13. juni 2021
Trods førstehjælp fra andre beboere i Rørvangsparken og en hurtig indsats fra redningspersonale stod den 48-åriges liv ikke til at redde. Han blev erklæret død lidt over en time efter knivstikket. Foto: Morten Sundgaard - Skadestedsfotograf.dk
Trods førstehjælp fra andre beboere i Rørvangsparken og en hurtig indsats fra redningspersonale stod den 48-åriges liv ikke til at redde. Han blev erklæret død lidt over en time efter knivstikket. Foto: Morten Sundgaard - Skadestedsfotograf.dk
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 48-årig stukket ihjel i kolonihave: 59-årig frifundet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

48-årig stukket ihjel i kolonihave: 59-årig frifundet
Opdateret 08. februar 2019 kl. 13:26
Holbæk - 08. februar 2019 kl. 12:35
Af Morten D. Christensen

En 59-årig mand er fredag middag blevet frikendt for at have stukket 48-årige Jørn Frantz Andersen ihjel med ét knivstik i halsen i et kolonihavehus i Holbæk 31. august sidste år.

arrow Læs også: Frifindelse står ved magt i sag om dødsvold

I overværelse af adskillige familiemedlemmer og bekendte til både den dræbte mand og den 59-årige kendte domsmandsretten i Holbæk den 59-årige straffri for vold med døden til følge, som han var tiltalt for efter episoden i Haveforeningen Rørvangsparken kort efter klokken 19 fredag den 31. august.

Men da retten mente, at den 59-årige handlede i nødværge, blev han kendt straffri og dermed frifundet.

Det er uomtvisteligt, at den 59-årige stak en steakkniv i halsen på den 48-årige, som kort forinden havde opsøgt ham i et kolonihavehus hos en tredje mand. Den 48-årige var vred over, at den 59-årige tidligere på dagen havde sparket hans rottweiler, og i huset var den nu afdøde mand gået til angreb på den 59-årige og slået ham adskillige gange i hovedet og på kroppen.

Men under retssagen, der har kørt over tre dage i januar og februar, har den 59-årige hævdet, at han handlede i nødværge på grund af overfaldet. Han ville derfor frifindes i sagen.

Retten nåede frem til, at han med knivstikket faktisk havde overskredet grænsen for et forsvarligt nødværge. Men man frifandt ham alligevel ud fra en anden bestemmelse om nødværge, fordi dommerne mente, at hans handling kunne begrundes i den »skræk eller ophidselse«, som angrebet på ham havde bragt ham i.

Retsformanden forklarede ved domsafsigelsen, at man i afgørelsen havde lagt vægt på det korte tidsforløb fra den 48-årige klokken 19.08 ringede til den 59-årige og sagde, at han var på vej. Det fik den nu frifundne til at frygte, at han skule »have et par flade«.

Blot to minutter senere hørte en genbo så en mandsstemme råbe noget i retning af »gå væk, lad mig være«, og yderligere to minutter senere, klokken 19.12, blev der ringet 112, fordi den stærkt blødende 48-årige var flygtet ind til nabohuset. Det var her han en time senere døde af sine kvæstelser.

- Vi er klar over, at tiltalte gik ud i køkkenet og hentede kniven, men den korte tidsmæssige periode kan ikke føre til andet resultat end, at tiltalte frifindes, sagde retsformanden.

Retten lagde også vægt på, at den 48-årige havde været den 59-årige fysisk overlegen, og at han havde sat sig overskrævs på den 59-årige, der lå på gulvet.

Ifølge den tredje person i huset havde den 48-årige slået 20-30 gange med knytnæver på den liggende mand, og retten lagde vægt på vidnets forklaring om, at slagene først stoppede, da den 48-årige angiveligt var blevet stukket i halsen.

Selve domsafsigelsen foregik i god ro og orden, men da dommerne forlod retssalen luftede enkelte tilhørere deres utilfredshed med frifindelsen.

Den 59-årige, der har været i politiets varetægt siden kort efter episoden 31. august, blev straks efter frifindelsen løsladt.

Anklagemyndigheden har nu 14 dage til at beslutte, om frifindelsen skal ankes til Østre Landsret.

arrow Dødeligt knivstik i kolonihave: Anklager kræver seks års fængsel
06. februar 2019 kl. 11:36 Opdateret: kl. 10:47
arrow Spark til hund førte til dræbende knivstik i kolonihave
24. januar 2019 kl. 12:59 Opdateret: kl. 11:25
arrow Drab i kolonihave: 59-årig varetægtsfængslet
01. september 2018 kl. 17:21 Opdateret: kl. 17:21
Hvor langt tror du Danmark når ved EM
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk