21. september 2019
En 39-årig mand fra Svinninge er torsdag ved Retten i Holbæk blevet idømt forvaring på ubestemt tid.
En 39-årig mand fra Svinninge er torsdag ved Retten i Holbæk blevet idømt forvaring på ubestemt tid.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 39-årig idømt forvaring: Har flere gange taget halsgreb på sine nærmeste

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

39-årig idømt forvaring: Har flere gange taget halsgreb på sine nærmeste
Opdateret 20. marts 2019 kl. 15:30
Holbæk - 20. marts 2019 kl. 14:32
Af Morten D. Christensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Med ni domme for blandt andet drabsforsøg, røveri og grov vold i synderegisteret har et enigt nævningeting ved Retten i Holbæk torsdag idømt 39-årige Martin Lehmann Nielsen fra Svinninge forvaring på ubestemt tid.

arrow Læs også: Kvinde i livsfare efter kærestens overfald: Her er rettens afgørelse

Han ankede på stedet dommen til Østre Landsret.

Beslutningen om at idømme ham forvaring kommer efter, at samme nævningeting i sidste uge kendte Martin Lehmann Nielsen skyldig i grov vold mod sin 24-årige, daværende kæreste i parrets lejlighed i Svinninge i begyndelsen af februar sidste år.

Gennem flere dage blev hun slået, sparket og trampet på, og hun fik også flere slag i hovedet med en feltspade, ligesom den dømte tog halsgreb på hende, så hun var ved at miste bevidstheden.

Kvinden var efter overfaldet i livsfare på grund af indre kvæstelser.

På baggrund af den aktuelle sag og rækken af andre domme for personfarlig kriminalitet samt Retslægerådets vurdering af, at den 39-årige udgør en nærliggende fare for andres liv og helbred, havde senioranklager Louise Hansen krævet den 39-årige idømt tidsubestemt forvaring i stedet for en normal, tidsbegrænset fængselsstraf.

Den dømtes synderegister går da også langt tilbage i tiden. Allerede i 2000 blev han som 20-årig dømt for drabsforsøg på et nærtstående, kvindeligt familiemedlem, som han tog halsgreb på med begge hænder.

Ifølge dommen fra dengang gav han først slip, da det ældre familiemedlem fik trykket på en tilkaldealarm.

I 2007 gentog situationen sig, da han igen tog kvælertag på det samme familiemedlem, som han efterfølgende truede med en lang køkkenkniv til ikke at tilkalde hjælp. Østre Landsret mente, at der var tale om vold af særlig farlig karakter.

Senioranklager Louise Hansen bemærkede, at den 39-årige nu igen er blevet dømt for at tage halsgreb på en af sine nærmeste - tilmed sin daværende kæreste, som han efter eget udsagn i retten stadig elsker.

I beslutningen om at dømme den 39-årige til forvaring støttede nævningetinget sig også til en mentalerklæring af ham samt Retslægerådets udtalelse om hans potentielle farlighed.

Ifølge mentalerklæringen er Martin Lehmann Nielsen ikke sindssyg, og han var det heller ikke i gerningsøjeblikket.

Til gengæld har han en personlighedsforstyrrelse med psykopatiske træk, der kan give sig udslag i mangel på empati, anger og skyldfølelse i forhold til andre mennesker.

Retspsykiaterne skriver også, at han ikke tager ansvar for egne handlinger og ikke kan sætte sig i andres sted.

Retslægerådet var efter en vurdering af mentalerklæringen og den 39-åriges mange domme nået frem til, at den 39-årige udgør en nærliggende fare for andre mennesker, og at han derfor bør idømmes forvaring på ubestemt tid.

Forsvarsadvokat Bjørn Elmquist argumenterede imod en forvaringsdom, og mente på baggrund af, at nævningetinget allerede havde fundet den 39-årige skyldig, at to et halvt års fængsel havde været en passende straf.

Elmquist rejste i øvrigt tvivl om grundlaget for mentalerklæringen og den efterfølgende udtalelse fra Retslægerådet. Han mente, at Midt- og Vestsjællands Politi havde fejlciteret retspsykiaterne, da man sendte deres mentalerklæring af den 39-årige videre til Retslægerådets vurdering.

Retspsykiaterne brugte udtrykket, at den 39-årige udgjorde en »væsentlig fare« for andre, men i politiets anmodning til Retslægerådet var det blevet ændret til »nærliggende fare«.

Den indvending så retten dog bort fra og mente altså, at det er nødvendigt for samfundet, at den dømte ikke kommer på fri fod igen, før han ikke længere vurderes at være farlig.

Den beslutning træffes af en dommer på baggrund en lægelig vurdering. Tidligst efter tre år kan den dømte få vurderet sin sag, og herefter skal eventuelt ophævelse af forvaringsdommen vurderes én gang årligt.

arrow Voldsoffer var i akut livsfare: Jeg troede, jeg skulle dø
09. marts 2019 kl. 09:03 Opdateret: kl. 17:20
arrow Kvinde i livsfare efter vold: Mand kræves idømt forvaring
25. februar 2019 kl. 13:28 Opdateret: kl. 11:06

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk