25. maj 2019
Beredskabskommissionen i Vestsjællands Brandvæsen skal tage stilling til, om man vil gå videre med spareplanerne for Øros beredskab. (Arkiv)
Beredskabskommissionen i Vestsjællands Brandvæsen skal tage stilling til, om man vil gå videre med spareplanerne for Øros beredskab. (Arkiv)
Foto: Christian Mikkelsen(Mik)
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Beredskabsstyrelsen advarer mod brandbesparelser på Orø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Beredskabsstyrelsen advarer mod brandbesparelser på Orø
Holbæk - 07. september 2018 kl. 09:13
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I forbindelse med besparelser har Vestsjællands Brandvæsen foreslået, at brandberedskabet på Orø skæres ned til et såkaldt ø-beredskab, hvor der ikke længere vil være røgdykkere i det lokale beredskab. Beredskabsstyrelsen har nu afgivet sit skriftlige høringssvar, som er meget skeptisk over for besparelsen. Det skriver DR Sjælland.

arrow Læs også: Nu er der en beslutning om beredskabet på Orø

»Beredskabsstyrelsen finder ikke, at Orø kan sammenlignes med de andre øer i brandvæsenets dækningsområde, og styrelsen finder derfor ikke, at den foreslåede ændring vil være forsvarlig eller i overensstemmelse med de grundlæggende hensyn bag tilrettelæggelsen af brandvæsenet i Danmark«, lyder det i høringssvaret.

Med det svar forventede Holbæks borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S), at hendes borgmesterkolleger i Beredskabskommissionen under Vestsjællands Brandvæsen ville opgive besparelsen på Orøs beredskab.

- Men den holdning vandt ikke rigtigt genlyd i Beredskabskommissionen, og derfor bad jeg om, at punktet blev udsat, da jeg helst ser, vi finder en løsning, siger hun til DR Sjælland.

Formand for Beredskabskommissionen i Vestsjællands Brandvæsen er Lejres borgmester Carsten Rasmussen. Ifølge ham behøver kommunerne ikke rette sig efter Beredskabsstyrelsen.

- Der er forskellige faglige vurderinger, og Beredskabsstyrelsen kan ikke diktere, hvordan det skal være. Vi følger dem, så vidt det er muligt, og så vidt vi mener, de skriver det rigtige, men vi skal som beredskabskommission tage vores egen beslutning, siger han.

Jeppe Jakobsen (DF), som både sidder i kommunalbestyrelsen i Holbæk og i Folketinget, stillede før sommerferien spørgsmål til forsvarsministeren om, hvilke muligheder Beredskabsstyrelsen har for at gribe ind, hvis lokale beredskaber har planer om nedskæringer, der vil være uforsvarlige.

Men svaret fra ministeren er, at Beredskabsstyrelsen kun skal rådgive de kommunale beredskaber. Beredskabsstyrelsen har derefter mulighed for at klage over en besparelse til Ankestyrelsen. Det undrer Jeppe Jakobsen.

- Hvis et sygehus træffer dårlige beslutninger, som Sundhedsstyrelsen skrider ind over for, så ville man ikke afvente en afgørelse fra Ankestyrelsen, så ville man rette ind med det samme, siger Jeppe Jakobsen til DR Sjælland og fortsætter:

- Borgernes tryghed, i forhold til om deres huse brænder ned om ørerne på dem, er vel næsten lige så alvorlig, som hvis et sygehus træffer dårlige medicinske beslutninger, siger han.

Christina Krzyrosiak Hansen har allerede lovet, at kommunen selv vil betale for at bevare et beredskab på Orø, hvis besparelserne i Vestsjællands Brandvæsen bliver gennemført.

- Men jeg vil da gerne indrømme, at jeg er frustreret og undrende over for, at man ikke lytter mere til Beredskabsstyrelsen, end man gør, siger hun.

Jeppe Jakobsen vil nu afvente, om en besparelse i Vestsjællands Brandvæsen bliver indklaget til Ankestyrelsen.

- Hvis den ikke gør, vil jeg tage sagen op med Forsvarsministeren igen, siger han.

Til det siger Carsten Rasmussen, at hvis der bliver klaget over, at Vestsjællands Brandvæsen ikke følger Beredskabsstyrelsens vejledning, så vil det blive afgjort, om styrelsen i virkeligheden kan underkende brandvæsenets faglige vurdering.

Beredskabsstyrelsen har ikke ønsket at kommentere sagen men oplyser, at de afventer den politiske beslutning om besparelser i Vestsjællands Brandvæsen, før de tager stilling til sagen.

arrow Orø beholder brandberedskab - hvis Holbæk Kommune betaler
25. maj 2018 kl. 13:40 Opdateret: kl. 13:49
arrow Beboerforening vil fastholde beredskab
01. maj 2018 kl. 19:49 Opdateret: kl. 11:30
arrow Beredskabschef: Orø vil ikke altid kunne nås på 25 minutter
25. april 2018 kl. 10:52 Opdateret: kl. 10:53

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk