18. juni 2021
Flere ældre end forventet under 80 år har brug for hjælp i eget hjem, og det presser budgettet. Men man kan ikke presse folk til at flytte på plejecenter, understreger udvalgsformand. Foto: Elisa Hauerbach
Flere ældre end forventet under 80 år har brug for hjælp i eget hjem, og det presser budgettet. Men man kan ikke presse folk til at flytte på plejecenter, understreger udvalgsformand. Foto: Elisa Hauerbach
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Det stikker af - flere ældre end forventet har brug for hjælp

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Det stikker af - flere ældre end forventet har brug for hjælp
Holbæk - 06. maj 2021 kl. 17:01
Af Margit Pedersen

Prognoser siger flere ældre, der er sundere og klarer sig selv mest muligt op til de fylder 80 år. Men Kommunernes Landsforenings prognose holder ikke. Antallet af borgere under 80 år med behov for både praktisk hjælp, personlig pleje og sygepleje har været stigende de seneste måneder, og det er bekymrende, konstaterer John Harpøth (DF), formand for ældre- og sundhedsudvalget i Holbæk.

- Det har vi før set i en måned eller to, men det ser ud til at holde ved. Det er stukket af i første kvartal, og administrationen forventer et merforbrug på 5,3 millioner kroner på ældreområdet i 2021, bemærker John Harpøth.

Mangler forklaring

Budgettet er lagt i 2020 ud fra prognosen for antallet af ældre. Umiddelbart er der ikke en entydig forklaring på, hvorfor behovet for social- og sundhedslovsydelser ser ud til at stige.
- Der skal graves i, hvorfor ældre under 80 år har brug for mere hjælp. Det er måske en landstendens, og prognoserne skal revideres. Men har de brug for hjælp, kan vi ikke bede dem om at vente til 2022 og et nyt budget. De skal have den hjælp, de har lovmæssigt krav på og behov for, understreger han.

Det bekymrer ham, at der skal findes besparelser på ældre- og sundhedsudvalgets budget i år, hvis udviklingen fortsætter.
- Holder tendensen, og vi både skal finde 5,2 millioner kroner i besparelser og samtidig opfylde kravet om effektiviseringer for ni millioner kroner, står vi med håret i postkassen, siger John Harpøth.

Ydelser bliver tungere

Også tyngden af ydelser inden for serviceloven, det vil sige praktisk hjælp og personlig pleje, til ældre er stigende.
Det kan hænge sammen med de hurtige udskrivninger af patienter fra sygehuse. De kan have et særligt behov for hjælp til rengøring, personlig pleje og hjælpemidler.

Det giver også flere ydelser inden for sundhedsloven, det vil sige sygeplejeydelser som hjælp til medicin, sårbehandling og ernæring. Også her er der en sammenhæng med hurtige udskrivninger, mener han.
- Vi skal tage imod patienterne, og det giver et pres på sygeplejen. Vi skal måske tænke på oprettelse af akutpladser, som både Ældrerådet og Ældre Sagen har peget på. Det vil være billigere end pleje i eget hjem, forklarer John Harpøth.

Forbrug er over niveau

Når tendensen er et stigende antal ældre særligt plejekrævende, hvor nogle får over 20 timers hjælp om ugen i eget hjem - nogle med helt op til 30 timers hjælp - vil det være billigere, hvis de boede på et plejecenter.
- Men selv om vi bygger nyt plejecenter, kan vi ikke bede folk om at forlade deres hjem. fastslår John Harpøth.

I en periode har hjemmesygeplejen også haft opgaven at stå for medicinering og sygepleje på botilbuddet Hybenvang, som fik forbud mod selv at udføre opgaverne efter et tilsyn fra Styrelsen for Patientsikkerhed. Forbuddet er nu ophævet og erstattet af påbud om bedre styr på medicin og det sygeplejefaglige.

På hele ældre- og sundhedsområdet ligger forbruget i det første kvartal over tidligere års niveau. Men der er områder, hvor der forventes færre udgifter end budgetteret.
Det er blandt andet på udgifter til personlig støtte og pasning af personer med handicap på grund af færre borgere end forudsat, på mellemkommunale udligninger og frivillighedskonsulenter.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk