18. december 2017
Søren Kjærsgaard (V) kunne ikke påvirke størrelsen på Hans Søies (th.) godtgørelse. Foto: Peter Andersen
Søren Kjærsgaard (V) kunne ikke påvirke størrelsen på Hans Søies (th.) godtgørelse. Foto: Peter Andersen
Foto: Mik
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Gyldne håndtryk til millioner er kommet i fokus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gyldne håndtryk til millioner er kommet i fokus
Holbæk - 13. oktober 2017 kl. 11:06
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

4.057.604 kroner. Det var beløbet, som Holbæk Kommunes forhenværende administrerende direktør Hans Søie modtog i forbindelse med sin fyring i efteråret 2015. Yderlige en direktør og en topleder har også fået udebetalt penge i forbindelse med deres fratrædelser.

Disse sager er i dag blevet hevet frem på blandt andet TV2 Nyhederne, som sætter fokus på de gyldne håndtryk til landets kommunale topchefer. Holbæk Kommune nævnes, fordi den samlet set har haft fratrædelsesudgifter for 7.515.161 kroner siden 2014, oplyser TV2 Nyhederne.

Da Holbæk Byråd besluttede at fyre Hans Søie, skrev Nordvestnyt om sagen. Her kom det blandt andet frem, at han blev opsagt med 12 måneders varsel, hvilket betød, han fik løn frem til oktober året efter. Efterfølgende ville Hans Søie så modtage en fratrædelsesgodtgørelse svarende til et års løn, ligesom han også ville få 100.000 kroner til uddannelse.

I forbindelse med avisens omtale af fyringen i oktober 2015 fortalte Karsten Thystrup, kontorchef i Kommunernes Landsforenings (KL) afdeling for jura og EU, at det er praksis, at en kommunaldirektør får, hvad der svarer til to års løn i forbindelse med en fyring. I hvert fald, hvis han er kontraktansat, som det var tilfældet med Hans Søie.

Karsten Thystrup oplyste desuden, at Kommunernes Landsforenings Lønudvalg faktisk anbefaler, at kommunaldirektører bliver kontraktansatte. For det er den billigste kontrakt for kommunerne. Prisen ved en fyring er nemlig fast, ligesom afskedigelsesretten er fri. Det betyder, at byrådet ikke behøver en årsag til at fyre en direktør.

På TV2 Nyhederne er flere eksperter forargede over, at de kommunale topchefer modtager så høje beløb i forbindelse med deres fratrædelser.

Holbæk Kommunes borgmester Søren Kjærsgaard (V) er enig i, at det er høje beløb, der er blevet udbetalt. Han medgiver også, at pengene godt kunne have været brugt på andre ting.

- Det er dog sådan, at når vi ansætter og afskediger direktører, så forhandles deres løn og aftrædelsesvilkår mellem Djøf og Kommunernes Landsforening. Det er ikke noget, vi som kommune har indflydelse på, siger Søren Kjærsgaard.

Formanden for KL's Løn- og Personaleudvalg, Michael Ziegler, bakker i dag på TV2 Nyhederne op om dette. I en mail til mediet siger han blandt andet, at »det er vigtigt at slå fast, at kommunen ikke bare selv kan bestemme, hvad fratrædelsesgodtgørelsen skal være. Det er reguleret i overenskomster og aftaler med de faglige organisationer eller skal forhandles med den pågældendes faglige organisation«.

Søren Kjærsgaard fortæller, at Holbæk Kommune gennem KL har prøvet at påvirke udviklingen, således at kommunerne får bedre og billigere vilkår. Ifølge borgmesteren gør KL netop dét i forbindelse med deres forhandlinger om nye overenskomster.

Ifølge TV2 Nyhederne er der samlet set givet gyldne håndtryk for 220 millioner kroner til kommunale topchefer siden 2014.

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk