16. november 2018
Klara Balling fra Holbæk udgiver en bog om døden. Foto: Per Jensen
gallery icon

Se billedserie

Klara Balling fra Holbæk udgiver en bog om døden. Foto: Per Jensen
Foto: Per Jensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: At sige verden værdigt farvel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

At sige verden værdigt farvel

Klara Balling, læge i Holbæk, og tidligere kræftpatient Susan Binau vil hjælpe døende og deres pårørende gennem den sidste tid.

Opdateret 21. juni 2013 kl. 01:04
Holbæk - 13. april 2009 kl. 11:02
Af Ole Brandt
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

"Til Louise" står der på en af bogens første sider.

Louise Buttenschøn, praktiserende læge i Holbæk og ven og kollega til den ene af forfatterne, Klara Balling, var med i bogens tilblivelseshistorie og i gang med at skrive et kapitel, da hun i begyndelsen af februar i år bukkede under for sin kræftsygdom og døde på Hospice Sjælland i Roskilde.

Kapitlet nåede ikke at blive skrevet. Men på en måde var Louise Buttenschøn med hele vejen, siden tanken om at udgive en bog om døden slog rod hos Klara Balling og hendes medforfatter og -udgiver Susan Binau.

- På mit arbejde i lægevagten og på sygehusafdelinger er jeg stødt på både syge og pårørende, som ikke aner, hvad de skal stille op, når de er blevet ramt af en dødelig sygdom. Nogle bliver sendt hjem med beskeden: "Vi kan ikke gøre mere for dig". Så står de dér.

- Så var det, jeg fik ideen om at samle relevante praktiske oplysninger i en form, som er til at overskue. Samtidig havde jeg fået kontakt med Susan, som fortalte, at hun havde tænkt præcis samme tanke. Så foreslog jeg: Lad os slå os sammen!

Resultatet hedder "En værdig afsked - bogen om døden" og udkommer 16. april.

Forskellige indfaldsvinkler

- Meningen har været at lave en bog, som rummer både praktiske råd og vejledning om de følelsesmæssige situationer, man står midt i, når døden rykker tæt ind på livet, og dér supplerer vi hinanden godt. Min indfaldsvinkel er lægens, Susans er patientens, fortæller Klara Balling.

Susan Binau er tidligere kræftpatient og forfatter til blandt andet bogen "Mor, må jeg få din pc, hvis du dør - stemmer fra en kræftramt familie". Foruden forfatterne har en stribe fagfolk - socialrådgiver, advokat, bedemand, sognepræst, praktiserende læge, fysioterapeut og afdelingssygeplejerske på en medicinsk afdeling - bidraget til bogen.

- Bidragyderne er valgt ud fra, hvad jeg forestiller mig, at jeg ville støde på som alvorligt syg - i naturlig rækkefølge. Mange af dem er folk, jeg kender i forvejen som gode til at omgås og snakke med mennesker. I nogle tilfælde supplerer de hinanden. For eksempel er Susan ret kritisk over for sygehusenes måde at håndtere døende patienter på. Men i et andet kapitel tegner Cecilie Bülow Trampedach, som er afdelingssygeplejerske på den palliative afdeling på Kalundborg Sygehus, billedet af, hvordan man også i sygehussystemet arbejder bevidst med tryghed for den døende og omsorg for de pårørende, siger Klara Balling.

Hun er selv dybt engageret i hospicesagen, konkret som en af initiativtagerne til planerne om et hospice ved Holbæk.

Men hendes holdning er, understreger hun, udogmatisk, og bogen er ikke et propagandaskrift for hospicer (særlige steder uden for sygehussystemet, hvor man kan tilbringe sin sidste tid i fred og ro og med optimal pleje).

- Jeg mener bare, at mange på et hospice vil få de omgivelser og den pleje og omsorg, man som døende har brug for. Det bekræftes af, at mange hospicepatienter faktisk blomstrer op og får det så godt, at de kan vende hjem, enten for en tid eller for at dø hjemme.

Døden er stadig tabu

- Der er ingen formel for, hvordan den sidste tid skal forløbe. Nogle vil ikke dø på hospice. Det vigtigste er, at vi taler om det. Folk skal kende de muligheder, de har, og hvordan de kan få råd og vejledning. Det er vores ambition med bogen, og jeg er selv blevet klogere på en masse ting, ikke mindst rent praktiske, under arbejdet med bogen, siger Klara Balling.

- For døden er stadig tabubelagt. Hvis du spørger en hvilken som helst person på gaden om graviditet og fødsel, vil de vide, at det er noget med en jordemoder og en fødegang. Anderledes med døden. Her kender de færreste deres muligheder, konstaterer hun.

- Og det er synd. For døden kan være utroligt smuk. Måske fordi alle lag af, hvad vi er eller kan, er skrællet væk. Hus, bil og båd bliver uendeligt ligegyldige ting. Vi er helt nede ved det eksistentielle - det, der er vigtigt, men det kræver ro og tid og viden om, hvordan man skal forholde sig, understreger Klara Balling.

obr nordvest.dk

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk