19. marts 2019
Knap 18 meter er den nærmeste pæl banket ned i jorden. Det var lidt mindre, end der på forhånd var regnet med.
gallery icon

Se billedserie

Knap 18 meter er den nærmeste pæl banket ned i jorden. Det var lidt mindre, end der på forhånd var regnet med.
Foto: Mie Neel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fundament til højhus skal på plads

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fundament til højhus skal på plads
Holbæk - 07. juli 2018 kl. 18:38
Af Kaj Ove Jensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Fredag formiddag blev de første pæle banket i jorden på Isefjords Allé 13 i Holbæk, hvor et højhus på 17 etager skal opføres. Der er dog foreløbig tale om, at nogle enkelte pæle rammes i jorden for at måle på, hvor langt de skal ned for at finde et bærende lag, der er stærkt nok, skriver dagbladet Nordvestnyt lørdag.

arrow Læs også: Højhus-boliger ryger nu

Der er leveringstid på pælene, så først fra midt i august (uge 33) går arbejdet med pæleramningen for alvor i gang, og så vil det vare cirka to uger.

Torben Nielsen, teknisk direktør hos 5E Byg A/S, Odense, der er totalentreprenør på byggeriet, forklarer, at det afhænger af jordens bæredygtighed, om der skal pæle i jorden.

- I et havneområde er der typisk fyldt op med materialer, efter at havnebassinet er uddybet. Det kan man ikke fundere et hus på, mens man på en bar mark ofte kan klare sig med at rydde mulden af, fortæller Torben Nielsen.

Højhuset i Holbæk skal placeres på et to meter tykt betondæk, der skal placeres oven på de pæle, der rammes i jorden. Konstruktionen sørger for, at det 55 meter høje og forholdsvis smalle hus også står stabilt i kraftig vind.

Pælene, der rammes i jorden, fremstilles af armeret jernbeton, og tværsnittet af pælene på Isefjords Allé 13 er 35 centimenter, mens det ofte er 30 centimeter.

Der skal formentlig bruges 200-240 pæle, forklarer Sten Bonnerup, der er projektleder hos 5E Byg.

Men i første omgang rammes der 14 pæle i jorden for at måle på deres bæreevne. De første tre pæle blev banket ned med en rammemaskine fredag formiddag. Arbejdet fortsætter mandag og tirsdag.

- Der er geotekniske rapporter, men det er på det teoretiske plan med beregninger. Vi skal også se, hvordan det ser ud i praksis, fortæller Sten Bonnerup.

Det var ventet, at pælene skulle cirka 19 meter ned i jorden. Men efter at de første tre pæle var rammet ned fredag formiddag, viste det sig, at der nok ikke er behov for at gå helt så langt ned. Således var pælen tættest ved fjorden knap 18 meter nede.

- Ud fra målingerne kan ingeniørerne korrigere, hvor langt ned de skal, fortæller Martin Matthiesen, som var 5E Bygs byggeleder på stedet i går.

I næste uge køres der jord og de sidste af de gamle betonbrokker væk fra grunden.

arrow Se billederne: Fjordtårn skyder i vejret
15. februar 2019 kl. 13:02 Opdateret: kl. 18:11
arrow Den mindste by med boliger i højden
05. januar 2019 kl. 15:04 Opdateret: kl. 16:21
arrow Fuldt blus på projektører om natten
13. december 2018 kl. 07:02 Opdateret: kl. 15:17

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk