18. oktober 2019
Arbejdsulykken på gården på Bukkerupvej kostede en 34-årig ukrainsk mand livet.
Arbejdsulykken på gården på Bukkerupvej kostede en 34-årig ukrainsk mand livet.
Foto: Per Buurgaard Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Gårdejer: Sort uheld årsag til dødsulykke

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gårdejer: Sort uheld årsag til dødsulykke
Holbæk - 01. november 2017 kl. 06:23
Af Palle Mogensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

- Det er en forfærdelig tragisk ulykke for alle involverede, og jeg vil gerne advare andre landmænd mod at begå samme fejl.

arrow Læs også: Frifindelse i dødsulykke ankes ikke

Sådan lyder det fra landmand Peter Kjær Knudsen, som her fortæller, hvad der skete i forbindelse med en arbejdsulykke, der fandt sted på hans søns gård på Bukkerupvej ved Bukkerup den 12. oktober.

Her sank en 34-årig ukrainsk mand, N, ned i kornet i en silo og døde.

Peter Kjær Knudsen forklarer, at hans søn, Knud Kjær Knudsen, og den 34-årige mand var gået ned i siloen for at fjerne noget spiret korn, der lå i overfladen cirka tre meter fra siloens tag.

- Det er noget, som er blevet gjort rigtig mange gange før. Både her og af andre landmænd. De tjekkede som sædvanlig, om der var en omvendt kegle i kornet, som viser, at der var blevet tappet korn fra bunden, inden de kravlede ned af stigen inde i siloen, fortæller han.

Kornet bliver således fyldt på fra oven og taget ud for neden, og derfor vil der opstå en omvendt kegle, når kornet tages ud. Ligesom i den øverste del af et timeglas.

Denne omvendte kegle befinder sig normalt i den side, hvor kornet bliver tappet, mens der er en almindelig kegle i midten af siloen, hvor kornet bliver fyldt på. Som i den nederste del af timeglasset. Den omvendte kegle er et bevis på, at kornet skrider, som det skal.

- Min søn har fortalt, at han gik rundt ned i den omvendte kegle og samlede spiret korn op. Derefter gik han om på den anden side af midterkeglen, mens N blev stående. Pludselig hørte min søn, at han sagde »uh« eller noget, og da min søn kiggede, kunne han se, at der ved keglen var blevet dannet et stort rør på en meter i diameter, som N røg ned i.

- Min søn kunne se ned i »røret«, der fremkom som et sort hul, så han kunne godt regne ud, at det var dybt. Og inden han nåede at reagere, skred kornet og tog N med sig, så røret igen var fyldt op, fortæller Peter Kjær Knudsen.

Kollapsende hulrum

Årsagen til, at den 34-årige mand forsvandt ned i kornet, er formentlig, at der har været en stor luftlomme nede i kornet. En sådan opstår, hvis noget af kornet er lidt fugtigt og klæber sammen.

På den måde kan der skabes et stort hulrum, som pludselig kan kollapse.

- Det er derfor, at man altid kigger efter den omvendte kegle for at se, om kornet er sunket ned. Men det er umuligt at se, om keglen i kubikmeter svarer til det korn, der er blevet suget ud, fortæller Peter Kjær Knudsen.

Straks da ulykken skete, blev der ringet 112, og Knud Kjær Knudsen ringede desuden til sin far, som godt kunne høre, at den var helt gal.

- Jeg kørte straks til gården og undervejs kontaktede jeg nogle kornsugere og bad dem om at komme med det samme, fortæller han.

Der blev skåret et stort hul i siloen et par meter nede under kanten af kornet, så det kunne løbe ud.

Imens skovlede Peter Kjær Knudsen og hans søn på livet løs i kornet i et desperat forsøg på at finde frem til den 34-årige mand.

- Vi fandt ham ikke, og derfor blev der skåret et nyt hul et par meter længere nede, fortæller han.

Kornet blev læsset i containere med en læssemaskine, så det fortsat kunne løbe ud af hullet.

Senere ankom to kornsugere, og de gik i gang med at suge kornet ud, mens brandfolk og andre efterhånden begyndte at hjælpe med at grave.

Men først efter fire timer lykkedes det at finde den 34-årige mand, der lå seks meter nede, og da var han død.

Arbejdstilsynet har efterfølgende været på besøg og har lavet en rapport om ulykken.

I den forbindelse blev der udstedt et strakspåbud, men det er helt normal procedure ved dødsulykker.

- Der ligger ingen afgørelse på ulovlige forhold, som 3F ellers har været så søde at skrive. Der er påbud om line, når man arbejder uden for siloen, men ikke inde i siloen, fortæller Peter Kjær Knudsen.

Han kontaktede tidligt næste morgen Landbrugsmedierne for at advare andre landmænd om at tage risikoen for lufthuller i kornet meget alvorligt på grund af den våde høst.

Han foreslår samtidig, at man bruger en yoyo-sikkerhedsline ved nødvendigt arbejde i siloen.

- En almindelig sikkerhedsline er intet værd, da den hurtigt bliver to meter for lang, men en yoyo-line vil låse som en sikkerhedssele, forklarer han.

arrow Ukrainer døde i kornsilo: Nu er landmand frikendt
28. januar 2019 kl. 13:58 Opdateret: kl. 16:28
arrow Retssag om dødsulykke udsat: Vigtigt dokument mangler
08. januar 2019 kl. 11:42 Opdateret: kl. 10:55
arrow Ukrainsk mand døde i kornsilo: Nu skal landmand i retten
05. januar 2019 kl. 09:46 Opdateret: kl. 14:04

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk