25. juni 2019
To drenge er dømt for at have antændt branden i møllen en aften i maj sidste år. Foto: Skadestedsfotograf.dk - Johnny D. Pedersen
gallery icon

Se billedserie

To drenge er dømt for at have antændt branden i møllen en aften i maj sidste år. Foto: Skadestedsfotograf.dk - Johnny D. Pedersen
Foto: Skadestedsfotograf.dk Johnny D. Pedersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Efter brand: Nu er mølle i tip top stand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efter brand: Nu er mølle i tip top stand
Opdateret 18. september 2018 kl. 20:52
Holbæk - 18. september 2018 kl. 14:52
Af Morten D. Christensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

OPDATERET 18. SEPTEMBER 2018 KLOKKEN 20.45: Artiklen er tilføjet oplysning om den anslåede pris for restaurering af møllen.

arrow Læs også: Billedserie: Stubmølle bliver ikke klar til sankthans

Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget.

Mange holbækkere vil nok mene, at det gamle mundheld har sin berettigelse, når det gælder Søndersted Stubmølle i Strandparken i Holbæk.

I maj sidste år gik den op i flammer, efter at to drenge under en fest i parken havde tændt bål inde i den mere end 300 år gamle stubmølle.

Men nu er møllen efter en gennemgribende restaurering klar igen og i en stand, der er langt bedre end før branden for 16 måneder siden.

I en pressemeddelelse fra Holbæk Kommune udsendt tirsdag fremgår det, at møllen nu er overdraget fra møllebygger Michael Jensen, Vig, til Holbæk Kommune, der ejer møllen.

- Nu holder den 200 år mere, siger Michael Jensen i pressemeddelelsen om den nyrestaurerede mølle.

Restaureringen af den brændte Søndersted Mølle, der oprindeligt blev bygget i Butterup omkring år 1700 og siden flyttede til Søndersted, har stået på siden sidste efterår.

Ifølge Holbæk Kommune har Michael Jensen i det seneste halve års tid været fuldt beskæftiget med at bringe møllen, der først kom til Strandparken i 1938, i tip top stand.

Blandt andet har hele beklædningen på møllens top og store dele af den indvendige konstruktion fået en kraftig overhaling. Det gælder også det store tandhjul inde i møllen.

Der er både brugt nyt og originalt træ til den »nye« mølle. Således er der stadig sod på nogle konstruktioner i gulvet på møllens øverste etage.

- Det gør ikke noget, at man kan se, at der har være en brand. Branden er en del af møllens historie nu, siger Michael Jensen i pressemeddelelsen.

I forbindelse med restuareringen er der også brugt en type trætjære, der giver møllen et lysere præg end hidtil. Det skyldes dels ønsket om at komme så tæt på det originale udseende som muligt, og dels er den brune trætjære den mest holdbare.

Med tiden vil træværket blive mørkere, men ikke helt sort.

Holbæk Kommune oplyser, at den endelige pris for restaureringen af stubmøllen ikke er endelig opgjort. Men beløbet lander formentligt omkring 4,6 millioner kroner, der tidligere har været nævnt som en overslagspris.

To unge blev i april i år ved Retten i Holbæk fundet skyldige i ildspåsættelse. En 17-årig dreng fra Jyderup blev idømt en ungdomssanktion, mens en 18-årig holbækker fik ni måneders betinget fængsel for at have startet branden. Begge har modtaget dommen.

arrow Møllesagen: Drenge kendt skyldige
11. april 2018 kl. 14:53 Opdateret: kl. 08:20
arrow Nu afgøres sagen om brændt mølle
10. april 2018 kl. 15:31 Opdateret: kl. 11:07
arrow Møllebrand: Drenge erkender delvist
25. januar 2018 kl. 11:36 Opdateret: kl. 12:08

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk