29. juli 2021
Naturforeningen på Tuse Næs har hyret en advokat, som i en skrivelse konkluderer, at Holbæk Kommune kun kan tillade en udvidelse af svineproduktionen på Løserupvej 55 (foto), hvis det kan fastslås, at Natura 2000-området Udby Vig ikke påvirkes.
Naturforeningen på Tuse Næs har hyret en advokat, som i en skrivelse konkluderer, at Holbæk Kommune kun kan tillade en udvidelse af svineproduktionen på Løserupvej 55 (foto), hvis det kan fastslås, at Natura 2000-området Udby Vig ikke påvirkes.
Foto: Peter Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Forening hyrer advokat i sag om svinebrug

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Forening hyrer advokat i sag om svinebrug
Holbæk - 03. december 2019 kl. 16:01
Af Kaj Ove Jensen

Holbæk Kommune kan ikke lovligt godkende udvidelsen af svinebruget på Tollermosegård, Løserupvej 55 på Tuse Næs, medmindre det er dokumenter­bart, at det ikke giver anledning til emission af næringsstoffer til Natura 2000-området Udby Vig.

arrow Læs også: Flere grise kan være på vej

Det er konklusionen fra en advokat, som Miljøforeningen på Tuse Næs har hyret til at varetage foreningens interesser. Det er advokat Kurt Helles Bardeleben, Sirius Advokater, København.

Hans betragtninger om den påtænkte udvidelse af svinebruget er sendt til Holbæk Kommune. Her er der endnu ikke taget fat på at behandle ansøgningen, selv om den i første omgang blev sendt i juni 2017. Den har ligget stillet, fordi den har afventet optagelsen af to nye systemer på Miljøstyrelsens teknologiliste. Installering af de to systemer vil indgå som et krav ved udvidelsen af svineproduktionen på Løserupvej, netop fordi Natura 2000-området ligger cirka 600 meter væk.

Begge systemer er nu godkendt

Mens luftrensningssystemet Agri AirClean blev godkendt til optagelse på teknologilisten i foråret, blev staldsystemet Intellifarm godkendt i september. Begge systemer er udviklet og sælges af Agrifarm A/S, Tjele.

Intellifarm har et gulvud­sug, der blandt andet fjerner ammoniak- og lugt-emissionen, når den damper af fra gylleoverfladen.

Bag ansøgningen om udvidelsen på Løserupvej 55 står Avdebogård I/S, der drives af far og søn, Preben Hansen og Kenneth Øster.

Bolden ligger hos ansøgeren

- Vi er ikke i gang med at behandle ansøgningen. Den er sendt tilbage til ansøgeren, fordi vi har afventet godkendelsen af de to teknologier. Bolden ligger nu hos ansøgeren. Men vi har talt om at prioritere en anden ansøgning fra samme ansøger først, så vi har ikke fået ansøgningen om Løserupvej 55 ind igen, forklarer Morten Marcher, der er leder af Natur, Miljø og Vand hos Holbæk Kommune.

Vedrørende skrivelsen fra Miljøforeningens advokat siger han, at der står mange ting, som kommunen vil forholde sig til, når og hvis ansøgningen fastholdes.

Den anden ansøgning fra Avdebogård I/S, der omtales, vedrører Strandvejen 10 nord for Gislinge.

Indsamling for at betale advokat

Miljøforeningen på Tuse Næs, der blev stiftet i februar 2018 med henblik på at beskytte Natura 2000-området i Udby Vig, skriver i en aktuel pressemeddelelse, at Holbæk Kommunes embedsmænd og borgmester offentligt har udtalt - og skriftligt oplyst Miljøministeriet om - at kommunen ikke kan afvise en udvidelse af svineproduktionen, så længe de generelle regler i husdyrbrugslovgivningen overholdes. Kommunen har derimod ikke nævnt EU-direktiverne om Natura-­2000-områderne, påpeges det.

Der er igangsat en indsamling for at kunne betale advokaten for hans arbejde. Ifølge opgørelsen på foreningens hjemmeside er der foreløbig indsamlet 71.253 kroner. Indsamlingen fortsætter til 1. oktober 2020.

Advokat Kurt Helles Bardeleben skriver i sin udførlige redegørelse blandt andet, at en udvidelse fra 147 til 960 dyreenheder selvsagt vil medføre en væsentlig ændret påvirkning af de omkringliggende arealer.

Han skriver, at kommunen er forpligtet til at foretage en konkret konsekvensvurdering af den påtænkte udvidelse af svinebruget. Advokaten anfører også, at det med fuldstændige, præcise og endelige konklusioner og ud fra et videnskabeligt synspunkt skal fastslås uden rimelig tvivl, at Udby Vig opretholdes i en gunstig bevaringstilstand, og at udvidelsen af svinebruget hverken i sig selv eller sammen med andre påvirkninger ændrer på det.

Kurt Helles Bardeleben henviser blandt andet også til, at Naturstyrelsen allerede har vurderet, at dele af Udby Vig er i ugunstig bevaringstilstand på grund af næringsstoffer.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk