17. oktober 2019
Tre unge blev overfaldet med økser og hamre ved et busstoppested nær Havevang i Holbæk. Fire mænd, de rifølge politiet har tilknytning til Bandidos, er netop blevet tiltalt i sagen.
gallery icon

Se billedserie

Tre unge blev overfaldet med økser og hamre ved et busstoppested nær Havevang i Holbæk. Fire mænd, de rifølge politiet har tilknytning til Bandidos, er netop blevet tiltalt i sagen.
Foto: Morten D. Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Bandidos-folk risikerer dobbelt straf og opholdsforbud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bandidos-folk risikerer dobbelt straf og opholdsforbud
Holbæk - 11. april 2019 kl. 13:32
Af Morten D. Christensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) sparede ikke på retorikken, da han for to år siden betegnede Bandepakke 3 som »en jernnæve mod den organiserede kriminalitet«.

arrow Læs også: Overfald med økse og hammer: Nu begynder retssag mod Bandidos

Nu vil anklagemyndigheden ved Midt- og Vestsjællands Politi forsøge at slå til med nogle af de muligheder, bandepakken har givet for at idømme personer fra ro­cker- og bandemiljøet markant strengere straffe, når Retten i Holbæk til august indleder sagen mod fire unge mænd i alderen fra 21 til 30 år med tilknytning til Bandidos i Holbæk

Det skriver dagbladet Nordvestnyt torsdag.

Alle fire er tiltalt for grov vold mod tre unge i Havevang i Holbæk 7. oktober, mens to af dem er tiltalt for endnu et forhold om grov vold mod en ung mand i Nykøbing 10. oktober sidste år.

De nægter sig alle skyldige.
Ifølge anklageskriftet mener anklagemyndigheden, at begge overfald havde »baggrund i eller var egnet til at fremkalde en konflikt« mellem Bandidos og den såkaldte Vang-gruppe - bestående af primært unge af anden etnisk oprindelse end dansk fra Vangkvarteret i Holbæk samt fra andre vestsjællandske byer.

Konflikten eskalerede i løbet af oktober, og de to voldssager var blandt de første episoder. Senere blev der både skudt og kastet en håndgranat i konflikten. Ingen personer kom alvorligt til skade.

Anklagemyndigheden mener, at alle fire tiltalte havde tilknytning til Bandidos, ligesom det fremgår, at det 18-årige offer for voldsepisoden i Nykøbing var tilknyttet Vang-gruppen.

De tre 17-18-årige ofre for det voldelige overfald i Havevang i Holbæk, hvor der blev brugt økser og hamre, betegnes derimod ikke som tilknyttet nogen af de to grupperinger.

Alle fire mænd nægter sig skyldige. De er foreløbigt varetægtsfænglet til retssagen mod dem begynder ved Retten i Holbæk 22. august. Den forventes at løbe over 10-12 retsmøder frem til midten af oktober.

Sagen skal køre som domsmandssag, og det betyder, at anklagemyndigheden ikke vil forlange mere end fire års fængsel. Anklager Rune Rydik vil ikke på nuværende tidspunkt komme ind på, hvilken straf anklagemyndigheden vil gå efter.

Men der er lagt op til, at man som nævnt vil have de fire Bandidos-relaterede mænd dømt for at have begået de påståede overfald som led i konflikten med Vang-gruppen.

Det betyder, at de fire, hvis retten kender dem skyldige og samtidig vurderer, at voldsepisoderne er sket som led i en bandekonflikt, ikke alene risikerer at få fordoblet straffen.

I det tilfælde vil de også kunne idømmes et såkaldt opholdsforbud, som betyder, at de ikke må opholde sig i specifikke områder i flere år efter, at de er blevet løsladt fra afsoning.

Først når sagen kommer for retten vil anklageren lægge det materiale frem, som anklagemyndigheden vil bruge som dokumentation for, at voldsepisoderne skete som led i konflikten.

Ligeledes vil anklagemyndigheden ikke på nuværende tidspunkt komme ind på, hvor lang tid og i hvilket område, man mener, at et eventuelt opholdsforbud for de fire mænd skal gælde.

Ifølge Rigsadvokatens retningslinjer er udgangspunktet, at en dom på mellem et og fire års fængsel kan udløse et opholdsforbud på mellem tre og seks år.

Det er fortsat uvist, hvad der i begyndelsen af oktober sidste år fik konflikten mellem rockergruppen Bandidos MC Westcity i Holbæk og Vang-gruppen med udspring i Vang-kvarteret til at bryde ud i lys lue.

Dagbladet Nordvestnyt har tidligere beskrevet, at konflikten formentligt havde ulmet siden slutningen af juli, hvor personer med mulig tilknytning til Bandidos begik hærværk mod en café på Roskildevej i Holbæk, ikke langt fra Vang-kvarteret.

Efterfølgende blev en større gruppe unge af anden etnisk oprindelse end dansk observeret med slagvåben på Markedspladsen i Holbæk - ikke langt fra Bandidos' nu lukkede klubhus i Østerstræde.

Fredag den 5. oktober blev der så kastet kanonslag mod klubhuset, og et højtstående Bandidos-medlem blev stukket i armen med en kniv. Ingen personer er ifølge avisens oplysninger endnu blevet stillet til ansvar for det angreb.

To dage senere, søndag den 7. oktober, omkring klokken 17.45 blev tre unge mænd i 17-18-årsalderen tilsyneladende tilfældige ofre for grov vold, mens de befandt sig ved et busstoppested ved Havevang i Holbæk.

En større gruppe mænd dukkede pludselig op i flere biler og gik løs på de tre. Det er politiets og anklagemyndighedens opfattelse, at de fire mænd på 21, 26, 27 og 30 år, der netop er blevet tiltalt, sammen med adskillige andre endnu ukendte personer stod bag overfaldet på de tre unge med økser og hamre.

Det ene offer blev foruden spark og tramp i hovedet også hugget to gange i hovedet med en økse uden dog at komme alvorligt til skade. De to andre blev slået flere gange med hamre.

De nu tiltalte var oprindeligt sigtet for drabsforsøg på grund af øksehuggene, men anklagemyndigheden er endt med at tiltale dem for grov vold. De to yngste er tidligere dømt for vold.

En time efter overfaldet ved Havevang blev en tatovørbutik i Studiestræde i Holbæk udsat for hærværk, da flere mørkklædte personer smadrede ruder, formentligt med jernrør.

Ingen er så vidt vides blevet sigtet for den episode, men politiet vurderer, at hærværket var et forsøg på at ramme Bandidos.

Dermed var det tydeligt, at der for alvor var sat gang i en voldelig konflikt i Holbæk, og med tiltalen mod de fire mænd med Bandidos-tilknytning sætter politiet og anklagemyndigheden to streger under, at grupperne efter deres opfattelse var i totterne på hinanden.

Situationen eskalerede yderligere, da en 18-årig mand natten til onsdag den 10. oktober blev opsøgt på sin bopæl i Nykøbing.

De to tiltalte på 21 og 27 år henvendte sig ifølge anklageskriftet ved bagdøren, og det fik den 18-årige, der betegnes som tilknyttet Vang-gruppen, til at flygte ud gennem et vindue.

Men udenfor ventede en endnu uidentificeret medgerningsmand, som slog ud efter den 18-åriges hoved med en cirka 50 centimeter lang, ukendt genstand.

Den 18-årige afværgede slaget og fik i stedet et brud på håndleddet.

Anklagemyndigheden mener, at også den epsiode hænger sammen med bandekonflikten i Holbæk.

Oprindeligt var også en 24-årig mand sigtet og varetægtsfængslet for overfaldet i Nykøbing, men på baggrund af efterforskningen har anklagemyndigheden opgivet at rejse tiltale mod ham.

De to mænd på 21 og 27 år er desuden tiltalt for i forlængelse af overfaldet på den 18-årige at have knust flere ruder og smadret indbo for mindst 12.000 kroner i den 18-åriges lejlighed, ligesom de skal have stjålet 13.000 kroner i kontanter samt blandt andet Louis Vuitton-tasker, diverse mærketøj og en iPhone fra den 18-årige.

Senere i oktober blev der både kastet brandbomber og en håndgranat mod Bandidos' rockerborg i Østerstræde, og en 19-årig mand blev ramt i skulderen af skud i Ladegårdsparken i Holbæk.

Ingen af de sager er opklaret, skriver dagbladet Nordvestnyt torsdag.

arrow Mand sigtet for økseoverfald var allerede bag tremmer
08. januar 2019 kl. 11:52 Opdateret: kl. 11:52
arrow Konflikt i Holbæk: Mand fængslet for økseoverfald
21. november 2018 kl. 11:35 Opdateret: kl. 14:04
arrow Fængslet for overfald og drabsforsøg
10. oktober 2018 kl. 20:43 Opdateret: kl. 07:05

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk