26. september 2020
Et anlæg ved Snævre vil i givet fald komme til at se nogenlunde sådan ud. Foto: Nature Energy
Et anlæg ved Snævre vil i givet fald komme til at se nogenlunde sådan ud. Foto: Nature Energy
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kommer lugt fra mink eller biogas?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kommer lugt fra mink eller biogas?
Holbæk - 16. februar 2019 kl. 15:13
Af Kaj Ove Jensen

Det er faldet naboerne til et muligt biogasanlæg ved Snævre for brystet, at Nature Energys administrerende direktør Ole Hvelp­lund i Nordvest tirsdag udtalte, at virksomheden ikke har fået klager over anlæggene de seneste to år, skriver dagbladet Nordvestnyt lørdag.

arrow Læs også: Der er så dejligt ude på landet!

En beboer i Snævre-området har fået aktindsigt i henvendelser til Ikast-Brande Kommune vedrørende biogasanlægget. Flere klager over lugtgener, som de mener kommer fra biogassen. En skriver blandt andet, at hun har boet på stedet siden 1995, så hun mener at kunne kende minklugt fra biogas.

Fra kommunens side anføres det i en mail, at der onsdag den 18. juli 2018 har været miljømedarbejdere i området efter klager. I tre forskellige omgange var medarbejdere forbi, og alle siger samstemmende, at lugten ikke kommer fra biogasanlægget, men fra minkfarmen.

- Nogle skriver også om en »sødlig gæringslugt«, og den kommer ikke fra en minkfarm. Og når Ikast-Brande Kommune siger, at kravene er overholdt, er det ikke det samme, som at lugtgenerne ikke kan være der, siger Lone Plovstrup, der er næstformand for Regstrup Natur- og Miljøforening.

- Vi kan nok konstatere, at der ikke er en endelig sandhed i det. Men grunden til, at vi reagerer, er, at Ole Hvelp­lund siger, at der ikke er indkommet klager, siger Lone Plovstrup.

Nordvestnyt har bedt Ole Hvelp­lund om en kommentar.

- Vores anlæg lugter ikke. De sidste to år har der kun været klager til kommunen over lugt på ét af vores otte anlæg. Og de klager, som var over vores anlæg i Brande, viste sig at være grundløse. Da kommunen undersøgte det, var det nemlig ikke vores anlæg, der lugtede, men en nærliggende minkfarm. Det er slået fast af kommunen i Ikast-Brande, lyder det fra ham i en mail.

Helt så kategorisk er meldingen dog ikke fra Henrik Engedahl (V), formand for teknik- og miljøudvalget i Ikast-Brande Kommune.

- Der er ikke noget i kommunens myndighedsarbejde, der har givet anledning til anmærkninger i forhold til biogasanlægget. Men der er naboer, der oplever lugt, og dem er vi i dialog med for at få afklaret, hvor den kommer fra. Det er ikke fuldstændig afklaret. Når man er i det åbne land, kan flere ting give anledning til lugt, men det kan være inden for den ramme, man har lov til, siger Henrik Engedahl.

arrow Biogas-plan fortsætter trods støttestop
12. februar 2019 kl. 11:00 Opdateret: kl. 11:00
arrow Biogas tager luften ud af lokalforum
06. februar 2019 kl. 13:29 Opdateret: kl. 11:05
Har debatten om sexisme taget overhånd?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk