21. maj 2019
Velbekomme. Tre halve med pålæg, der ligner sidemandens tre halve med pålæg. Eneste forskel er, at alt er blendet og til at spise for mennesker med tygge- og synkebesvær. Det bringer smilet frem og giver lyst til at spise mere på plejecentre i Holbæk.
gallery icon

Se billedserie

Velbekomme. Tre halve med pålæg, der ligner sidemandens tre halve med pålæg. Eneste forskel er, at alt er blendet og til at spise for mennesker med tygge- og synkebesvær. Det bringer smilet frem og giver lyst til at spise mere på plejecentre i Holbæk.
Foto: Mie Neel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Køkkenet tryller med blender og mad

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Køkkenet tryller med blender og mad
Holbæk - 17. april 2019 kl. 14:07
Af Margit Pedersen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Lykke er en skive blødt rugbrød med pureret sild, som man ikke skal tygge eller kløjs i. Eller hvad med hamburgerryg, kartofler og grønsager blendet og fremtryllet i et køkken, hvor mad til mennesker med tygge- og synkebesvær er i fokus.

Magien foregår dels i Holbæks centralkøkken på Stenhusbakken og dels i køkkener på plejecentrene. Her laves frokostanretninger, der ligner, dufter og smager som normalkosten. Men konsistensen er geleagtig - mange kalder det også gelekost - eller let grynet som torskerogn.

Den varme mad laves i centralkøkkenet, hvor kostkonsulent Sofie Olsen blev ansat i september 2018. En måned efter var de første forsøg med gelekost i gang i samarbejde med plejecentrene.

Den rette betegnelse er kost med modificeret konsistens til mennesker med tygge- og synkebesvær (dysfagi).

- Alt laves af den ægte vare, blendes og formes. Kun fantasien sætter grænser, og vi udvider hele tiden. Nu glider der nemt tre halve ned, når der ikke skal bruges energi på at tygge og undgå at kløjs et halvt stykke »almindeligt« rugrbød, siger Sofie Olsen til Nordvestnyt onsdag.

Mange med dysfagi er underernærede, derfor beriges maden til beboerne på plejecentrene med fløde og smør. Hendes mål er, at alt modificeret kost laves lokalt og fra bunden af de bedste råvarer. Alt skal steges og koges, blendes og formes, og det tager lidt mere tid end den almindelige mad.

Men efterhånden bliver meget rutine, og gevinsten er glade beboere, der spiser mere, tager på i vægt, spiser sammen med andre og får mere livskvalitet.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk