28. september 2020
En 48-årig mand mistede livet i en kolihave i Rørvangsparken i Holbæk om aftenen den 31. august sidste år. På fredag afgør Retten i Holbæk, om en 59-årig mand skal dømmes for vold med døden til følge eller frifindes på grund af nødværge.
En 48-årig mand mistede livet i en kolihave i Rørvangsparken i Holbæk om aftenen den 31. august sidste år. På fredag afgør Retten i Holbæk, om en 59-årig mand skal dømmes for vold med døden til følge eller frifindes på grund af nødværge.
Foto: Peter Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Dødeligt knivstik i kolonihave: Anklager kræver seks års fængsel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dødeligt knivstik i kolonihave: Anklager kræver seks års fængsel
Holbæk - 06. februar 2019 kl. 11:36
Af Morten D. Christensen

De tre dommere i sagen om vold med døden til følge, hvor en 59-årig mand fra Holbæk er tiltalt for at have stukket en 48-årig mand ihjel i august sidste år, trak sig tirsdag tilbage for at afgøre den 59-åriges videre skæbne.

arrow Læs også: Frifindelse står ved magt i sag om dødsvold

Først på fredag vil retten afsige dom i sagen, hvor forsvarer Susanne Ravn vil have den 59-årige frikendt på grund af nødværge, mens senioranklager Louise Hansen kræver ham i fængsel i mindst seks år for det ene knivstik, der dræbte den 48-årige i et kolonihavehus i Rørvangsparken i Holbæk den 31. august om aftenen.

Det skriver dagbladet Nordvestnyt onsdag.

Retsformanden lod forstå, at de tre dommere har brug for god tid til at vurdere sagens beviser, før de kan fælde dom.

Forinden havde anklageren og forsvareren da også præsenteret deres ret forskellige vurderinger af begivenhederne i kolonihavehuset på Solsikkevej den sensommeraften kort efter klokken 19.

Ved det første retsmøde for to uger siden kom det frem, at den nu afdøde med kort varsel opsøgte den 59-årige i en fælles bekendts kolonihavehus, fordi den 59-årige tidligere på dagen havde sparket hans hund.

Sagens parter er enige om, at den 48-årige begyndte at slå på den 59-årige, men så hører enigheden også op.

Forsvarer Susanne Ravn argumenterede for, at den 59-årige handlede i nødværge, da han stak ud efter den 48-årige.

- Det skal vurderes ud fra den konkrete situation, hvor vi har en 59-årig mand med KOL og gigt i fingrene, som står over for en 11 år yngre og, så vidt vi ved, rask mand, der er meget ophidset og kommer farende ind i kolonihavehuset, sagde Susanne Ravn i sin procedure tirsdag.

Den tiltalte har i retten forklaret, at han tog en steakkniv fra en opvaskebakke i køkkenet, da han blev klar over, at den nu afdøde var på vej op ad havegangen.

Han regnede med, at han skulle »have et par flade«, og han ville derfor have noget til at holde den 48-årige væk med.

Senioranklager Louise Hansen sagde i sin procedure, at hun ikke mener, at den 59-årige kan påberåbe sig straffelovens bestemmelse om nødværge, selv om han blev overfaldet af den 48-årige.

Ifølge loven skal en nødværgehandling være forsvarlig i forhold til farligheden af det påbegyndte eller overhængende angreb, man vil standse.

- Tiltalte forventer at få et par flade og så henter han en kniv i køkkenet, som han selv forklarer, at han holder skjult under bordet, så afdøde ikke kan se den. Det passer ikke sammen med tiltaltes forklaring om, at han ville holde den 48-årige væk med kniven. Det er min opfattelse, at han havde forsæt til at begå vold og dermed skal dømmes for vold med døden til følge, sagde Louise Hansen.

Hun mente, at den 59-årige kunne have valgt andre og mindre farlige redskaber eller forsøgt at ringe 112 fremfor at tage kniven.

Forsvarer Susanne Ravn bemærkede, at obduktionen af den afdøde viste et indhold af kokain i hans blod. Flere vidner havde været sammen med den 48-årige i timerne før knivstikket, og de havde ikke bemærket, at han skulle være påvirket af kokain. Han havde været i godt humør, forklarede de.

Det udlagde forsvareren som, at han havde taget »en bane kokain« umiddelbart før, han opsøgte den 59-årige og dermed var i en ophidset tilstand.

En retsmediciner betegnede mængden af kokain i den 48-åriges blod som almindeligt for en misbruger.

Han forklarede desuden, at obduktionen havde vist, at den afdøde havde mindre læsioner på hænderne, der sandsynligvis kunne stamme fra stump vold. Det kunne være i forbindelse med, at han havde slået den 59-årige.

Under første retsmøde var det fremme, at politiet havde fundet et knojern i huset, som ikke tilhørte hverken beboeren eller den tiltalte. En dna-analyse har ikke kunne fastslå, at det tilhørte den 48-årige, og retsmedicineren sagde i retten, at det er »meget lidt sandsynligt«, at skaderne på den afdødes hænder stammer fra brugen af knojern.

Samtidig beskrev han skaderne på den 59-årige tiltalte som mindre alvorlige, selv om han brækkede næsen flere steder og formentligt også pådrog sig hjernerystelse og et brækket ribben.

Det skriver Nordvestnyt onsdag.

arrow 48-årig stukket ihjel i kolonihave: 59-årig frifundet
08. februar 2019 kl. 12:35 Opdateret: kl. 13:26
arrow Spark til hund førte til dræbende knivstik i kolonihave
24. januar 2019 kl. 12:59 Opdateret: kl. 11:25
arrow Drab i kolonihave: 59-årig varetægtsfængslet
01. september 2018 kl. 17:21 Opdateret: kl. 17:21
Har debatten om sexisme taget overhånd?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk