9. december 2019
Disse kæder er fremstillet af Gretha Larsens ?eget? guld, der er købt af private kunder i Jyderup og Asnæs. Fotos: Henrik Falch
gallery icon

Se billedserie

Disse kæder er fremstillet af Gretha Larsens ?eget? guld, der er købt af private kunder i Jyderup og Asnæs. Fotos: Henrik Falch
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Greta Moberg køber guld og sølv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Greta Moberg køber guld og sølv
Opdateret 14. august 2019 kl. 09:40
Holbæk - 13. august 2019 kl. 17:55
Af Henrik Falch
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Når Greta Moberg og hendes ansatte i butikkerne på Skarridsøgade i Jyderup og i Asnæs Centret i Asnæs, ekspederer er det ikke ualmindeligt, at kunderne har deres egne råvarer med til et nyt smykke.

- Det kan være, at et armbånd er slidt ned. Så kan det bruges af vores guldsmed til at blive til et nyt smykke. Det sker også, at en kunde har sit eget guld eller sølv med og gerne vil have smeltet det om til noget nyt ud fra kundens egen idé, forklarer Greta Moberg.

Hun har gennem mange år købt guld og sølv, som hun bruger til at få skabt sine egne små Valenzia og Ankerkæder af, eller til andre ting.

Det skal lige understreges, at hun ikke gemmer guldet i forretningen, men får det opbevaret af et firma, der har alle sikkerhedsforanstaltninger i orden.

Strenge regler
Der er meget strenge regler for registrering og betalingen af det guld, hun og alle landets andre guldsmede køber af private.

- Jeg skal både skrive kørekort og sygesikringsbevis ned. Det kræver politiet for at hindre, at jeg køber tyvekoster. Jeg må heller ikke udbetale pengene i kontanter, det er reglerne om hvidvaskning af penge, der gælder. Men jeg synes ikke, det er svært at overholde reglerne, fortæller Greta Moberg.

Der er nogle kunder, der reagere på den regel ved at føle sig som tyve, men det er der bestemt ingen grund til.

- Det er jo også for deres sikkerhed, at tyve ikke bare kan komme med tyvekoster, og det forstår kunderne så godt, fortæller hun.

I øjeblikket går handlen med guld lidt op og ned, men for nogle år siden, hvor guldpriserne var høje, var der mange, der fik omsat arvesmykkerne til kontanter.

- Nu er det mest, når folk får ryddet op, eller hvis de skal rydde op efter et dødsbo, de kommer til mig, siger Greta Moberg.

Det guld og sølv, som hun køber af kunderne skal ligge i mindst 12 dage, før hun må gøre noget ved det. Det myndighederne, der har bestemt den regel.

Inden man bestemmer sig for at gå til Greta Moberg med arvesølvet eller oldemors guldring skal man dog lige være opmærksom på, at guldsmedene landet over giver nogenlunde den samme pris for guld og sølv hele tiden, selvom priserne kan variere på verdensmarkedet. Derfor kan man regne med, at prisen er lavere end den, man kan Google sig til på nettet.

- Guldet har størst værdi, mens sølvet ikke er i så høj kurs, siger hun.

Greta Moberg har efterhånden mange års erfaring med at vurdere guldets ægthed og renhed, så hun kan give en rimelig nøjagtig pris ved disken med det samme.

- Men det hænder, jeg må sende det videre til en ekspert, der kan vurdere det, forklarer hun.

Hvis man ikke bare skal have pengene ført over til ens konto, men i stedet ønsker at købe noget andet i en af hendes to butikker, får man 10 procents rabat på købet.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk