26. juni 2019
En 22-årig mand er den seneste, der har fået dom i et større sagskompleks om forsøg på at snyde Basisbank for tilbagebetaling af lån.
En 22-årig mand er den seneste, der har fået dom i et større sagskompleks om forsøg på at snyde Basisbank for tilbagebetaling af lån.
Foto: Morten D. Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 22-årig dømt i stor bedragerisag: Venner lokkede med lån

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

22-årig dømt i stor bedragerisag: Venner lokkede med lån
Holbæk - 23. januar 2019 kl. 11:17
Af Morten D. Christensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

En 22-årig mand fra Vestsjælland måtte tirsdag inkassere en plet på sin straffeattest, der ikke går væk lige med det samme.

arrow Læs også: Ville hjælpe en ven: Låne-bedragerisager for retten igen

Ved Retten i Holbæk erklærede han sig skyldig i bedrageri mod internetbanken Basisbank, og det koster ham en betinget dom på 10 dages fængsel.

Det skriver dagbladet Nordvestnyt onsdag.

Sagen er blot en lille del af et større sagskompleks om bedrageri og databedrageri, som i øjeblikket kører ved Retten i Holbæk, og som Nordvestnyt omtalte i sidste uge.

Mens den betingede dom er ude af verden om et år, vil pletten på straffeattesten først kunne vaskes bort om tre år. Det var den unge mand selvsagt ikke særligt glad for, men han valgte at modtage dommen på stedet.

- Det er superærgerligt for mig og min fremtid. Men det er mig, der har dummet mig, og jeg vil bare gerne have den her sag ud af verden, sagde den 22-årige under retsmødet tirsdag.

Han blev dømt for i marts 2017 at have oprettet et lån på 40.000 kroner hos Basisbank. Han beholdt dog kun selv 3000 kroner, mens han overførte i alt 35.000 kroner til to 25-årige mænd fra Holbæk og Roskilde samt 1000 kroner til hver af sine to bekendte, der ifølge den dengang 20-årige havde fået ham overtalt til at oprette lånet.

- Det var nogen, jeg kendte fra min skole. De sagde, at man kunne slette lånet. Det troede jeg ikke på, og først sagde jeg nej, men så gik jeg alligevel med på den, fordi jeg følte et vist pres for at gøre det. Flere andre på skolen havde også gjort det, og det var lige før en studietur, sagde den 22-årige, der ikke kom med nogen forklaring på, hvorfor han gik med til at låne 40.000 og kun selv få 3000 kroner i hånden.

De to bekendte udfyldte låneansøgningen for den 22-årige, og han godkendte den med sin NemID. Han læste ikke lånevilkårene, inden han accepterede lånet.

- Det var hele tiden min mening, at lånet skulle betales tilbage. Jeg vidste bare ikke, at de havde skrevet forkerte oplysninger om mine indtægtsforhold, og derfor kunne jeg ikke betale lånet tilbage på de vilkår, forklarede den unge mand.

Anklagemyndigheden havde egentligt sigtet ham for forsøg på databedrageri mod Basisbank, fordi han efter politiets opfattelse skulle have forsøgt at få lånet slettet.

Men på baggrund af hans forklaring i retten om, at han havde til hensigt at betale lånet tilbage, blev sigtelsen ændret til almindeligt bedrageri, fordi han ikke kunne efterleve kravene til størrelsen på afdragene og dermed udsatte Basisbank for en risiko for tab.

Den sigtelse erklærede den 22-årige sig skyldig i, og sagen kunne dermed gennemføres som en tilståelsessag.

Han har siden fået de 2000 kroner tilbage fra sine to bekendte, men de 35.000 kroner forventer han ikke at se igen.

- Det er kun gået ud over mig selv. Med renter på lånet skal jeg betale i alt 57.000 kroner, og det er jeg igang med at afdrage nu. Min restskat og feriepenge kommer til at gå til afdrag, og så er halvdelen da betalt, konstaterede den 22-årige.

Retten i Holbæk behandlede også to andre sager i bedrageri-komplekset tirsdag. I den ene blev en ung mand idømt 14 dages betinget fængsel for forsøg på databedrageri. En anden ung mand var sigtet for det samme, men hans sag blev udsat, da han ønsker at få beskikket en forsvarer.

Dermed er status på sagerne, at tre personer indtil videre er idømt hver 14 dages betinget fængsel for deres mislykkede forsøg på at få lån slettet.

Anklagemyndigheden havde lagt op til, at alle cirka 20 sager kunne gennemføres som tilståelsessager, men det har vist sig, at de sigtede i langt de fleste af de hidtidige sager ikke har aflagt fuld tilståelse eller har ønsket at benytte muligheden for at få en forsvarer.

De sager er nu udsat, og det kan få betydning for, hvornår de to 25-årige påståede bagmænd kommer for retten. Efter planen skal det ske indenfor de kommende måneder, skriver dagbladet Nordvestnyt onsdag.

arrow Bedrageri-tiltale mod to mænd skal vurderes igen
24. februar 2019 kl. 20:46 Opdateret: kl. 15:49

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk