18. januar 2021
Sådan så køen til Orøfærgens afgang fredag klokken 11.30 ud. Alle kom med ombord i modsætning til samme afgang torsdag, hvor op mod 50 passagerer måtte efterlades på kajen.
gallery icon

Se billedserie

Sådan så køen til Orøfærgens afgang fredag klokken 11.30 ud. Alle kom med ombord i modsætning til samme afgang torsdag, hvor op mod 50 passagerer måtte efterlades på kajen.
Foto: Morten D. Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Færge måtte efterlade passagerer: Orøboere ønsker løsning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Færge måtte efterlade passagerer: Orøboere ønsker løsning
Holbæk - 03. juli 2020 kl. 11:57
Af Morten D. Christensen

Det var tilsyneladende med nærmest profetisk præcision, da Lars W. Hansen, overfartsleder på Færgefarten Orø-Holbæk, i dagbladet Nordvestnyt tirsdag advarede færgepassagerer til Orø om ikke alle sammen at vælge afgangen klokken 11.30 fra Holbæk til Orø.

arrow Læs også: Færge måtte igen efterlade passagerer på kajen: Ekstra afgange fra næste uge

Opfordringen til passagererne om at sprede sig ud over dagens forskellige afgange kom forud for, at det med Folketingets sommerpakke nu er muligt for gående og cyklister at sejle gratis med en lang række af landets færger - også til Orø.

Alligevel skete det så torsdag, at netop sejladsen fra Holbæk til Orø klokken 11.30 var en sand passagermagnet.

Resultatet blev ifølge Lars W. Hansen, at der stadig stod et sted mellem 40 og 50 personer tilbage på kajen, da færgens personale måtte lukke bommen i, fordi de maksimalt tilladte 98 passagerer var kommet om bord.

Forudsigelig flaskehals

- Det var jo desværre en situation, vi havde forudset, at der kunne opstå, når der pludselig kommer en masse ekstra passagerer på samme tid. Det vil give flaskehalse, og det har jeg også gjort politikerne opmærksom på på forhånd, siger Lars W. Hansen til Nordvestnyt fredag.

Det er i hans rolle som formand for Småøernes Færgeselskaber, at han har advaret politikerne om, at de ofte små færger ikke uden videre bare kan tage en masse ekstra passagerer med om bord foruden de fastboende.

Det er før sket i sommerperioden, at man har måttet afvise passagerer på nogle afgange.

Men med en måneds gratis færge kan det blive et større problem i år og ramme de fastboende orøboere, der måske har faste rutiner og tidspunkter, de plejer at tage med færgen, i forbindelse med eksempelvis arbejde.

Derfor er Orø Beboerforening meget opmærksom på situationen.

- Vi er selvfølgelig rigtigt glade for, at en masse turister kommer til Orø. Men vi er også nødt til at finde en løsning, så fastboende, for eksempel ældre, der har været ved lægen eller tandlægen, ikke bliver efterladt i Holbæk. Vi har bedt færgekontaktudvalget om at finde en løsning, siger Jens Bloch, formand for Orø Beboerforening.

Det er ikke lykkedes avisen at få en kommentar fra færgekontaktudvalget fredag formiddag.

Vurderer ekstra sejlads

Overfartsleder Lars W. Hansen har fuld forståelse for, at orøboere bliver irriterede over at stå tilbage på kajen.

Men det vil være ulovlig diskrimination, hvis færgen prioriterer fastboende frem for turister, så det er ikke en mulighed, siger han.

- Det har vi tidligere undersøgt, og det må vi ikke. Det bedste er, at passagererne spreder sig ud over de forskellige afgange. Ved 18-tiden i aftes (torsdag, red.) var der for eksempel kun 20 passagerer om bord, konstaterer Lars W. Hansen.

Han finder det ikke realistisk at lave et tidsbestillingssystem her og nu, og det vil, vurderer overfartslederen, også først skulle sættes i udbud, da færgefarten er ejet af Holbæk Kommune.

- Nu er vi i gang med at vurdere, hvordan behovet ser ud. Det kan være, at vi indsætter en ekstra formiddags­tur på hverdagene, som vi også har i weekenden. Men det skal hænge sammen økonomisk, så regningen ikke ender hos kommunens skatteborgere, hvis der kun kommer tre passagerer, siger Lars W. Hansen.

Færgen mellem Orø og Holbæk er godkendt til at sejle med 98 passagerer. I princippet kan der være mangle flere, men det godkendte antal afhænger også af, hvordan den enkelte færges evakueringsveje og gang­arealer er indrettet.

- Man kan være helt sikker på, at vi sejler efter reglerne, og så kommer der altså ikke flere om bord, end der er tilladelse til, fastslår Lars W, Hansen.

Ved afgangen fredag formiddag klokken 11.30 var der også en pæn kø af gående og cyklende passagerer, men der var plads til alle ombord på færgen.

arrow Færge nåede med i sidste øjeblik
01. juli 2020 kl. 13:00 Opdateret: kl. 13:00
arrow FAKTA: Her kan du sejle gratis med færge
01. juli 2020 kl. 09:00 Opdateret: kl. 09:02
arrow Hektisk start på gratis færgetur
30. juni 2020 kl. 11:01 Opdateret: kl. 11:01
Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk