8. juli 2020
På Blegdammen i Holbæk blev to unge udsat for røveri i 2017. Nu har gerningsmændene fået deres straf. Foto: Morten D. Christensen
På Blegdammen i Holbæk blev to unge udsat for røveri i 2017. Nu har gerningsmændene fået deres straf. Foto: Morten D. Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 17-årig får fængselsstraf for røveri og afpresning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

17-årig får fængselsstraf for røveri og afpresning
Opdateret 11. januar 2019 kl. 08:13
Holbæk - 10. januar 2019 kl. 10:54
Af Christina Quist
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det er mere end et år siden, at nu 17-årig dreng fra Jyderup blev kendt skyldig i røveri og afpresning af to jævnaldrende ved Føtex og Blegdammen i Holbæk.

arrow Læs også: 26-årig kørte for langt ind i vejkryds

I går onsdag skulle Retten i Holbæk stage stilling til, hvilken straf den 17-årige jyderupper skulle have. Og det var en enig domsmandsret, som afgjorde, at den unge mand skal straffes med ét års fængsel. De første seks måneder skal han afsone nu, mens det sidste halve år blev gjort betinget.

At den 17-årige først fik sin straf i går, hænger sammen med, at han skulle mentalundersøges, inden retten afgjorde hans straf. Denne undersøgelse var blevet lavet forud for gårsdagens retsmøde, hvor den også blev læst op. Og heri blev det slået fast, at den 17-årige er egnet til en almindelig straf.

Dømt på vidneudsagn
Røveriet og afpresningen, som den 17-årige er dømt for, skete den 6. september 2017. Her blev to unge på 15 og 18 år udsat for røveri på Blegdammen i Holbæk og kort efter også afpresning i parkeringskælderen under Føtex i Smedelundsgade.

Under to retsmøder i december 2017 fortalte vidner, at den 17-årige dreng fra Jyderup havde beordret de to ofre rundt i Holbæk fra Skt. Nikolai Kirkegård til parkeringskælderen under Føtex. Her skulle han have slået dem flere gange i ansigtet og peget på dem med en pistol, mens han havde sagt, at de skulle betale 8000 kroner i »dummebøde« eller få smadret deres knæskaller og blive skudt. Det lykkedes for den 17-årige at få i alt 1400 kroner fra de to ofre.

Den 17-årige havde følgeskab af en lidt ældre holbækker, som er blevet kendt skyldig som medvirkende. Han blev i første omgang idømt en ungdomssanktion, som betød, han ikke skulle i fængsel. I stedet skulle han op til to måneder på en sikret institution og yderligere op til 12 måneder på en døgninstitution.

Den dom ankede holbækkeren dog, og på gårsdagens retsmøde kom det frem, at han i landsretten efterfølgende har fået en dom på otte måneders fængsel.

Det var også set i lyset af straffen til kammeraten, at anklageren i går gik efter en fængselsstraf på et år og ni måneder til jyderupperen.

Hans forsvarer mente, at han skulle have mellem otte måneder og et års fængsel - og gerne helt eller delvist betinget. For dette talte andre domme i lignende sager, at han er under 18, og at han der ikke er rejst nye sigtelser mod ham, lød det fra hans forsvarer Nima Nabipour.

Den dømte forlod retten
Selvom anklageren og forsvareren var uenige om, hvad der ville være en passende straf, forløb den del af retsmødet helt fredeligt.

Til gengæld opstod der lidt dramatik, da dommeren valgte at smide den 17-åriges storebror ud af retslokalet, fordi han havde sagt noget højt, mens lillebroren sad i vidneskranken.

- Op i røven med dig, dommer, lød det fra en meget ophidset storebror, da han efter en højlydt diskussion med dommeren endelig forlod retslokalet sammen med en kammerat. Storebroren beordrede, at lillebroren fulgte ham, hvilket han indvilgede i. Episoden medførte, at der var snak om, hvorvidt der skulle tilkaldes betjente, og retsbetjenten blev også orienteret om hændelsen.

Retten besluttede at gennemføre den resterende del af mødet, selvom den 17-årige altså ikke var til stede.

Han var i øvrigt også blevet kendt skyldig i en række andre forhold herunder vold og trusler mod tjenestemand i funktion og besiddelse af telefoner i forbindelse med en varetægtsfængsling i surrogat på en ungdomsinstitution.

Den 14. december 2017 blev en dengang 16-årig jyderupper kendt skyldig i blandt andet røveri og afpresning. En dengang 17-årig holbækker blev samtidig dømt for at have medvirket til de kriminelle handlinger. Røveriet og afpresningen fandt sted den 6. september 2017 i Holbæk midtby. Ofrene var 15 og 18 år gamle. Det 15-årige offer fortalte i retten i december 2017, at han efter episoden var afhængig af psykologhjælp og havde været nødt til at flytte fra byen og starte på efterskole i stedet for en almindelig 9. klasse.

arrow Efterlyst mand generede sin eks
10. januar 2019 kl. 11:35 Opdateret: kl. 11:36
arrow Løsladt efter øksetrusler
10. januar 2019 kl. 10:44 Opdateret: kl. 10:44
arrow Ung mand faldt tre meter ned fra industrilift
10. januar 2019 kl. 10:38 Opdateret: kl. 10:38
Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk