8. maj 2021
Jes Barkler med spændingsromanen »Gådemagerens Gade«.	PR-foto
gallery icon

Se billedserie

Jes Barkler med spændingsromanen »Gådemagerens Gade«. PR-foto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Han havde hørt at Estrup sov stående

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Han havde hørt at Estrup sov stående
Holbæk - 18. april 2021 kl. 07:00
Af Claus Sørensen

I 1885 blev en ung arkitektstuderende ansat til at renovere konseilspræsident Estrups gods, »Kongsdal« nær Mørkøv.

I en ny roman fortælles om mødet mellem Estrup og arkitekten.

Bogen »Gådemagerens Gade« er skrevet af Jes Barker.

Handlingen udspiller sig midt i provisorietiden, hvor J.B.S. Estrup sammen med kongen overtrumfede Folke­tingets beslutninger med såkaldt provisoriske love.

Rygterne svirrede
Det gav konseils­præ­sident - datidens titel for statsminister - Estrup et ry som udemokratisk diktator, men i samtiden var rygterne om den høje statsleder endnu værre.

- Den unge arkitekt, Johannes Magdahl Nielsen, havde hørt, at Estrup spiste små børn til morgenmad, og at han sov stående, fortæller forfatter Jes Barker:

- Da han første gang mødte Estrup på Kongsdal, havde han derfor frygtet det værste. Vi kender mødet fra arkitektens dagbøger, der fortæller, at han fandt landets leder i kåd leg med sine hunde. Estrup viste derefter Magdahl rundt på godset og vidste på visse områder mere om arkitektur end den nyuddannede Magdahl. Estrup gav ham adgang til sit omfattende bibliotek.

Spændings-roman
I spændingsromanen »Gådemagerens Gade« spinder Jes Barkler videre på dette møde og hvordan det påvirkede Magdahl til at blive en betydningsfuld arkitekt.

Magdahl arbejdede for Estrup, da denne i oktober 1885 blev udsat for et attantat­forsøg, og Estrup viste siden Johannes Magdahl den berygtede pistolkugle.

Mange aftryk
Magdahl fik blandt andet guldmedalje for et større projekt i Svendborg, som er bogens omdrejningspunkt., men han har også sat et betydeligt aftryk på København, Lyngby og resten af landet. Indretningen af det gamle kongelige bibliotek er en af de ting, han er kendt for.

Skattekortet
I romanen finder en ung kvinde et skattekort i et bogantikvariat. Kortet leder hende rundt i nutidens Svendborg på jagt efter skatten.

Jes Barkler er uddannet astronom. Bogen er hans forfatter-debut på forlaget Superlux. Han blev inspireret af bogen »Da Vinci Mysteriet« og koder i Svendborgs bybillede til at formidle historie på en medrivende måde.

Kongsdal
Kongsdal Gods, hvor arkitekten mødte Estrup, hed oprindeligt Undløse Ladegård og senere Tygestrup. Mange berømte mænd fra danmarkshistorien har ejet Kongsdal.

Estrup købte godset i 1800-tallet og døde på godset i 1913.

Godset er fortsat i Estrup-familiens eje, men blev i slutningen af sidste år udbudt til salg. Det er syvende Estrup-generation, der ejer godset, som har været i Estrup-slægtens eje i 186 år.

Planlægger du at holde den kommende sommerferie uden for Danmarks grænser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk