27. juli 2021
Sådan kan en guidet tur til Holbæk byrums kunstudstilling begynde med næstformand i Holbæk Art Mogens Christiansen. Superflex fik malet budskabet på en kedelig grå væg på Kalundborgvej og var blandt de første 13 kunstnere i 2014. Foto: Kim Rasmussen
gallery icon

Se billedserie

Sådan kan en guidet tur til Holbæk byrums kunstudstilling begynde med næstformand i Holbæk Art Mogens Christiansen. Superflex fik malet budskabet på en kedelig grå væg på Kalundborgvej og var blandt de første 13 kunstnere i 2014. Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Et byrum med 36 bud på samtidskunst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Et byrum med 36 bud på samtidskunst
Holbæk - 24. marts 2021 kl. 17:02
Af Margit Pedersen

Løft blikket, fjern fokus fra butikkers tilbud og gå på udendørs kunstudstilling. 36 danske og udenlandske kunstnere har med deres værker på gavle og vægge gjort Holbæks bymidte til et byrumsgalleri. Og Holbæk Art har gjort det muligt gratis at se samtidskunst, hvor noget umiddelbart begejstrer, noget kræver tid til at fokusere, noget giver debat.

Et eksempel er Torben Ribe, der leger med vores opfattelse af god smag, smukt og grimt. For er hans værk på hjørnet af Isefjords Allé og Strandstræde kunst eller »bare« en overklippet ledning efterladt af en sjusket elektriker og et mislykket forsøg på at fjerne graffiti?

Et aktuelt budskab

Kunstnergruppen Superflex var blandt de første, »Al data til folket« på Kalundborgvej blev malet i 2014, og budskabet er højaktuel. Digital viden er magt og udfordrer demokratiet, når borgerne ikke kender data eller ved, hvem der har adgang til personfølsomme oplysninger.
- Vi har originalen, siden er budskabet oversat og kan ses i Los Angeles, Shanghai, Seoul og Ramallah, forklarer Mogens Christiansen, rundvisningsleder og næstformand i Holbæk Arts bestyrelse.

  • Rundvisninger varer cirka to timer og koster 70 kroner for alle over 18 år. Billetter kan købes på Holbæk Arts hjemmeside.
  • Rundvisninger fra april til oktober, førstkommende er den 24. april fra 14 til 16. I maj er der også rundvisninger i »Kunst i pinsen«.
  • Holbæk Art arrangerer aftenrundvisning til de belyste værker fra november til marts.
  • Deltagertal afhænger af forsamlings­restriktionerne.
  • Holbæk Arts pocketguide med oplysninger om værker og kunstnere koster 95 kroner og købes på Æglageret på Lindevej, Holbæk Museum og Holbæks boghandlere.
  • På Holbæk Arts hjemmeside er der kort over placeringer og oplysninger om alle værker.
  • Ideen om kunst i byrummet opstod i Holbæk Østre Rotary, Henrik Møller var inspireret efter et besøg i den italienske by Dozza fyldt med malede vægge.
  • Kuratorer har været John Kørner, Dina Vester Feilberg, Maria Kjær Themsen og Milena Høgsberg
Nye værker i 2022

De nyeste værker kom i 2020 med lidt forsinkelse på grund af coronavirus. Og nummer 36 mangler stadig.
Caitlin Keogh fra New York er ramt af indrejseforbud, men kommer, når restriktionerne er ophævet, for at fylde en væg i Markedsgade med 1500-tals bogstaver. Skitsen ses i Holbæk Arts guide »Samtidskunst i byrummet«.

Det er lykkedes at finde penge til nye værker hvert andet år med hjælp fra fonde, foreninger, private, erhvervslivet og kommunen.
- Nogle havde en plan om 100 værker på 10 år. Det når vi ikke, men jeg forventer, at vi i 2022 har penge til nye malerier. Tiden vil vise, om det bliver de sidste, bemærker Mogens Christiansen.

Et værk af muslinger

Med undtagelse af to relieffer på Holbæk Sygehus er værkerne placeret i bymidten.
Der er stadig vægge, men nogle oplagte er i en dårlig stand. Maler man på dem, risikerer malingen at skalle af som på Eske Kaths gavlmaleri på Bysøplads.
Det er malet i forbindelse med kunstprojektet »How far away is the horizon« i 2013, og nedbrydning var en del af konceptet. Men det er nu besluttet at finde penge til en redningsaktion.

Holbæk Art har også valgt at bruge midler til at belyse nogle værker, senest Mette Winckelmanns »Free Confetti« fra 2018 på Holbæk Museums tehus i Bagstræde. Næste spot skal ramme et af de nye værker Birk Bjørlos »Alle kommer vi fra det samme hav« over for Torben Ribes i Strandstræde.

Det er et af flere med reference til Holbæks placering ved fjorden.
Astrid Svangren har brugt blåmuslinger til værket »Ballad of living and dying« på Ahlgade.
- Og det er muslinger fra Isefjorden, jeg hentede flere net hos muslingfiskeren Ivan Strøh Bartholdy, og hun kogte og rensede dem på Kunsthøjskolen, oplyser Mogens Christiansen.

En guidet tur giver således fakta-oplysninger, anekdoter og bonusinformation.
Der står heller ikke i Holbæk Arts pocketguide, at Michael Kvium måtte genmale sit værk i Ahlgade på grund af udsivende fugt, at et maleri er malet om, fordi kunstneren ikke fulgte den oprindelige skitse, og balloner blev flyttet lidt højere op for at skjule kønsbehåring.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk