24. maj 2019
Anne-Lise Oversø Kop & Kande?s »julehjørne«, der er fyldt med Klarborg nisser og andet julepynt. Fotos: Elisa Hauerbach
gallery icon

Se billedserie

Anne-Lise Oversø Kop & Kande?s »julehjørne«, der er fyldt med Klarborg nisser og andet julepynt. Fotos: Elisa Hauerbach
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Årets julepynt - også til samlere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Årets julepynt - også til samlere
Holbæk - 08. december 2018 kl. 15:27
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Der er ikke noget underligt i at samle på julepynt - faktisk er det meget populært at samle hele serier af julens traditionelle nisser, hjerter, stjerner og klokker.

- Der er mange som samler på julepynt fra eksempelvis Rosendahl, Georg Jensen og Klarborg, fortæller Anne-Lise Oversø fra Kop & Kande i Jyderup.

Georg Jensen udgiver hvert år nye udgaver af deres julepynt til burg på juletræet eller i hjemmet. Især de unikke lysholdere til levende lys er populære og findes på mange juletræer rundt omkring i landet.

- Det er ikke alle der finder lyskæder charmerende - de vil hellere have »levende« lys på træet. Lysholderne fra Georg Jensen kan man købe med nye motiver hvert år, så det bliver hurtigt til samleobjekter.

Det samme gælder for klokken, hjertet og kuglen, der stort set ligner sig selv hvert år, men har små ændringer i det prægede mønster - og selvfølgelig i årstallet på bagsiden. Rosendahl står bag serien af hjerter med navnet »Karen Blixens jul«. De produceres også i specielle udgaver, med årstal trykt på det medfølgende bånd, og bruges på juletræet eller hænges op i vinduet. Årets specielle udgivelse fra Rosendahl er en julestjerne, der findes i »guld« eller »sølv«, fortæller Anne-Lise Oversø.

Georg jensen sender hvert år en ny julefigur i handelen, og selv om stilen er den samme - og de alle er fremstillet i metal med kobberglød, så er det forskellige figurer, som passer sammen med de foregående års udgivelser. I år er det en fugl, imens lysholderne blandt andet har fået præget et agernmønster i metallet.

Samler selv på nisser
Anne-Lise Oversø samler selv på Klarborg nisser, der efterhånden findes i mange udgaver og størrelser. Årets to nye nisser hedder Victoria og Magne, og er lige så charmerende som alle de andre i nissefamilien fra Klarborg.

- Designeren har givet dem navne og personligheder. Faktisk står der, på æsken, et lille forklarende stykke om hver nisse. Hun kender dem alle sammen, som sin egen familie. De har hver deres særpræg og finurligheder. Ud over årsnisserne kan man også finde mange af de andre nisser i »familien«, her i Kop & Kande. Vi har også Klarborgs andre nyheder, de har jo udvidet deres juleunivers med snemænd og forskellige former for »juledyr« i år, tilføjer hun.

Vil man prøve noget helt nyt, er der lavet et julestel fra Kähler - Hammershøi. Det er klassisk design med sirlig, romantisk dekoration - som vil pynte på enhvert julebord.

Er man ikke samler af designerjulepynt, finder man også flere andre spændende nyheder i den julepyntede butik, som ligger i Jyderup Centret. Man kan blandt andet finde utallige udgaver af elektriske lys, der ligner de rigtige stearinlys, med blafrende flamme. De findes også som vokslys og juletræslys, så nu behøver det ikke længere at være farligt at tænde »levende«, julelys på årets juletræ.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk