13. juni 2021
En række godt camouflerede skydeskjul rundt om søen i naturområdet vidner om interessen for jagt. De har dog kun været i brug ganske få gange.
En række godt camouflerede skydeskjul rundt om søen i naturområdet vidner om interessen for jagt. De har dog kun været i brug ganske få gange.
Foto: Agner Ahm
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: - Fredning kan blive dødsstødet for frivillige naturaftaler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

- Fredning kan blive dødsstødet for frivillige naturaftaler
Holbæk - 21. maj 2021 kl. 18:46
Af Agner Ahm

En fredning af naturområdet mellem Tempelkrogen og motorvejen ved Ågerup vil ske hen over hovedet på dem, som ejede og ejer jorden. Det kan afskrække andre lodsejere fra at gå med i naturprojekter.

arrow Læs også: Kommune trækker sig fra fredningssag

Det er - i kort form - hovedargumentet imod den fredningssag, som Holbæk Kommune og Danmarks Naturfredningsforening er klar til at rejse i fredningsnævnet.

Argumentet findes i den mail, som Holbæks politikere modtog tæt op til onsdagens møde i kommunalbestyrelsen.

Dødsstød til aftaler

Afsenderne er Carsten Svensgaard, som er aktiv jæger, og Søren Nørgaard Meinert, som er medlem af Danmarks Naturfredningsforening. Derudover kender de to hinanden fra bestyrelsen i Vipperød Lokalforum. I mailen appellerer de til politikerne om at gøre et nyt forsøg på at få en frivillig aftale med ejerne af naturområdet ved Tempelkrogen.

Fredningens pris kan blive »dødsstødet til frivillig naturbevarelse i Danmark«, skriver de i mailen.

Født som miljøprojekt

Baggrunden er det komplicerede forløb, som førte frem til dannelsen af den nye sø ved motorvejen, der udgør den centrale del af naturområdet.

Det hele startede nemlig som et miljøprojekt, hvor Landbrugsstyrelsen med EU-midler på lommen ville forvandle markerne til et stort vådområde med en sø i midten.

Sådan et naturområde fungerer som et naturligt renseanlæg, der renser vandet fra Elverdams-åsystemet, inden det løber ud i Tempelkrogen.

Frivilligt

Forvandlingen skete med frivillig medvirken fra dem, der ejede jord i området. De solgte deres jord til Landbrugsstyrelsen ud fra den forudsætning, at de kunne købe jorden tilbage, når Landbrugsstyrelsen havde etableret søen og de våde enge.

Det ville ske til reduceret pris, fordi våd jord, der ikke kan dyrkes, har lavere værdi. Men der er stadig muligheder i den, blandt andet jagt.

Men inden Landbrugsstyrelsen var færdig med projektet, begyndte der at rumle snak om fredning, som kunne gøre en ende på jagten.

Det gjorde Landbrugsstyrelsen også opmærksom på, da man igen satte jorden til salg. Resultatet var, at interessen hos de oprindelige ejere var begrænset, og i dag ejer et enkelt konsortium stort set alle 77 hektar.

I mailen til politikerne forklarer Carsten Svensgaard og Søren Meinert, at de oprindelige ejere af jorden altså solgte til Landbrugsstyrelsen ud fra den forudsætning, at de kunne købe jorden tilbage uden fredningsbestemmelser.

- Men hvilken lodsejer vil fremover gå ind i sådan et frivilligt projekt, hvis man ikke kan regne med, at en aftale er en aftale? spørger de to Vipperød-borgere i mailen til politikerne.

De frygter, at det kan afskrække andre jordejere i hele landet for at gå med i frivillige aftaler, som giver naturen mere plads.

Jagt fire gange

Som alternativ foreslår Carsten Svensgaard og Søren Meinert, at kommunen laver en frivillig aftale med ejerne af området, Interessentskabet Tempelkrog Nord.

De to Vipperød-borgere har selv drøftet sagen med selskabet, og deres indtryk er, at selskabet vil strække sig langt.

Der vil være fuld offentlig adgang året rundt. Og jagten på områdets andefugle er ikke noget, der hindrer borgernes adgang til området. I den forgangne sæson har der været jagt i alt fire gange i den periode, hvor jagt på ænder og gæs er tilladt, skriver de i mailen. Jagtsæsonen går fra september til og med januar.

arrow Fredning sat på pause i 11. time
21. maj 2021 kl. 18:46 Opdateret: kl. 15:04
Hvor langt tror du Danmark når ved EM
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk