1. august 2021
Finn Andersen og Søren Munkholm er enige om, at havnen fortsat er en vigtig del af byens dna. De ser gerne, at endnu flere får kendskab til alle de spændende historie,  området rummer. Foto Jette Bundgaard.
gallery icon

Se billedserie

Finn Andersen og Søren Munkholm er enige om, at havnen fortsat er en vigtig del af byens dna. De ser gerne, at endnu flere får kendskab til alle de spændende historie, området rummer. Foto Jette Bundgaard.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Byens ubestridte midtpunkt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Byens ubestridte midtpunkt
Holbæk - 24. juni 2021 kl. 20:00
Af Jette Bundgaard

Havnens spændende historie skal formidles på en lettilgængelig måde. Det mener initiativtagerne til et nyt formidlingsprojekt.

De gode historier ligefrem bobler ud af munden på Finn Andersen og Søren Munkholm, som er projektleder på det nye Mødested Holbæk Gl. Havn.

- Deroppe i starten af Havnegade lå den første skibsbro i 1200-tallet, hvor vandlinjen gik langs Gasværksvej og Havnevej ud til Roeds Mølle bag Svanen, der den gang lå på en lille pynt, fortæller Søren Munkholm og fortsætter: - Senere i 1800-tallet kom de gule bygninger, hvor der i dag er frimurerloge og kontorer, til. Her var toldkontor og havnefogedens kontor og bolig, og foran var der tømmeroplagring, forklarer han.

Søren Munkholm har sammen med Finn Andersen stukket næsen dybt i de gamle bøger om Holbæks og ikke mindst havnens historie, og der er dukket mange spændende beretninger op, som nu formidles til en bred offentlighed i det nye formidlingsområde for enden af Midtermolen i Holbæk Gl. Havn.

- Der er jo tale om mere end 800 års historie om Holbæks havn, der startede med en enkelt skibsmole og siden blev forlænget med flere brohoveder af træ til en skibsbro og siden en egentlig havn, siger Finn Andersen.

- Havnens storhedstid var fra midten af 1800-tallet og helt op til begyndelsen af dette årtusinde, hvor Holbæk Havn blev anløbet af flere hundrede skibe årligt. Der udspillede sig et blomstrende handelsliv med det meste af Sjælland som opland, og havnen var byens ubestridte midtpunkt, forklarer Søren Munkholm.

Finn Andersen og Søren Munkholm er enige om, at havnen fortsat er en vigtig del af byens dna: - Med de mange aktiviteter og initiativer fra havnens foreninger og aktører byder Holbæk Gl. Havn stadig på spændende maritim kultur, som vi gerne ser, at endnu flere får kendskab til, siger Finn Andersen, og Søren Munkholm fortsætter: - Vi tror ikke, at de besøgende efterspørger tykke bøger om området men nogle korte, spændende historier og en mulighed for at gå på opdagelse på egen hånd, siger han.

Til det formål laves en rute »Sømileruten« (red ruten er nøjagtig en sømil eller 1852 meter lang) med en tilhørende folder, som fortæller om i alt 24 'stoppesteder' på ruten.

Foruden folderen planlægger Søren Munkholm og Finn Andersen også at gennemføre guidede ture, hvor man kan høre endnu flere af de gode historier. Ruten går fra Havnegade og Gl. Havn til Annekshavnen bag Filmtorvet.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk