasse.

Ifølge borgmesteren har kommunen ikke mulighed for at skrive et direkte forbud mod rockerborge eller bandeklubhuse ind i lokalplanerne.

Men hun siger, at kommunen blandt andet vil bruge lokalplanerne, hvis man bliver opmærksom på nye tilholdssteder.

- Etableres der en rockerborg, som er i strid med en lokalplanbestemmelse, vil vi på alle lovlige måder håndhæve lokalplanen. Vi vil altså udstede et lovliggørelsespåbud og - hvis det ikke efterleves - foretage politianmeldelse, lyder det fra Christina Krzyrosiak Hansen.

En lokalplan regulerer blandt andet, hvad en ejendom må bruges til - for eksempel om der må være klub- eller foreningsaktivitet. Det kan også være, om der må sættes hegn eller plankeværk op, som ofte ses ved rockernes tilholdssteder.

- Hvis vi får nys om, at en rockerborg påtænkes etableret, vil vi overveje, om der allerede er en lokalplan, som indeholder bestemmelser, der kan forhindre etableringen, eller om vi skal lave en ny lokalplan for området, skriver borgmesteren til avisen.

Det betyder altså, at Holbæk Kommune er parat til at ændre en eksisterende lokalplan, hvis det viser sig, at den ikke er i stand til at forhindre rockere i at indrette et nyt tilholdssted.

Lokalplanændringer tager normalt adskillige måneder, og for at undgå, at ventetiden udnyttes til at indrette en rockerborg, vil Holbæk Kommune bruge planlovens paragraf 14.

Den giver kommunen mulighed for at nedlægge forbud i op mod et år mod blandt andet byggeri eller en bestemt måde at bruge ejendommen på, som egentligt er lovligt ifølge gældende lokalplan, men som kommunen forventer at kunne gøre ulovligt med en ny lokalplan.

Et paragraf 14-forbud skal derfor altid følges op af, at kommunen sætter gang i udarbejdelsen af en ny lokalplan.

Der er nogle rimeligt korte tidsfrister forbundet med den mulighed, og derfor vil Holbæk Kommune meget gerne så tidligt som muligt kende til mistanke om, at en ny rockerborg kan være på vej.

- Jeg vil i den forbindelse kraftigt opfordre alle ejendomsmæglere og udlejere til straks at kontakte mig, hvis de får henvendelser, som indikerer, at der måske er ved blive etableret en rockerborg et sted her i kommunen, understreger Christina Krzyrosiak Hansen og tilføjer:

- Det er også vigtigt at slå fast, at jeg lige så lidt som nogen anden borgmester her i landet kan garantere, at der ikke på et tidspunkt kommer en ny rockerborg et sted i kommunen. Men vi gør hvad vi kan i tæt samarbejde med politiet for at det ikke sker, pointerer hun.

Den senere tids fokus på Bandidos' og gruppens nu lukkede klubhus i Holbæk hænger sammen med den voldelige konflikt i oktober mellem netop Bandidos og en gruppering med udspring i Vangkvarteret. Sidstnævnte kan ifølge politiet ikke betegnes som en egentlig bande, og gruppen har heller ikke et fast tilholdssted, som Bandidos har haft det.

Dermed har kommunen og politiet primært haft mulighed for at ramme Bandidos med diverse midlertidige forbud, men det betyder ifølge borgmesteren ikke, at myndighederne har glemt den anden part i konflikten.

- For os som kommune og mig som borgmester har vi lige meget fokus på begge grupper, der har været involveret i konflikten. Jeg vil have tryghed for borgerne i Holbæk kommune, og derfor fortsætter vores tryghedsskabende indsatser i boligområderne ligeledes. Alt sammen i tæt samarbejde med politiet, skriver Christina Krzyrosiak Hansen i et skriftligt svar til dagbladet Nordvestnyt lørdag.

arrow Bandidos flyttede: Nu er rockerborg sat til salg
19. januar 2019 kl. 10:30 Opdateret: kl. 20:11
arrow Beboere er lettede efter rocker-farvel
26. november 2018 kl. 10:55 Opdateret: kl. 10:55
arrow Bandidos er ude af klubhus i Holbæk
24. november 2018 kl. 12:29 Opdateret: kl. 12:29
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk