17. juli 2019
Hver morgen tænder Gurra Hauksdottir Schmidt et lys og siger godmorgen til sin søn på billedet i sit hjem i Jyderup. Hver aften slukker hun lyset og siger godnat. Torbjörn Hauktur Liljarsson døde efter mange år som hjemløs i Reykjavik. Nu vil hun være med til at hjælpe udsatte i Island.
gallery icon

Se billedserie

Hver morgen tænder Gurra Hauksdottir Schmidt et lys og siger godmorgen til sin søn på billedet i sit hjem i Jyderup. Hver aften slukker hun lyset og siger godnat. Torbjörn Hauktur Liljarsson døde efter mange år som hjemløs i Reykjavik. Nu vil hun være med til at hjælpe udsatte i Island.
Foto: Per Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Gurra i Jyderup hjælper udsatte i Island efter sønnens liv og død som hjemløs

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gurra i Jyderup hjælper udsatte i Island efter sønnens liv og død som hjemløs
Holbæk - 10. februar 2019 kl. 10:22
Af Margit Pedersen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

63-årige Gurra Hauksdottir Schmidt, Jyderup, mistede sin søn i oktober 2018. 46-årige Torbjörn Hauktur Liljarsson døde efter mange år som hjemløs og misbruger i Reykjavik i Island. Hun mødtes med ham ti dage, før han døde, og nåede at fortælle ham, at hun sammen med en gruppe mennesker vil kæmpe for ham og hjemløse.

- Vi græd og krammede meget. Jeg kunne se, han var syg, men tænkte ikke, det kunne være vores sidste møde og kram. Tobbi døde på Skylid, der er Reykjaviks eneste sted, hvor 25 af byens mange hjemløse kan sove og få mad, siger Gurra Hauksdottir Schmidt til Nordvestnyt lørdag.

Han må have haft en fornemmelse, for han bad en medarbejder om et kram og fik det. Næste morgen var han død, tilføjer hun.

Hans død har allerede sat sig spor. Der er opstillet en minde-indsamlingsvæg, hvor folk kan hænge tøj, tæpper, mad, gaver og andet til hjemløse. Og Reykjavik Kommune vil sørge for en overdækket væg med lys og varme.

Men ellers er der ikke mange tilbud til hjemløse.

- Kommunen leder efter en grund til nogle små boliger til hjemløse, men ingen vil have dem som naboer. Frelsens Hær vil bygge et værested, og frivillige donerer mad. Jeg er med i en gruppe mennesker, der vil stifte en fond. Målet er et sted, hvor misbrugere, der kommer ud fra behandling, og løsladte fra fængsler kan hjælpes ind i samfundet, så de ikke søger tilbage til kriminalitet og misbrug, forklarer Gurra Hauksdottir Schmidt.

Der er fundet et hus, som ejes af kommunen. Målet er, at kommunen ansætter en forstander - gerne hende - og fonden skal arbejde med beboerne om blandt andet uddannelse, job og bolig.

Det vil betyde, at hun skal flytte tilbage til Island. Men Gurra Huksdottir Schmidt håber at kunne leve i to verdener og bevare sin Bed and Breakfast Hyggestuen og huset i Jyderup.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk