16. juli 2020
Afhængigt af vejret, plejer der er være mellem 800 og 1000 gæster til Mølledagen i Nr. jernløse. 

Foto: Elisa Hauerbach
gallery icon

Se billedserie

Afhængigt af vejret, plejer der er være mellem 800 og 1000 gæster til Mølledagen i Nr. jernløse. Foto: Elisa Hauerbach
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 25 år med Dansk Mølledag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

25 år med Dansk Mølledag
Holbæk - 13. juni 2018 kl. 12:59
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Mere end 100 gamle vand- og vindmøller åbner dørene for publikum søndag den 17. juni. Det sker, traditionen tro, også for Nr. Jernløse Mølle.

Ideen med en national mølledag i Danmark blev født tilbage i 1993, og har siden været et fast holdepunkt den 3. søndag i juni hvert år.

Baggrunden for en national mølledag har, fra starten været at sætte fokus på møllerne og historien bag. Når man kører igennem det danske landskab, kan man være heldig at se en gammel vindmølle på toppen af en bakke, eller en vandmølle dybt begravet i et idyllisk område i bunden af en skov eller i en ådal.

Det er typisk bygninger, der er aflåst, eller som ikke lige er åbne på det tidspunkt, man kommer forbi. Det er selvfølgelig fordi bygningerne ikke har nogen funktion i dag, men der ligger en dybere historie bag bygningerne. Det er netop dén historie, der gerne skulle fortælles på Dansk Mølledag. Samtidigt kan man få bygningen at se indefra, og få muligheden for at få indsigt i den teknik, der har været en del af den udvikling, som samfundet har været igennem. Det er Dansk Møllerforening, der står bag den overordnede planlægning af Dansk Mølledag, mens det er museerne og de lokale møllelaug, der selv står for de mange aktiviteter, som foregår på de enkelte møller rundt om i landet.

Aktivitet og møllecheck
På Nr. Jernløse Mølle er der masser af aktivitet - indenfor og på området udenfor møllen. Som nævnt er det Møllelauget, der står for planlægning og bemanding på Mølledagen.

Hvis det er godt vejr, forventer man et besøgstal på mellem 800 og 100 gæster.

I en lang række boder vil man kunne opleve lokale udstillere, herunder repræsentanter fra erhvervs,- sundheds og foreningslivet.

Formanden for butiksudvalget fra Dagli'Brugsen i Nr. jernløse overrækker en check for salget af Møllevinen, som efter en ide fra uddeleren Jimmy Thorslev er blevet solgt i næsten 600 eksemplarer, siden starten i efteråret.

- Det har været en stor succes. Vinen købes både af private kunder - som nyder den selv - og virksomhedsejere, der bruger den som firmagave. Vi er glade for samarbejdet - som vi fortsætter med, fortæller uddeleren.

Man kan også få en tur i hestevogn, besøge Nr. Jernløse kirke og tårn - og Løvenborgkapellet. Hele området vil syde af liv, ganske som det plejer, når der er Mølledag i Nr. Jernløse Mølle.

Program for dagen
Kl. 10.00 - 14.00: Nr. Jernløse kirke og tårn er åben for besøgende, eventuelt med hestevogn fra møllen. Der er også mulighed for at besøge Løvenborgkapellet.

Kl. 11.00: Mølledagen åbner med boder, udstillinger og arbejdende værksteder.

Kl. 12.00: Overrækkelse af check fra solgte Møllevin.

Kl. 16.00: Mølledagen slutter.

Veganerpartiet stiller krav om, at der skal indføres vegetar/vegansk mad i institutioner. Er det en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk