23. oktober 2021
Dagtilbud Katrinedal holdt markedsdag på boldbanerne i Gislinge.
gallery icon

Se billedserie

Dagtilbud Katrinedal holdt markedsdag på boldbanerne i Gislinge.
Foto: Mie Neel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hundredevis hyggede sig til dagtilbuds markedsdag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hundredevis hyggede sig til dagtilbuds markedsdag
Opdateret 22. september 2021 kl. 22:03
Holbæk - 22. september 2021 kl. 22:01
Af Karina Hansen

Solen skinnede varmt over boldbanerne i Gislinge, og børn i alle aldre løb glade rundt mellem de forskellige boder, da dagtilbud Katrinedal onsdag holdt markedsdag.

Dagen er blevet en årlig tradition, der startede for syv år siden som en måde at vise, hvad børnene laver til daglig. Det er en tradition, som områdeleder i dagtilbud Katrinedal, Ziska Seirup, er blevet rigtig glad for.

- Forældrene får lov til at mærke og se, hvad børnene laver. Og så smitter det af, så institutionerne også lærer af hinanden, fortæller Ziska Seirup.

En rigtig fuldtræffer

I de mange boder er der taget hensyn til, at der skal være aktiviteter til børn i alle aldre. I en af boderne kan børnene kaste med bolde i bedste tivoli-stil, hvor de små skal ramme en stor plastikkasse, mens de større børn får lov til at vælte dåser.

Olivia Herskind er med sine fem år i gang med sit sidste børnehaveår, og det er tydeligt, at hun er en rutineret boldkaster. Der skal ikke mange kast til at få ram på de opstillede metaldåser, og da den største dåse standhaftigt bliver stående, tøver Olivia ikke med at vælge det rette våben.

Valget falder på en kæmpe, gul plastikbold, og efter første kast er fjenden nedlagt.

- Hun er endnu bedre end mig, fortæller Olivia Herskinds storebror, 7-årige Felix Herskind, som dog understreger, at han går til skydning, og derfor har været med til at lære sin lillesøster at sigte.

Ingen er født bange

I naboboden er flere små plastikbøtter med forstørrelsesglas i låget stillet op på række, klar til at blive studeret af nysgerrige børneøjne.

Et kig gennem forstørrelsesglassene afslører blandt andet regnorme, bænkebidere, en mariehøne og en edderkop, der hygger sig i sit spind.

Men der er ingen, der har sagt ad eller er blevet bange for nogle af de små dyr.

- Mennesker er jo ikke født bange for dyrene. Det er noget, vi lærer, fortæller Lone Antonsen, som er pædagogmedhjælper hos Elverbo i Svinninge.

På bordet ved siden af forstørrelsesbøtterne står også beholdere med forskellige blade, som børnene selv har samlet, og på jorden står baljer med kogler, sten, agern og pinde, som de besøgende kan betræde uden sko på, og mærke forskellen på stort og småt, blødt og hårdt. Og det er der rigtig mange der gerne vil prøve, selvom det for nogle kræver lidt overvindelse.

Lone Antonsen fortæller, at de går meget op i naturen i Elverbo, selvom det ikke er en naturbørnehave.

- Det giver også noget socialt mellem børnene, når de sidder med det, forklarer hun.

Læring gennem leg

En af de mest populære boder har fundet en smart måde at tiltrække børnenes opmærksomhed. Der flyder nemlig en lind strøm af sæbebobler fra de opstillede maskiner, som vækker legelysten hos både børn og barnlige sjæle.

Inde ved selve boden har flere børn begravet hænderne i kar med skummende sæbevand, mens andre kigger på plastikfisk, der »svømmer rundt« i blåtfarvet vand.

Flere af de fremmødte børn sidder dybt koncentrerede og hakker i isklumper med en hammer, til små perleblomster langsomt dukker frem fra isen.

Selvom det virker som den rene leg, lærer børnene samtidig, at vand kan mange ting. For eksempel kan det lave bobler i mange størrelser, eller gemme små skatte, når bare det bliver koldt nok.

Og det er netop et af dagens formål at vise konkrete eksempler på, hvordan legen bidrager til børnenes udvikling.

- Aktiviteterne viser jo, hvad der sker i hverdagen, når leg bliver til læring, fortæller Susanne Utoft, som er formand for Børne- og Skoleudvalget, og har budt børn og forældre velkomne i dagens anledning.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk