20. juni 2021
Politikerne i Region Sjælland har begrænset elevoptaget på Stenhus Gymnasium.
Politikerne i Region Sjælland har begrænset elevoptaget på Stenhus Gymnasium.
Foto: Christina Quist
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 18 holbækkere må tage udenbys

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

18 holbækkere må tage udenbys
Holbæk - 11. maj 2021 kl. 21:34
Af Christina Quist

Stenhus Gymnasium i Holbæk er populært blandt de unge. Men skolen har været nødt til at afvise en del af dem, der ønsker at studere på skolen. Årsagen er, regionsrådet i Region Sjælland har besluttet, at skolen kun må oprette 14 klasser næste skoleår, selvom den har plads til 16.

arrow Læs også: Efter gymnasie-aftale: Rektor forventer ikke nyt loft over elever

Det såkaldte kapacitetsloft har betydet, at ungdomsuddannelsen har været nødt til at afvise 10-12 elever, der ellers havde Stenhus som førsteprioritet.

Det begrænsede elevoptag betyder dog også, at Stenhus Gymnasium har været nødt til at sige nej til en række elever, der havde skolen i Holbæk som andenprioritet, men som ikke er kommet ind på den uddannelse, der stod øverst på deres liste.

Det har medført, at Stenhus har en venteliste på 19 elever, hvoraf langt størstedelen bor i kommunen. Men de skal formentlig ud på en lille rejse efter sommerferien for at få sig en ungdomsuddannelse.

- Vi har 19, som er på en slags venteliste. 18 af dem bor i Holbæk Kommune og størstedelen i Holbæk by. De er meget kede af, at de ikke kan gå hos os. Nogle af dem har søgt for sent, og nogle har søgt Roskilde Katedralskole som førsteprio­ritet, men er ikke kommet ind. De havde os som andet ønske, men de er så røget til andre gymnasier, fortæller Per Farbøl, der er rektor på Stenhus Gymnasium.

- Dem ville vi have kunnet optage, hvis kapacitetsloftet ikke var der. For så var de kommet til os som andet ønske, forklarer han.

Forældre må undre sig

Formålet med kapacitetsloftet er at få flere unge til Odsherreds Gymnasium i Asnæs stedet for Stenhus Gymnasium.

Men faktum er altså, at Odsherreds Gymnasium kun får meget få elever som følge af den politiske beslutning. Og derudover er der altså 18 holbækkere, der ikke kan få lov til at tage en ungdomsuddannelse i deres hjemby.

- Hvis hensynet er at få nogle elever til Odsherreds Gymnasium, så har kapacitetsloftet i praksis ingen effekt. Og hvis jeg boede i Holbæk Kommune og havde et barn, der gerne ville gå på Stenhus Gymnasium, så ville jeg undre mig over, at så mange unge ikke får lov, når der rent faktisk er plads på skolen. Det er svært at se, at det ikke er andet end en symbolsk beslutning, siger Per Farbøl.

Nogle af de elever, der står på ventelisten, har stadig en lille chance for at komme ind. For nu skal der være optagelsesprøver på gymnasiet, og det kan altså ende med, at der er nogle, der ikke består.

arrow Flertal aftaler strammere styring med pladserne på gymnasier
10. juni 2021 kl. 16:07 Opdateret: kl. 16:08
Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk