22. september 2021
Formidlingen af job til ledige og uddannelse til unge ledige skal være enklere - og billigere. Det mener et solidt flertal i Folketinget. Derfor står jobcentret i Holbæk over for store sparekrav.
Formidlingen af job til ledige og uddannelse til unge ledige skal være enklere - og billigere. Det mener et solidt flertal i Folketinget. Derfor står jobcentret i Holbæk over for store sparekrav.
Foto: Agner Ahm
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Enklere beskæftigelse kan koste job

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Enklere beskæftigelse kan koste job
Holbæk - 29. juli 2021 kl. 12:01
Af Agner Ahm

Nogle ledige vil formentlig glæde sig over, at der fra næste år bliver noget længere mellem, at jobcentret i Holbæk indkalder til samtaler, kurser og aktivering.

arrow Læs også: Arnes pension koster millioner på jobcentret

For de ansatte i de kommunale afdelinger »Alle kan bidrage« og »Uddannelse til alle unge« er udsigten til gengæld knap så lovende. For dem er der opgaver og job på højkant.

Som omtalt på forsiden lægger et flertal i Folketinget op til, at Holbæk Kommune skal spare 4,5 millioner kroner på indsatsen over for især unge, som mangler en uddannelse.

Skal spare meget mere

Men den delaftale, som folketingsflertallet har indgået, gælder kun cirka en tredjedel af det samlede beløb, som partierne vil finde på beskæftigelsesområdet.

I alt kræver aftalen om Arne-pensionen, at der skal findes en årlig besparelse på beskæftigelsesområdet, som på landsplan løber op i 1,1 milliarder kroner fra 2024. Delaftalen fra juni i år angiver kun kursen frem mod den første tredjedel af besparelserne - 371 millioner kroner.

Både i 2023 og 2024 vil kommunerne derfor blive pålagt at lave yderligere forenklinger i beskæftigelsessystemet, så man når op på den fulde besparelse.

I Holbæk svarer den første tredjedel til cirka 4,5 millioner kroner.

Når Arne-pensionen skal være fuldt finansieret, skal man op på det tredobbelte - noget i retning af 12-13 millioner kroner.

Må spare på løn

De penge vil i vidt omfang være lønkroner. For kommunen kan ikke skære i de dagpenge og den kontanthjælp, som borgerne har ret til.

Det, der kan spares på, er især de medarbejdere i blandt andet jobcentret, som har samtaler med de ledige eller organiserer forskellige former for aktivering.

En del af kommunens job-indsats er udliciteret til private firmaer. Og de kan komme til at betale en del af besparelsen. Resten må så groft sagt findes blandt kommunens egne medarbejdere.

I Holbæk bliver udvalget for beskæftigelse og uddannelse formelt orienteret om Folketingets delaftale på udvalgets møde den 10. august.

Men der er kun tale om en foreløbig orientering.

Delaftalen skal nu følges op med mere detaljerede regler og vejledninger fra statens side.

Når de ankommer til kommunen, skal administrationen så tygge det hele igennem. Og først derefter vil Holbæk Kommunes beskæftigelsesudvalg få administrationens bud på, hvordan man konkret skaffer de besparelser, som Folketinget kræver.

Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk