18. juni 2021
Nu skal Holbæk Kommunalbestyrelse træffe den endelige beslutning om at forsøge at få naturområdet ved Ågerup fredet. Foto: Agner Ahm
Nu skal Holbæk Kommunalbestyrelse træffe den endelige beslutning om at forsøge at få naturområdet ved Ågerup fredet. Foto: Agner Ahm
Foto: Agner Ahm
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Flertal klar til fredning af naturområde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Flertal klar til fredning af naturområde
Holbæk - 07. maj 2021 kl. 13:15
Af Agner Ahm

I januar sidste år vedtog et stort flertal i Holbæk Kommunalbestyrelse, at kommunen sammen med Danmarks Naturfredningsforening (DN) skal rejse en fredningssag for Tempelkrogen Nord - området med den nye sø, der ligger ved Ågerup mellem Tempelkrogen og motorvejen. Nu har de to parter sagen klar.

arrow Læs også: DN tager kommunerne som gidsler

Om området skal fredes, er op til Fredningsnævn Vestsjælland. Men før kommunen og DN sender sagen til nævnet, skal det endeligt godkendes af Holbæk Kommunalbestyrelse.

I denne uge blev sagen behandlet i klima- og miljøudvalget, og her var opbakning til en fredning fra Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Enhedslisten. Venstre stemte imod.

Det var Landbrugsstyrelsen, som sammen med Lejre og Holbæk Kommuner stod for omformningen af det 77 hektar store område nord for motorvejen.

Naturligt renseanlæg

Tidligere blev området holdt tørt med pumper. Men de blev stoppet, og derved er der dannet en stor sø omgivet af mere eller mindre våde enge. Derved fungerer området nu som en slags ekstra renseanlæg, som sparer Isefjorden for en hel del uønskede næringsstoffer.

Et nyt sø-område
 • Tempelkrogen Nord er på cirka 77 hektar. Området ligger mellem motorvejen og dæmningen i sydenden af Tempelkrogen nær Ågerup.
 • I 2018 lukkede man for pumpestationen, som har holdt området nogenlunde tørt. Derved opstod den store sø, som tydeligt ses fra motorvejen.
 • I sin nye våde form fungerer området som renseanlæg, hvor vandet fra Elverdams-åsystemet filtreres, før det løber ud i Tempelkrogen og Isefjorden.
 • Projektet blev gennemført i et samarbejde mellem Holbæk og Lejre Kommuner og Landbrugsstyrelsen. Det blev indviet i maj 2019.
 • Det har kostet mere end 13 millioner kroner. EU har betalt hovedparten af regningen.
 • I marts 2020 blev området solgt til interesserede lodsejere for cirka 3 millioner kroner. Nogle af pengene går retur til EU. Resten bruger Landbrugsstyrelsen på nye miljøprojekter.
 • I sin nuværende våde form er området ikke meget bevendt til landbrug. Men det kan bruges til jagt. Op mod 20 nye skydeskjul vidner om, at det er det, som ejerne af jorden nu satser på.
 • Danmarks Naturfredningsforening opfordrede Holbæk og Lejre Kommuner til at gå med i en fredningssag. Holbæk sagde ja i januar 2020. Lejre sagde nej.
 • Holbæk Kommune og Danmarks Naturfredningsforening er nu klar med dokumenterne til en fredningssag, som blandt andet skal sætte en stopper for jagten.
 • Sagen skal vedtages i kommunalbestyrelsen, før den kan overgives til Fredningsnævnet.
 • Hvis det ender med en fredning, skal ejerne af området have erstatning.
 • Der er offentlig adgang til området. Både Fjordstien og Istidsruten går gennem Tempelkrogen Nord.

Da projektet var afsluttet, solgte Landbrugsstyrelsen arealet tilbage til en del af de oprindelige lodsejere.

De er pålagt en lang række restriktioner: Blandt andet skal området holdes vådt - ellers ryger ideen med hele projektet.

Men ikke mindst områdets rige fugleliv giver stadig en indtægtsmulighed, nemlig jagt.

Er imod jagt

Det huede dog ikke Danmarks Naturfredningsforening, som mener, at naturområdet skal holdes fri for jagt. Mest af hensyn til dyrelivet, men også for at sikre offentligheden fri adgang året rundt.

For at slippe for jagt foreslog DN, at man skulle frede området, som er delt mellem Holbæk og Lejre Kommuner. DN foreslog de to kommuner at gå med i arbejdet for en fredning.

Holbæk Kommune sagde ja i januar sidste år. Lejre Kommune sagde nej. Det er dog ikke, fordi ingen i Lejre kan se ideen - i hvert fald bakker Lejre Turistforening op om en fredning.

Det seneste års tid har Holbæk Kommune og DN så arbejdet sammen om at lave det fredningsforslag, som nu skal behandles af Holbæk Kommunalbestyrelse og derpå sendes til afgørelse i fredningsnævnet.

V: - Jagten kan reguleres

Ved debatten i januar sidste år stemte alle partier for at rejse fredningssag undtagen Venstre og Liberal Alliance. De to partier er nu blevet til ét efter, at Søren Stavnskær og Christian Ahlefeldt-Laurvig har forladt LA til fordel for V.

Og hos Venstre er man stadig imod en fredning:

- Der er jo jagtsæson for forskellige dyr. Men man kan sagtens lave lokale regler, som yderligere begrænser jagten, så det er endnu kortere perioder, det handler om, forklarer Christian Ahlefeldt-Laurvig.

Han føjer til, at jagt ikke kun er en rekreativ fornøjelse. Jagten kan også have nogle rent praktiske formål: - Efter at søen er skabt, er antallet af gæs vokset meget betydeligt. Og de lander også på markerne i hele området, hvor de kan gøre temmelig meget skade. Så en begrænsning vil være fornuftig, siger Venstre-manden.

Christian Ahlefeldt-Laurvig er også rent principielt imod, at en privat forening som DN kan rejse fredningssager. Og det er i hvert fald ikke noget, en kommune bør støtte, mener han.

Desuden er Venstre noget skeptisk over for de erstatningsbeløb, som DN har regnet sig frem til. De er i den meget lave ende, vurderer Venstre.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk