19. maj 2019
En stor del af lokalbefolkningen protesterer mod et biogasanlæg ved Snævre - her ved demonstrationen i tirsdags.
En stor del af lokalbefolkningen protesterer mod et biogasanlæg ved Snævre - her ved demonstrationen i tirsdags.
Foto: Per Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Derfor er to biogas-placeringer røget ud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Derfor er to biogas-placeringer røget ud
Holbæk - 10. januar 2019 kl. 12:50
Af Kaj Ove Jensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Flere har udtrykt stor undren over, at et biogasanlæg i Holbæk Kommune ikke bliver placeret i enten Audebo eller St. Merløse. Det skyldes, at begge lokaliteter i Holbæks kommuneplan er udpeget som mulige placeringer, skriver dagbladet Nordvestnyt torsdag.

arrow Læs også: Et flertal ønsker at gå videre med biogasanlæg

- Det er en hån mod borgerne og dyb foragt for egen planlægning, hvis kommunalbestyrelsen fastholder placeringen af et biogasanlæg ved Snævre, udtaler Carsten Lambrecht, formand for Danmarks Naturfredningsforening i Holbæk, i en pressemeddelelse.

Det sker, efter at et flertal på tre mod to i klima- og miljøudvalget tirsdag indstillede, at biogasanlægget skal ligge nord for Snævre.

Carsten Lambrecht påpeger, at der i Audebo allerede er et miljøcenter med et biogasanlæg til husholdningsaffald.

- I løbet af få måneder vender administrationen og flere lokalpolitikere på en tallerken, blot fordi nogle projektmagere foretrækker en anden placering af biogasanlægget. Pludselig bliver hensynet til borgerne, naboerne, glemt til fordel for projektmagernes interesser, mener Carsten Lambrecht.

I et uddybende notat til sagen i klima- og miljøudvalget i tirsdags, forklarer kommunes administration, hvorfor det ikke er muligt at placere anlægget i Audebo eller St. Merløse.

Området ved Audebo Deponi er udpeget som interesseområde for et biogasanlæg, hvilket giver mulighed for at udvide det eksisterende anlæg (ejet af BioVækst).

Aktuelt har Nature Energy og Sjællandske Biogas ansøgt om et anlæg til håndtering af 500.000 tons biomasse årligt. Det kan ikke betegnes som en udvidelse af det eksisterende anlæg. Det ville desuden kræve en ny kommuneplanlægning, som ikke er mulig på grund af kystnærhedszonen, anføres det i notatet.

Andre forhindringer er for lille et opland med biomasse, stor afstand til et overordnet vejnet og dermed kørsel gennem små bysamfund plus stor afstand til gasledningsnettet.

Placeringen ved St. Merløse er nævnt i kommuneplanen som et perspektivområde for biogasanlæg. Det skete på baggrund af et forarbejde i Biogassekretariatet for seks-otte år siden, hvor det var tænkt, at der kunne placeres et fælles biogasanlæg til forsyning af lokalområdet.

Siden forarbejdet er udviklet gået mod større anlæg, der opgraderer biogassen til naturgasnettet, hvilket kun er økonomisk bæredygtigt på store biogasanlæg.

Andre forhindringer for et større anlæg ved St. Merløse er, at ekspropriation ikke kan undgås, nær placering ved en kirke, et spinkelt biomasseopland og stor afstand til et overordnet vejnet, som vil betyde kørsel gennem små bysamfund.

arrow Video: Tredje demonstration mod biogas mødte politikere
23. januar 2019 kl. 18:12 Opdateret: kl. 19:06
arrow Lugter det fra et biogasanlæg?
22. januar 2019 kl. 12:05 Opdateret: kl. 10:55
arrow Biogas skræmmer huskøbere
21. januar 2019 kl. 15:20 Opdateret: kl. 15:20

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk