18. november 2019
For tredje gang på to år skal en nu 43-årig mand fra Vestjylland på anklagebænken for voldtægt af en dengang mindreårig pige for mere end 12 år siden. Den nye sag begynder ved Retten i Holbæk til august.
For tredje gang på to år skal en nu 43-årig mand fra Vestjylland på anklagebænken for voldtægt af en dengang mindreårig pige for mere end 12 år siden. Den nye sag begynder ved Retten i Holbæk til august.
Foto: Mie Neel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 43-årig mand på ny tiltalt i årelang voldtægtssag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

43-årig mand på ny tiltalt i årelang voldtægtssag
Holbæk - 09. juli 2019 kl. 12:05
Af Morten D. Christensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Der er lagt op til et større juridisk tovtrækkeri, når Retten i Holbæk til august skal behandle en sag, hvor en 43-årig mand fra Vestjylland er tiltalt for en-to gange om måneden i årene 2003 til 2007 at have voldtaget og på anden vis krænket en pige på sin daværende bopæl i Holbæk Kommune.

arrow Læs også: Ny dom for voldtægt af pige

Det skriver dagbladet Nordvestnyt tirsdag.

Pigen, der dengang var mellem syv og 11 år gammel, var datter af mandens naboer. Ifølge anklageskriftet skal manden have tvunget sig til samleje ved at true med, at det ville gå ud over lillesøsteren, hvis ikke han fik lov.

Den 43-årige nægter sig skyldig, men sagen vil efter alt at dømme komme til at handle om mere end skyld eller uskyld. Forsvarsadvokat Ib René Laursen mener nemlig, at anklagemyndigheden har rejst en sag, som den 43-årige allerede har været tiltalt for i både byretten og landsretten, og som førte til en delvis frifindelse i Østre Landsret.

I den oprindelige sag var manden tiltalt for i ét enkelt tilfælde at have udsat pigen for voldtægt med brug af trusler, og det skulle være sket på et tidspunkt i 2006-2007, hvor pigen var 11 år.

I den nye sag er der altså rejst tiltale for væsentligt flere tilfælde af voldtægt, ligesom pigen skal have været yngre, da overgrebene begyndte.

Senioranklager Louise Hansen, Midt- og Vestsjællands Politi, siger til Nordvestnyt, at den nye tiltale bygger på de forklaringer som pigen, der i dag er 23 år, kom med i såvel byretten som landsretten. De var en del anderledes end den forklaring, hun tidligere har givet over for politiet, og som den første sag var baseret på.

- Det er nye oplysninger i sagen, der gør, at der nu er rejst tiltale igen. Men det er ikke det samme, der er rejst tiltale for, lyder det fra anklageren, som er klar over, at der kan opstå en diskussion om lovligheden af det nye anklageskrift, fordi forsvareren anfægter det.

Det fremgår blandt andet af den europæiske menneskerettighedskonvention, at såkaldt dobbelt strafforfølgning er forbudt. Det betyder, at man ikke må rejse tiltale mod en person for forhold, som vedkommende allerede er blevet endeligt frikendt eller dømt for.

Forsvarer Ib René Laursen er på ferie, men i en mail til Nordvestnyt giver han udtryk for, at den nye tiltale efter hans opfattelse er »samme sag for tredje gang«.

Dermed sigter han sigter, at den kommende retssag vil være tredje gang på to år, at parterne mødes i retten.

Alle tre gange har det handlet om, hvad der skete på mandens daværende bopæl i Holbæk Kommune for mellem 10 og 16 år siden, når han ofte og typisk på fredage passede nabofamiliens to mindreårige døtre, når deres forældre ikke var hjemme.

Sagen begyndte, da politiet i foråret 2014 fik en anmeldelse om, at den nu 43-årige mand skulle have udsat de to piger, som i dag er omkring 20 og 23 år, for forskellige former for seksuelt misbrug gennem flere år.

I efteråret 2015 havde politiet færdigefterforsket sagen, men først i december 2016 blev der rejst tiltale mod manden.

Ifølge det daværende anklageskrift var misbruget sket i årene 2005 til 2009, og han skulle foruden befølinger og oralsex også have gennemført fuldbyrdet samleje med den ældste pige, da hun var 11 år.

I foråret 2017 skulle sagen have været for retten, men blev på grund af sygdom udsat til august samme år, hvor den tiltalte vestjyde ikke dukkede op til det første retsmøde.

Han blev anholdt, så sagen alligevel kunne gennemføres, og senere i august 2017 idømte Retten i Holbæk manden tre års fængsel for voldtægt og forskellige krænkelser af de to piger.

Den 43-årige var oprindeligt tiltalt for, at det groveste voldtægtsforhold skulle være sket på et tidspunkt i 2006-2007, da pigen som nævnt var 11 år.

Men i både byretten og senere i landsretten forklarede pigen, at det allerede var sket, da hun var otte-ni år gammel. Byretten i Holbæk fandt de divergerende tidspunkter underordnede og fandt manden skyldig i den grove voldtægt.

Omvendt mente Østre Landsret, at uklarheden om tidspunktet skulle komme den tiltalte til gode, og han blev derfor frifundet i det groveste forhold og straffen sat ned til halvandet års fængsel, da landsretten behandlede ankesagen i juli sidste år.

Langt de fleste straffesager slutter, når der har været afsagt dom i to retsinstanser, og kun et fåtal af sagerne bliver prøvet i Højesteret. Men nu skal den 43-årige mand så alligevel mødes en tredje gang i retten med den 23-årige kvinde, fordi anklagemyndigheden på baggrund af hendes gentagende forklaringer om, at hun skal være blevet udsat for voldtægt på et væsentligt tidligere tidspunkt og gentagne gange gennem flere år, har besluttet at rejse en ny tiltale mod den 43-årige.

Sagen begynder 9. august og ventes at køre over to retsdage i august, skriver dagbladet Nordvestnyt tirsdag.

arrow Retten skal vurdere ny forklaring i gammel voldtægtssag
10. august 2019 kl. 08:12 Opdateret: kl. 17:41
arrow Klage førte til ny voldtægtstiltale mod 43-årig mand
10. juli 2019 kl. 14:15 Opdateret: kl. 10:58
arrow Nabo krænkede små piger: Landsret halverer straffen
10. juli 2018 kl. 11:34 Opdateret: kl. 12:25

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk