9. juli 2020
Efter sommerferien skal grøntsagerne på Vipperød Skole høstes, og så skal de bruges til at lave bålmad. Privatfoto
gallery icon

Se billedserie

Efter sommerferien skal grøntsagerne på Vipperød Skole høstes, og så skal de bruges til at lave bålmad. Privatfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: De små har fået en skolehave

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De små har fået en skolehave
Holbæk - 03. juni 2020 kl. 12:17
Af Christina Quist
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Fremover vil eleverne i 1. til 3. klasse på Vipperød Skole kunne hive deres egne gulerødder og andre grøntsager op af jorden.

Et samarbejde mellem skole og børne- og ungdomsorganisationen 4H har nemlig gjort det muligt at skabe en helt nye skolehave på skolen i Vipperød. Og eleverne i indskolingsklasserne får nu som følge deraf »have« skoleskemaet.

Skolen er sammen med 4H i disse dage i gang med at indrette den nye skolehave, hvor eleverne selv skal følge årets gang i haven. Og nu, hvor mere af skoledagen skal foregå ude, må timingen siges at være rigtig god.

Vipperød Skole har i forvejen gode erfaringer med en fast ugentlig »udedag« for alle klasser i indskolingen, men nu kan de udvide deres udendørs »klasseværelse« med en skolehave.

- Jeg er glad for, at vi har fået muligheden for at lave skolehaver, fordi vi kører sådan et udeskolekoncept for indskolingen. Vi sår nu, og så fortsætter vi efter sommerferien, hvor vi høster og laver bålmad af grøntsagerne. Vi kan bruge haverne i de forskellige fag og for eksempel lave logbøger og måle tilvækst uge efter uge, fortæller Morten Riegels Jensen, som er lærer på Vipperød skole og initiativtager til skolehaven.

Eleverne er, som nævnt ovenfor, i øjeblikket i gang med at anlægge haven.

Det betyder, at der bliver kørt rigtig meget med trillebør, så der kan fyldes jord i de mange nye højbede. Herefter er det børnene selv, der meget koncentreret putter de små frø i jorden.

Freja Lytzhøft Wallengren fra 1. klasse er ét af de børn, der får glæde af haven i skoletiden.

- Det er sjovt, fordi når man får lov til at så. Så kommer man til at tænke på, at man må spise grøntsagerne, når de er vokset, siger Freja.

Fælleshave på vej?

Haven i Vipperød er ikke et enestående eksempel. Med støtte fra Nordea-fonden og Friluftsrådets anlægger 4H i øjeblikket fælleshaver rundt omkring i hele landet. Der findes haver ved biblioteker, skoler, museer og gårde spredt ud over landet.

Oprettelsen af en 4H fælleshave i selve Holbæk by, som er drevet af frivillige, hvor børn kan »gå til have« i deres fritid, er også allerede på tegnebrættet.

- Børnene får virkelig brugt deres nysgerrighed og kreativitet, når de skal plante, så og passe haverne, og de lærer at tage ansvar. Og det er jo næsten som trylleri for børnene, når en lille ært bliver til en hel ærteplante, fortæller Jytte Brokholm, der er projektleder i 4H Fælleshaver.

Der er i alt 44 4H fælleshaver i Danmark.

Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk