15. juni 2021
Da Holbæk Fælled blev fredet i 2014 lavede kommunen en helhedsplan. Det er første etape af den, der i øjeblikket realiseres. Foto: Mie Neel
gallery icon

Se billedserie

Da Holbæk Fælled blev fredet i 2014 lavede kommunen en helhedsplan. Det er første etape af den, der i øjeblikket realiseres. Foto: Mie Neel
Foto: Mie Neel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Billedserie: Der ryddes op på Fælleden - borgere er i chok

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Billedserie: Der ryddes op på Fælleden - borgere er i chok
Holbæk - 25. februar 2021 kl. 14:02
Af Jeppe Hee Rømer

- Hold kæft man. Det er kraftedeme synd, hvisker Jeannette Svensson for sig selv mens hun går op gennem de store mudrede jordspor, der har erstattet den skovsti, hun ellers plejer at gå, når hun er på tur med hunden på Holbæk Fælled.

arrow Læs også: Hærværk mod naturplejeprojekt

Hun og vennen Sonny Andersen peger til højre og venstre og op og ned og fortæller om alle de dyr, der lever i krattet, træerne og vandhullerne. Ræve, harer, nattergale, musvåger, ugler og egern nævnes i flæng.

Nogle af levestederne er nu ifølge de to fjernet, mens de, der ikke har mistet levestederne, er blevet godt og grundigt forstyrret af de tonstunge træryddere, som også har sat de store larvespor i skoven.

Jeanette Svensson græd næsten, da hun første gang så arbejdet på fælleden, og selvom der er gået over 24 timer, da Nordvestnyt møder hende på Fælleden, er hun stadig berørt.

- Min mave har det svært med det her, siger hun, mens hun viser rundt.

I 2014 blev Holbæk Fælled et fredet område, og i den forbindelse satte Holbæk Kommune gang i at udarbejde en helhedsplan for området. Det er den, der nu bliver realiseret. Efter planen skal naturen og biodiversiteten styrkes i det fredede område. Sonny Andersen og Jeannette Svensson forstår dog ikke, at man er så voldsom ved et fredet område.

- Hvad betyder en fredning, hvis man bare kan pløje det hele op? spørger Sonny Andersen retorisk og fortsætter:

- Det er fint, de tager noget ned, men så voldsom en omvæltning, som den de har gang i, det duer ikke.

Jeannette Svensson peger også på, at hende og Sonny Andersen ikke er de eneste, der er chokerede over rydningen på Fælleden. De har talt med mange, som ikke kan forstå det voldsomme arbejde.

Både Naturstyrelsen og Danmarks Naturfredningsforening er inde over helhedsplanen, og ingen af de to organisationer kan se problemer ved planens udførelse. Selvom det ser voldsomt ud nu, så gøres det for at gøre noget bedre for naturen, forklarer vildtkonsulent Henrik Jørgensen fra Naturstyrelsen.

De mange fældede grantræer ligger i store bunker ud mod Oldvejen, men ifølge Henrik Jørgensen foregår det hele dog efter planen og bogen.

Det kan Jeannette Svensson og Sonny Andersen ikke genkende. Ifølge dem var der fyldt med fugleredder i de fældede træer.

- Jeg går her ofte, og derfor ved jeg, hvor dyrene bor. Jeg tvivler på at fredningsfolkene har styr på det, udtaler Jeannette Svensson og peger på de mange fugle, som ifølge hende flyver rundt og leder efter deres reder.

- Jeg skal ikke være herude lige foreløbigt. Det kan jeg godt mærke, siger en berørt Jeannette Svensson.

Lotte Højgaard, der er strategisk leder for Erhverv, Plan og Miljø i Holbæk Kommune, forklarer, at arbejdet på Fælleden er en bunden opgave, som kom med fredningen af området.

- Fredningen og plejeplanen sætter rammerne for, hvad det er for en fremtidig natur og anvendelse, der er på Fælleden, siger hun.

Hun siger også, at tidspunktet for kørslen med de store maskiner er nøje udvalgt efter inddragelse af fagfolk. Plejeplanen, som også refereres til som 'Helhedsplanen' vil blive fuldført i etaper, som både styres af økonomi, samt hvornår arbejdet passer ind i naturen

arrow Debat: Holbæk Fælleds natur bliver rigere
22. marts 2021 kl. 12:16 Opdateret: kl. 09:38
arrow Debat: Hvorfor skal Fælleden renses for liv?
09. marts 2021 kl. 15:54 Opdateret: kl. 10:02
arrow Plan for Fælleden præsenteres på online-møde
16. februar 2021 kl. 15:57 Opdateret: kl. 12:20
Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk