25. september 2021
Næstformand Tom Pedersen og formand Poul Erik Frandsen står foran Borgerforeningens hus, Multihuset, som netop har fået nyt tag på, da det regnede ind gennem det gamle.
gallery icon

Se billedserie

Næstformand Tom Pedersen og formand Poul Erik Frandsen står foran Borgerforeningens hus, Multihuset, som netop har fået nyt tag på, da det regnede ind gennem det gamle.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kæmpe kræmmermarked bliver aflyst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Kæmpe kræmmermarked bliver aflyst
Opdateret 20. juni 2020 kl. 08:07
Holbæk - 20. juni 2020 kl. 07:15
Af Kaj Ove Jensen

De har længe håbet på, at det kunne lade sig gøre at gennemføre 40-års jubilæet for Mørkøv Kræmmermarked den sidste weekend i september.

Men nu har bestyrelsen i Mørkøv Handels-, Håndværker- & Borgerforening (MHHB) truffet beslutning om, at markedet ikke bliver gennemført på grund af faren for corona­smitte.

Medvirkende til, at beslutningen træffes nu, er en melding fra politiet om, at der til sankthans kun må være 50 personer forsamlet på den store plads på Rævebjerg i Mørkøv, uanset om de forsamlede blev delt op i flere zoner.

Derfor bliver der heller ikke noget arrangement sankthansaften i år.

For knap en måned siden blev der sendt invitationer ud til de cirka 320 kræmmere, der var med på markedet sidste år.

- Lidt over 60 af dem har nået at betale. De kan vælge at få deres penge tilbage eller at overføre dem til næste år, fortæller Poul Erik Frandsen og Tom Pedersen, der er formand og næstformand i Borgerforeningen, som MHHB kaldes i daglig tale.

Foreninger går glip af 400.000 kroner

Mørkøv Kræmmermarked menes hvert år at tiltrække omkring 100.000 deltagere fra fredag til søndag. Dermed er det langt det største arrangement inden for Holbæk Kommunes grænser, men det bliver altså ikke til noget i år.

Med aflysningen går foreningerne i Mørkøv og enkelte andre foreninger i Holbæk Kommune glip af samlede indtægter omkring 400.000 kroner. Foreningerne stiller med frivillige og får ad den vej indtægter.

Borgerforeningen plejer også selv at få et par hundrede tusind kroner ud af arbejdet med kræmmermarkedet.

For usikre udsigter

Der ligger et stort arbejde forud for afviklingen af Mørkøv Kræmmermarked. Og med de meget usikre udsigter til, at der den sidste weekend i september vil være »frit slag« i forhold til, hvor mange der må forsamles, har bestyrelsen i Mørkøv Borgerforening fundet tiden inde til at beslutte at aflyse.

Tidligt i april var meldingen, at et forsamlingsforbud på mere end 500 personer tidligst ville blive hævet efter 31. august.

- Hvis vi først får noget at vide tæt på den dato om retningslinjerne derefter, ville vi kun have en måned til at tilrettelægge markedet, og det kan vi ikke nå, forklarer formand Poul Erik Frandsen og næstformand Tom Pedersen fra Borgerforeningen.

En enig bestyrelse besluttede i onsdags at aflyse kræmmermarkedet den 25.-27. september. Det kan være svært at tro på, at måske 10.000 mennesker eller flere må være forsamlet på Rævebjerg samtidig, selv om der er knap en snes hektar til rådighed.

Ærgrelse over aflysning - men risiko skal undgås

I forbindelse med, at Borgerforeningen arbejdede med et arrangement sankthansaften prøvede Tom Pedersen at stille 50 kegler op for at vise, hvor lidt de fylder på den store plads. Men meldingen fra politiet var klar, da Poul Erik Frandsen ringede - uanset hvor meget plads der er til rådighed, må der kun være 50, uanset om der inddeles i zoner.

Poul Erik Frandsen og Tom Pedersen har lidt svært ved at forstå de strikse regler, når der må være flere tusind mennesker i for eksempel Tivoli.

De er ærgerlige over at måtte aflyse kræmmermarkedet, og det skete ikke med deres gode vilje. På den anden side vil de heller ikke være med til at løbe nogen risiko med kræmmermarkedet.

- Hvis nogle blev smittede her, ville vi nok ikke få ros for det. Så i respekt for folks helbred måtte vi tage beslutningen om at aflyse, siger Poul Erik Frandsen.

- Nogle ville nok også være skræmt og ikke møde op. Og nu er det 40-års jubilæum, så det skulle gerne være en god fest, siger Tom Pedersen.

Det bliver så i stedet næste år, at jubilæet markeres.

Kræmmere bange for at miste plads næste år

Før aflysningen af markedet var nogle af kræmmerne sure over, at det så ud til at blive holdt. De var bange for at miste pladsen til næste år, fordi der er tradition for, at dem, der er med det ene år, får tilbudt pladsen næste år.

På nuværende tidspunkt er det kun Langeskov Kræmmermarked på Fyn, der ikke har aflyst markedet næstsidste weekend i september.

- Vi har holdt den i så lang tid, fordi en aflysning er en mindre katastrofe for foreningerne og Kino i Mørkøv, som stiller med frivillige. De tjener penge på at stå ved indgangen og parkeringen, i pølsevogne og ølvogne. Mange har haft det samme udsalgssted i flere år, siger Tom Frederiksen.

Ud over alle foreningerne i Mørkøv plejer også enkelte foreninger fra andre steder som Jyderup, Tølløse og Holbæk at stille med frivillige.

Musikalsk budget er hævet

Mørkøv Kræmmermarked har de seneste år hævet budgettet til den musikalske underholdning. Erfaringerne viser, at det trækker godt, ikke mindst Brødrene Olsen sidste år.

- I år havde vi et budget på 400.000 kroner til musikken hele weekenden i de tre telte. Men vi turde ikke underskrive kontrakterne, for hvis vi selv valgte at aflyse, skulle de stadig have deres penge. Kun hvis regningslinjerne fra regeringen betød, at der måtte aflyses, skulle vi ikke betale, forklarer Tom Frederiksen, som i år havde kontakt til Danser med Drenge, Danmarks John og Lune Carlsen, ligesom flere skulle have været med.

Tom Frederiksen har været med i bestyrelsen i en håndfuld år, og han plejer at begynde forberedelserne til markedet efter nytår. Poul Erik Frandsen har været konstitueret formand fra marts, efter at han kom i bestyrelsen som suppleant midt i 2019, så der er en hel del nyt at skulle lære.

Mini-maraton til efteråret

Selv om årets klart største begivenhed må aflyses, arbejdes der med andre ting. I efterårsferien holdes anden udgave af et mini-maraton for børn. De betaler et lille gebyr, som udløser en medalje til alle, og der var 140 deltagere ved premieren sidste år.

Her var der også en tur i Mørkøv Kino, men i år er der to børneteaterforestillinger, som måske afløser biografturen. Det overvejes, om der i år også skal afvikles et løb for voksne.

Der er i øvrigt lige lagt nyt tag på Borgerforeningens hus, Multihuset. Her fik foreningen god hjælp af ti mand fra Dansk Køreselskab, som også bruger et mødelokale i huset, efter at de har fået hjemsted på Rævebjerg.

Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk