20. september 2021
I sidste uge blev en elg med sikkerhed observeret og filmet ved Helsinge (foto). Naturstyrelsens vildtkonsulent mener, der er stor sandsynlighed for, at det også var en elg - måske den samme - der tirsdag blev set af to jægere ved Vinskoven syd for Mørkøv. Foto: Malou London
I sidste uge blev en elg med sikkerhed observeret og filmet ved Helsinge (foto). Naturstyrelsens vildtkonsulent mener, der er stor sandsynlighed for, at det også var en elg - måske den samme - der tirsdag blev set af to jægere ved Vinskoven syd for Mørkøv. Foto: Malou London
Foto: Malou London
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Jægere mødte elgen nær Mørkøv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jægere mødte elgen nær Mørkøv
Opdateret 22. juni 2018 kl. 13:36
Holbæk - 22. juni 2018 kl. 12:52
Af Kaj Ove Jensen

To jægere mener, at de har set en elg ved Vinskoven mellem Skamstrup og Skellingsted, syd for Mørkøv.

arrow Læs også: Malou London mødte elgen

Oplysningen kommer fra vildtkonsulent Niels Worm, Naturstyrelsen Nordsjælland.

Han fik en mail fra de to jægere onsdag, efter at Naturstyrelsen samme dag havde offentliggjort, at der var set og videofilmet en elg ved Helsinge torsdag aften i sidste uge. Der er tale om en cirka to år gammel elgkvie.

De to jægere skriver i mailen til Naturstyrelsen, at de tirsdag den 19. juni ved 21-tiden kørte på vejen ved Vinskoven, da de på en mark på vestsiden af vejen så det store dyr.

Det faldt dem først ikke ind, at det kunne være en elg - da de jo ikke lever i Danmark, som de bemærker i mailen.

Da de dagen efter læste om elgen i Nordsjælland, gik det op for dem, at det måtte være en elg, de havde set. I mailen beskriver de det dyr, de så, som betydeligt større end et krondyr, og at hovedformen mindede om en hest. Desuden var benene lyse.

Niels Worm kan ikke være 100 procent sikker på, at der var en elg, de to mænd så, for området syd for Mørkøv er et af de steder, hvor der er meget kronvildt. Og i Nordsjælland er der indimellem henvendelser fra borgere, der mener at have set en elg, men som efterfølgende har vist sig at være kronvildt.

- Men med den beskrivelse, der er givet i mailen, virker det i høj grad troværdigt, at det var en elg. Det har jeg ingen grund til at betvivle, siger Niels Worm.

Han fortæller, at elgen med sikkerhed sidst blev set i Nordsjælland ved Helsinge fredag aften. Hvis der er tale om samme elg, vil den altså have haft fire døgn til at tilbagelægge strækningen fra Helsinge til området syd for Mørkøv, og det kan sagtens lade sig gøre.

- En elg kan tilbagelægge omkring 100 kilometer over en nat, men det er undtagelsen, at den gør det, siger Niels Worm.

Desuden kan elge svømme, og ligesom den kan svømme over Øresund fra Sverige, vil den også kunne svømme over Roskilde Fjord, som flere steder er lavvandet og med korte afstande.

- Det kunne være spændende at få meldinger om nogle flere observationer, for jo flere observationer, der er, jo større garanti er der for, at observationerne er korrekte, siger Niels Worm.

Ifølge Naturstyrelsens hjemmeside har der senest med sikkerhed været en elg på Sjælland i 1999-2000. En elgtyr svømmede i land ved Hornbæk i juni 1999 og vandrede de følgende måneder rundt over en god del af Sjælland. Den blev dræbt af et godstog i maj 2000 på jernbanen mellem Ringsted og Roskilde.

arrow Video: Der er en elg i Gribskov
20. juni 2018 kl. 09:32 Opdateret: kl. 09:32
Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk