13. maj 2021
Retten i Holbæk har onsdag idømt en 76-årig tidligere firmaejer fra Holbæk Kommune en bøde på 100.000 kroner for at have indgået i en kartelaftale i nedrivningsbranchen.
Retten i Holbæk har onsdag idømt en 76-årig tidligere firmaejer fra Holbæk Kommune en bøde på 100.000 kroner for at have indgået i en kartelaftale i nedrivningsbranchen.
Foto: Mie Neel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Efter dom i kartelsag: Anklager og forsvarer er tilfredse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efter dom i kartelsag: Anklager og forsvarer er tilfredse
Holbæk - 19. september 2018 kl. 13:33
Af Morten D. Christensen

Der er tilfredshed med dommen hos både anklager og forsvarer i kartelsagen i nedrivningsbranchen, hvor en 76-årig mand fra Holbæk Kommune onsdag middag blev fundet skyldig og idømt en bøde på 100.000 kroner.

arrow Læs også: Landsret stadfæster dom for kartelaftale

Senioranklager Robert Hansen fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) havde krævet manden idømt mindst seks måners fængsel for i 2013 at have indgået en kartelaftale af »grov beskaffenhed«.

Domsmandsretten i Holbæk gav godt nok anklagemyndigheden medhold i, at der var indgået en kartelaftale, men retten mente ikke, at det var en overtrædelse af konkurrencelovens bestemmelsen om grov beskaffenhed.

Retten lagde vægt på, at der var tale om et enkeltstående tilfælde, hvor den 76-årige »ikke havde opnået en økonomisk gevinst eller haft udsigt hertil«.

Derfor slap den 76-årige tidligere firmaejer med en bøde på 100.000 kroner, og det er hans forsvarsadvokat, Morten Bjerregaard tilfreds med, selv om manden har nægtet sig skyldig.

- Jeg er tilfreds med, at retten har afvist Bagmandspolitiets (SØIK, red.) påstand om fængsel. Min klient og jeg havde forventet en ren frifindelse, og vi vil nu gennemgå dommen nøje. Så vil vi tage stilling til, om det er værd at bruge tid og ressourcer på at anke den forholdsvis lille bøde, skriver Morten Bjerregaard i en sms til sn.dk onsdag middag.

Også senioranklager Robert Hansen, SØIK, er tilfreds, selv om han havde forlangt fængselsstraf til den 76-årige.

- Retten har med dommen slået fast, at udvekslingen af priser er en kartelaftale og dermed ulovlig, og at det er foregået fortsætligt i den konkrete sag. Det er vi ganske godt tilfredse med, siger Robert Hansen.

Han tager til efterretning, at domsmandsretten i Holbæk ikke fandt grundlag for at dømme efter bestemmelsen om grov beskaffenhed, der er betingelsen for at idømme fængselsstraf.

- Det er den første sag, der er rejst efter den skærpede bestemmelse, der kan give fængselsstraf. Det er også SØIK's opgave at afprøve rækkevidden af, hvad der vurderes til at være en kartelaftale af grov beskaffenhed. Nu skal vi nærlæse dommens præmisser og overveje, om sagen skal ankes til landsretten, siger Robert Hansen til sn.dk onsdag middag.

Der har altså ikke været nogen praksis, som Retten i Holbæk har kunnet læne sig op ad i denne sag. Nu ligger der så en dom, og samtidig venter en række andre sager på at komme for retten i samme sagskompleks om kartelaftaler i nedrivningsbranchen.

Umiddelbart vurderer Robert Hansen dog, at dommen fra Holbæk ikke vil få den store betydning for, hvordan SØIK vil føre de sager.

I modsætning til sagen fra Holbæk, hvor der kun var tale om ét forhold, rummer de øvrige sager væsentligt flere forhold.

Forsvarsadvokat Morten Bjerregaard var allerede i sin procedure inde på, at det i hans øjne svækker sagen, at anklagemyndighedens kronvidne er direktør Mads Søndergaard fra Søndergaard Nedrivning, der har fået forhåndstilsagn om betinget tiltalefrafald, hvis han vidner mod de øvrige firmaer, der er tiltalt for at have indgået kartelaftaler.

Den kritik gentager han efter dommen til den 76-årige, der blandt andet blev dømt på baggrund af Mads Søndergaards vidneudsagn.

- Det er generelt betænkeligt, at retten lægger så meget vægt på forklaringen fra et vidne fra branchen, som har en selvstændig interesse i at hjælpe politiet for at undgå straf for sine egne, erkendte forseelser, skriver Morten Bjerregaard i en sms til sn.dk.

arrow Kartelsag anket til landsretten
04. oktober 2018 kl. 10:48 Opdateret: kl. 09:25
arrow Historisk retssag: 76-årig dømt for kartelaftale
19. september 2018 kl. 12:16 Opdateret: kl. 12:21
arrow Risikerer fængsel: Nedriver afviser kendskab til kartelaftale
06. september 2018 kl. 10:57 Opdateret: kl. 10:57
Selvom Danmark har skrottet vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, arbejdes der på en model, så man frivilligt kan vælge dem. Kunne du finde på det?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk