8. august 2020
En to år gammel ansøgning om en større dvidelse af svineproduktionen på Tollermosegård på Løserupvej kan formentlig snart blive behandlet af Holbæk Kommune.
En to år gammel ansøgning om en større dvidelse af svineproduktionen på Tollermosegård på Løserupvej kan formentlig snart blive behandlet af Holbæk Kommune.
Foto: Peter Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Flere grise kan være på vej

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Flere grise kan være på vej
Holbæk - 12. juni 2019 kl. 13:22
Af Kaj Ove Jensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Vejen kan måske være banet for en udvidelse af svineproduktionen på Tollermosegård, Løserupvej 55 på Tuse Næs. Ansøgningen blev sendt i juli 2017, men Holbæk Kommune har endnu ikke kunnet tage fat på at behandle den store udvidelse, som Miljøforeningen på Tuse Næs og andre har protesteret imod, skriver dagbladet Nordvestnyt onsdag.

arrow Læs også: Forening hyrer advokat i sag om svinebrug

Når det tegner til, at en udvidelse kan være på vej, skyldes det, at Miljøstyrelsen har godkendt et system til luftrensning, der har været testet på blandt andet Bukkerupgård nær Tølløse. Systemet har været en afgørende brik i ansøgningen på Tuse Næs. Men et staldsystem, der ligeledes har afgørende betydning, mangler stadig at blive godkendt og optaget på Miljøstyrelsens teknologi-liste.

Det er Avdebogård Svineproduktion ApS ved far og søn, Preben Hansen og Kenneth Øster, der ønsker at udvide produktionen til 27.000 smågrise årligt. Miljøforeningen og beboere i området protesterer, blandt andet fordi Natura 2000-området i Udby Vig ligger tæt på.

Virksomheden Agri­farm, Tjele i Jylland, står bag udviklingen af det nu godkendte luftrense-­system, Agri AirClean, der i én proces fjerner store dele af ammoniakken og derefter lugt­emissionen.

- Rensningen når et højere niveau, end det var fastlagt i den vejledende udtalelse fra Miljøstyrelsen forud for testen. Ammoniakken ligger cirka fem procent lavere og lugtemissionen cirka 10 procent lavere, fortæller Poul Erik Christensen, der er produktchef hos AgriFarm.

Hos Avdebogård Svineproduktion siger Preben Hansen, at man stadig afventer noget på skrift, før man går videre med planerne om en udvidelse på Tollermosegård.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk